background img
banner
banner

H δημοτική αρχή καλεί Αιγιώτες στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που θα ξεκινήσει τις 17:30 το απόγευμα, με συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συνεδρίαση που θα είναι συνέχεια της περασμένης Τετάρτης, θα γίνει με την παρουσία της Αστυνομίας, αφού τα γεγονότα με την κατάληψη του Συμβουλίου και τον αυγοπόλεμο εναντίον του δημάρχου από πολίτες της Αιγείρας, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.
Η δημοτική αρχή του Θανάση Παναγόπουλου όμως εκτός από την παρουσία της Αστυνομίας φροντίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί στο Πολιτιστικό, αύριο το απόγευμα και κόσμος από το Αίγιο, ως αντίβαρο στους Αιγειράτες προκειμένου να υπάρχει “ισορροπία δυνάμεων” και ο κόσμος να ενημερωθεί. Ήδη έχει δοθεί εντολή σε συμβούλους από το Αίγιο αλλά και προέδρους τοπικών κοινοτήτων να φέρουν κόσμο, με το δήμαρχο να ελπίζει ότι έτσι δε θα γίνει “κατάληψη” από πολίτες που είναι οριστικά απέναντι στα σχέδιά του.
Το κλίμα “μυρίζει μπαρούτι” και όλα είναι πιθανά σε αυτή τη συνεδρίαση, που έχει εκτός από τα σκουπίδια και 80 θέματα στην ημερήσια διάταξή της.

Ολοκληρώνεται το βιοαέριο στο ΧΥΤΑ Αιγείρας

Εντωμεταξύ προχωρούν τα έργα συμμόρφωσης, στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας με την τοποθέτηση του πυρσού που θα καίει το βιοαέριο, που θα βγαίνει από τις έξι τομές που θα γίνουν εντός του ΧΥΤΑ.
Με την ολοκλήρωση των έργων για την καύση του βιοαερίου, μένει η ανακατασκευή μιας δεξαμενής λυμάτων, η οποία για την ώρα προσπαθεί να αδειάσει, με την βοήθεια του μηχανήματος αντίστροφης όσμωσης που έχει προμηθευτεί ο δήμος.

Φωτήλας: Αναγκαία η άμεση λύση για την περισυλλογή των απορριμμάτων της Αιγιαλείας

Ουσιαστική παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί στην Αιγιάλεια αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γενικότερα έκανε ο Βουλευτής Αχαΐας, της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Φωτήλας στην ερώτησή του τονίζει τα εξής :
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και το οποίο ακόμη δεν έχει λυθεί. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η χώρα μας απέχει πολύ από την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στο θέμα της ανακύκλωσης. Μετά τον Πύργο, τη Ζάκυνθο, την Τρίπολη και άλλες πόλεις ανά την επικράτεια πλέον σειρά έχει και ο Δήμος της Αιγιάλειας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στην διαχείριση των απορριμμάτων – ένα πρόβλημα που έχει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο Δήμος της Αιγιάλειας βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πολίτες και τοπικές αρχές είναι ανάστατοι και δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρά τις καταβληθείσες προσπάθειες και τις επίμονες διαμαρτυρίες τους για την προσήκουσα επίλυση του τόσο φλέγοντος θέματος. Την ίδια στιγμή λόγω των σχετικών τοπικών αντιδράσεων έχει σταματήσει η περισυλλογή των απορριμμάτων του Δήμου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στη δημόσια υγεία των κατοίκων.
Η εξεύρεση άμεσης βιώσιμης λύσης βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες όλων και σε όλα τα επίπεδα. Επειδή η υγεία των πολιτών της Αιγιάλειας είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει να τίθεται υψηλά στην πολιτική ατζέντα.
Επειδή απαιτείται άμεση παρέμβαση, έστω και προσωρινού χαρακτήρα, για την ανακούφιση της περιοχής από τα απορρίμματα έως την εξεύρεση οριστικής λύσης
Ερωτώνται
οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προωθήσετε προκειμένου να εκτονωθεί η σημερινή κατάσταση στο Δήμο της Αιγιάλειας αναφορικά με την περισυλλογή των απορριμμάτων; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
2. Είναι στις προτεραιότητες του αρμόδιου Υπουργείου η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου της Αιγιάλειας; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα το επιλύσετε αυτό;
3. Θα προβείτε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτραπεί η απόθεση των απορριμμάτων και εκτός των ορίων της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας; Αν ναι, ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
4. Ποια είναι η χωρητικότητα των Περιφερειακών ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας στην εναπόθεση απορριμμάτων βάσει της ετήσιας έκθεσης; Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος;

Η απάντηση του Υπουργείου  “δείχνει” τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του επιτελικού του ρόλου σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, έχει εκπονήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι φορείς της αυτοδιοίκησης να διαχειριστούν με ορθολογικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο τα απορρίμματα που παράγονται στις περιοχές ευθύνης τους.
Επομένως, το ζήτημα που τίθεται αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από τον οποίο έχουμε ζητήσει και αναμένουμε ενημέρωση διότι αποτελεί ευθύνη του η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας:
• Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας εξυπηρετεί το δήμο Αιγιαλείας της Π.Ε. Αχαΐας
• Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων Αιγιάλειας – Καλαβρύτων, αναφέρεται ότι “ο ΧΥΤΑ Αιγείρας παρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις και δυσλειτουργίες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν για τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής και τη λειτουργία του χώρου με βάση όσα ορίζει η Εθνική νομοθεσία. Οι προτεινόμενες δράσεις αναβάθμισης περιλαμβάνουν:
α. Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων για την παραγωγή νερού κατάλληλου για άρδευση εντός του χώρου
β. Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης και αξιοποίησης βιοαερίου
γ. Αύξηση της δυναμικότητας του χώρου ταφής
δ. Προμήθεια εξοπλισμού συμπίεσης απορριμμάτων (κατσικοπόδαρο)
ε. Εγκατάσταση εξοπλισμού διαχείρισης των ογκωδών αποβλήτων και των αποβλήτων κατεδάφισης και κατασκευών.
στ. Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης του χώρου
ζ. Επισκευές υφιστάμενου εξοπλισμού και προμήθεια νέου εξοπλισμού
η. Σύστημα αυτοματισμού διαχείρισης εργασιών.
• Η ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ με αρ. πρ. 5278/1.11.2001 έληξε στις 31/12/2013. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έχει υποβληθεί αίτηση για ανανέωση της ΑΕΠΟ και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με λίγα λόγια, το Υπουργείο αποδέχεται τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και τη λειτουργία του, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν οι εργασίες για τα παραπάνω.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr