background img
banner
banner

Συνάντηση στο Υπουργείο υπό το φόβο γενικότερης αντίδρασης

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΤΟΥ ΦΛΟΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για να εγκρίνει το κονδύλι μεταφοράς 12.000 τόνων απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού σε πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.  Είχε προηγηθεί παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, που δεν άφηνε περιθώριο στους ΦΟΣΔΑ που απειλούνται πλέον με διώξεις, αν δεν δεχτούν τα σκουπίδια μας. Το ποσό για τη μεταφορά που ψήφισε πρώτα η Οικονομική Επιτροπή το βράδυ της Τρίτης φτάνει τα 600.000 €  με το Φ.Π.Α. περίπου, με φθηνότερη τιμή τα 31€ ο τόνος για τους ΧΥΤΑ Φλόκα και Ναυπάκτου έως 45€ ο τόνος στο ΧΥΤΑ της Βόνιτσας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι 12.000 τόνοι των δικών μας απορριμμάτων θα μοιραστούν ως εξής : Φλόκα 500 τόνοι, Μεσολόγγι 1.000 τόνοι, Ναύπακτος 1.500 τόνοι, Αγρίνιο 3.500 τόνοι και Βόνιτσα 5.500 τόνοι.

Εκτός από τα χρήματα για τη μεταφορά θα χρειαστούν και χρήματα για την εναπόθεση,  με μια ενδεικτική τιμή της τάξεως των 50€ ο τόνος που ζήτησε ο XYTA Βόνιτσας, έτσι θα χρειαστούν περίπου άλλες 750.000 με το Φ.Π.Α. για να εκτελεστεί το έργο της μεταφοράς και εναπόθεσης, δηλαδή συνολικά 1.350.000€.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που είχε μόνο ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, αυτό της έγκρισης του κονδυλίου της μεταφοράς λόγω της έκτακτης ανάγκης,  από την πλειοψηφία πήγαν εκτός από το Δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μπούνια, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Στράτος Βαρδάκης, Βάσω Ψυχράμη, Βασίλης Χριστόπουλος του Θεοφάνη, Βασίλης Χριστόπουλος του Γεωργίου, Δημήτρης Φιλιππάτος , Μαρία Παπαχριστοπούλου, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Γιώργος Γιοβάς, Μαρία Τσουκαλά και Μιχάλης Κυριακόπουλος .

Αιγιάλεια δύο ταχυτήτων

Από τη μείζονα μειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Βασίλης Τομαράς και Βασίλης Ανδρουτσόπουλος.  Από την ελάσσονα μειοψηφία παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Μπούρδος και ο Χρήστος Λαϊνάς.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία αφού καταψήφισαν οι Τομαράς, Ανδρουτσόπουλος, Μπούρδος και Λαϊνάς, με τους δύο πρώτους να ρωτάνε το δήμαρχο αν θα πάρει και τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας. ” 12.000 τόνοι και ότι λέει ο νόμος ” ήταν η απάντηση Παναγόπουλου, αφού σε έκτακτη ανάγκη σύμφωνα με την Περιφέρεια δεν είναι η Ανατολική Αιγιάλεια.

Η απάντηση εξόργισε τους δύο συμβούλους με τον Ανδρουτσόπουλο να κάνει λόγο για διχαστική πολιτική και τον Λαϊνά να αναρωτιέται “δεν είναι όλοι οι Αιγιαλείς το ίδιο” ;

Στο συμβούλιο παραβρέθηκαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ της Αιγείρας, που είδαν διαμαρτυρόμενοι Γιοβα και Κωνσταντίνου να ψηφίζουν την πίστωση,  με τον πρώτο να ρωτά το δήμαρχο αν θα κάνει πράξη όσα είχε υποσχεθεί σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να παίρνει απάντηση και τον δεύτερο να εξηγεί πως είναι δημοτικός σύμβουλος Συμπολιτείας και δεν μπορεί να αρνηθεί τη μεταφορά των σκουπιδιών από την περιοχή του.

Ζητείται πολιτική λύση

Στο μέτωπο τώρα της εισαγγελικής παραγγελίας που ανοίγει με το ζόρι τις πόρτες των ΧΥΤΑ, φαίνεται πως δε συμφωνεί με τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, που επεδίωκε συναινετική λύση, με πολιτική παρέμβαση. Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Protionline.gr είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τους εμπλεκόμενους φορείς και δημάρχους  προκειμένου όλοι να βάλουν πλάτη πριν η κατάσταση ξεφύγει τελείως.

Τελικά το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι , υπό τη σκιά της παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που δεν αφήνει περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.

Χθες πάντως εστάλησαν δύο κοντέινερ με σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φλόκα, ύστερα από πίεση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργου Μπέσκου, ο οποίος ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος .

Τα κοντέινερ πέρασαν και ξεφόρτωσαν στην περιοχή 40 τόνους απορρίμματων,  με συνοδεία της Αστυνομίας βεβαίως. Σήμερα θα σταλούν άλλα δύο κοντέινερ στου Φλόκα , με την ελπίδα ότι δε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος   κάτι που θέλει να αποφύγει ο Απόστολος Κατσιφάρας με την βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας.

Η μεταφορά αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά σε δύο τρεις ημέρες από σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα χαθεί και η τοπική εορτή, δηλαδή θα γιορτάσουμε με σκουπίδια στους δρόμους.

Επιπλέον, η μεταφορά στους πέντε ΧΥΤΑ έχει τον χαρακτήρα του προσωρινού, γι’ αυτό και η επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Πάνο Σκουρλέτη, κρίνεται επιβεβλημένη, μπροστά στο γενικότερο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Μήνυμα στους αντιδρώντες κατοίκους άλλων περιοχών

Στο μέτωπο τώρα της Ανατολικής Αιγιάλειας, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι κάτοικοι κατάλαβαν, ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει τα σκουπίδια τους, αφού για την πολιτεία ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας δεν έχει κορεσθεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα , αφού όλοι καταλαβαίνουν ότι η μόνη επιλογή που έχουν είναι να ανοίξουν το ΧΥΤΑ, που με τόσο κόπο κράτησαν κλειστό.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμενοι προς τους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας, που εξακολουθούν να περιφρουρούν τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, επισημαίνουν: ΄΄Αυτό που εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας θα θέλαμε να πούμε στους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν στην απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης να μεταφερθούν σκουπίδια μας στους ΧΥΤΑ τους, είναι ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό. Υπεύθυνοι είναι πριν απ’ όλα οι απανταχού “αρμόδιοι” που λεηλάτησαν ασύδοτα ένα προβληματικό εξ αρχής έργο, τον “ΧΥΤΑ Αιγείρας” μετατρέποντάς τον σε μια από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της περιοχής μας και κατά συνέπεια σημαντική πηγή ρύπανσης και του Κορινθιακού. Ανερυθρίαστα σήμερα επιμένουν Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη να θεωρούν ΧΥΤΑ τη χωματερή στην Αιγείρα, όταν καλά-καλά δεν γνωρίζουν αν υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, αφού μόλις προχθές άνοιξαν τις αναγκαίες γεωτρήσεις για τις δειγματοληψίες, που ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Οι παλιές γεωτρήσεις είχαν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις που συμβαίνουν στην περιοχή και ένας θεός γνωρίζει από πότε έχουν να γίνουν έλεγχοι στον υδροφόρο ορίζοντα που πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικότατα΄΄.

Εντωμεταξύ επιστολή για το θέμα των απορριμμάτων απέστειλε προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιείται και προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τους βουλευτές του νομού. Μέσω αυτής, ζητείται η λήψη δραστικών μέτρων για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας και η ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

 

 

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr