background img
banner
banner

Πολύ μικρή αύξηση της απασχόλησης στην Δυτική Ελλάδα

ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την στιγμή που τα στοιχεία πανελλαδικώς παρουσιάζονται… μαύρα για τα ποσοστά ανεργίας κυρίως για τους νέους ανθρώπους, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας παρατηρείται μία μικρή αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που αποδίδεται σε πρόσκαιρους και συγκυριακούς λόγους. Η περίοδος του Πάσχα και η κίνηση στον χώρο εστίασης – αναψυχής που έφεραν οι επισκέπτες, δημιούργησε κάποιες θέσεις εργασίας οι οποίες όμως, απέχουν… έτη φωτός από την μονιμότητα…

Για την αγορά εργασίας, ο Φεβρουάριος περιγράφεται ως «μαύρος», καθώς σε όλη τη χώρα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι υπολογίζονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η μερική απασχόληση αγγίζει το 56%. Οι πρόσφατες εκθέσεις του ΟΑΕΔ και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Φεβρουάριο του 2018 παρουσιάζουν στοιχεία σοκ για την αγορά εργασίας.

Πιο αναλυτικά: α)Στο 23,1% και 1.081.060 εκτοξεύτηκε το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο των εγγεγραμμένων χωρίς εργασία. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι μόνο 191.776. β)Επίσης, κατά 21.719 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2017 και κατά 3.531 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018! Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του ΥΠΕΚΑΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2018 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 150.345, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 172.064. γ) Αναφορικά με την κατανομή των νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης τον μήνα Φεβρουάριο, τα στοιχεία της «Εργάνης», είναι απογοητευτικά. Σε αυτά εμφανίζεται απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 56%! δ) Θλιβερή πρωτιά εμφανίζεται να κατέχει η Ελλάδα και στους φτωχούς εργαζόμενους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αύξηση κατά 0,6%

Αξίζει να αναφερθούν και τα στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση για το 2016, που αυξήθηκε σε 231 από τις περιφέρειες της ΕΕ (84%), ενώ σε 32 περιφέρειες ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε και σε 12 περιφέρειες οι θέσεις απασχόλησης παρέμειναν σταθερές. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η περιφέρεια που κατέγραψε την υψηλότερη μείωση της απασχόλησης είναι τα Ιόνια Νησιά κατά 1,4%. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται και με τον τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει στα Ιόνια νησιά λίγο πριν το καλοκαίρι, με πλήθος προσλήψεων -κυρίως μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνο- ώστε να στελεχώσουν τις τουριστικές υποδομές. Μικρότερη ήταν η μείωση της απασχόλησης στην Ήπειρο σε ποσοστό 0,7%, τη Στερεά Ελλάδα (-0,5%) και τη Δυτική Μακεδονία (-0,3). Η Κρήτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης (1,2%)ενώ η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο εμφάνισαν αύξηση της απασχόλησης κατά 0,6% και η Πελοπόννησος κατά 0,5%.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η πασχαλινή περίοδος που ήρθε νωρίτερα φέτος αύξησε την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτό δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αφού πλέον κάθε σπίτι στην Αιγιάλεια έχει περισσότερους από έναν ανέργους…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr