background img
banner
banner

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρήσεις

TΡΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ RIS3, ΤΟΥ ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020

 

Με βασικό στόχο την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 προχώρησε στην έκδοση προσκλήσεων για χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 του ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020.

΄΄Παραμένει στις προτεραιότητές μας, η Δυτική Ελλάδα να αποτελέσει περιφερειακό πόλο έρευνας και καινοτομίας για επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες, ερευνητές αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση, όπως επίσης τη γνώση που παράγεται στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής΄΄, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: ΄΄Η RIS3 αποτυπώνει και αναδεικνύει συγκεκριμένους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνας και την καινοτομία΄΄.

Στο σύνολό τους οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες θα διενεργήσουν το ερευνητικό τους έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα μπορούν να συνεργασθούν για τις ανάγκες τους με ερευνητικούς οργανισμούς της επιλογής τους (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ινστιτούτα) από όλη την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για το συντονισμό του ερευνητικού έργου.

Οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί και οι εντάξεις έργων

Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί οι παρακάτω προσκλήσεις με τις αντίστοιχες εντάξεις έργων :


Τα οφέλη των δράσεων αυτών για την περιφερειακή οικονομία είναι πολλαπλά καθώς όχι μόνο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα μέσω της ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων ή και υπηρεσιών, αλλά και στηρίζεται η απασχόληση του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων της περιοχής μας στα πλαίσια της προσπάθειας αποτροπής του φαινομένου του brain drain, δηλαδή τη φυγή των ταλαντούχων νέων μας στο εξωτερικό.

Για τη χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και καινοτομίας εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν υπερέβησαν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ένταξη στο σύνολό τους. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ένταξη και των υπολοίπων προτάσεων.

Οι επόμενες προσκλήσεις

Οι επόμενες προσκλήσεις, που προγραμματίζονται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου 2018, αφορούν τους τομείς της RIS3: «Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 2.000.000€, «Ενεργειακές Εφαρμογές» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 2.000.000€, «Αγροδιατροφή» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 3.000.000€.

Δυνατότητες χρηματοδότησης και ώριμων καινοτόμων επιχειρήσεων

Για πιο ώριμες ιδέες, οι καινοτόμες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και στα πλαίσια στοχευμένων επενδυτικών δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, όπως οι δράσεις «Ανταγωνιστικότητα νεοφυών ή πολύ Μικρών επιχειρήσεων», «Καινοτομική Επιχειρηματικότητα – Επιχειρηματικότητα νέας γενιάς», «Ενίσχυση των επιχειρήσεων ΤΠΕ της Δυτικής Ελλάδας» και «Ενίσχυση καινοτόμων συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων», που αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του 3ου τριμήνου 2018 με συνολικό Π/Υ Δημ. Δαπάνης 29.500.000€.

Τα επιχειρηματικά δάνεια από το ΤΕΠΙΧ-ΙΙ

Εξάλλου, σημαντική είναι και η στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων από το ΤΕΠΙΧ-ΙΙ μέσω της επιπλέον συμμετοχής με 10.000.000€ του ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020, με την παροχή νέων χρηματοδοτικών λύσεων στη φάση της ανάπτυξης των ώριμων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) με 10.000.000 ευρώ, χρήματα που αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις της περιοχής. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, το ποσό εκχωρήθηκε στο ΕΤΕΑΝ από τον Άξονα Προτεραιότητας 1 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής.

Οι πόροι διοχετεύονται μέσω δανείων και εγγυήσεων σε επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας για το ποσό των τουλάχιστον 10 εκ ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, δεδομένου ότι ένα μέρος του δανείου θα είναι άτοκο, αφού θα καταβάλλεται στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις καινοτόμες επιχειρήσεις της περιοχής μέσω των δράσεων του ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020, σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξής τους, δηλαδή από τη στήριξη των πρώιμων ιδεών με τη χρηματοδοτική στήριξη έργων εφαρμοσμένης έρευνας, μέχρι και την στήριξη των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων τους. Το ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020 ήταν το 1ο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, που εξέδωσε σχετικές Προσκλήσεις ήδη από τον Ιούλιο του 2016, αντιμετωπίζοντας και επιλύοντας σημαντικά θεσμικά αλλά και τεχνικά προβλήματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr