background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια στον… δρόμο για τα σκουπίδια

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την προσεχή Δευτέρα στην πλατεία Αγ. Λαύρας με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή δημοτών, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για το μείζον πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, αποφάσισαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσαν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, φορείς της Αιγιάλειας. Η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αναγκάζει τους φορείς να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η Αιγιάλεια, στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει… πνιγεί στα σκουπίδια και ο κόσμος τρομοκρατημένος αναζητεί τρόπους αντίδρασης.

Στο κάλεσμα Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Περιβαλλοντολογικής Δράσης για την Αιγιάλεια «Ίριδα», Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, Επιτροπής αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας και Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση, αφού στην σύσκεψη που έλαβε χώρα στα γραφεία Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, ανταποκρίθηκαν περί τα 50 άτομα που είτε εκπροσωπούν συλλόγους της περιοχής, είτε είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις που μπορεί να διαφοροποιούνταν μέχρι ενός σημείου, ωστόσο είχαν ως κοινή βάση, την άσκηση πιέσεων προς κάθε αρμόδιο για να βγει επιτέλους η Αιγιάλεια από την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες όπου η αποκομιδή έχει σταματήσει.

Μάλιστα, αυτό επισημάνθηκε είναι πως είναι περίεργο το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μέσω νόμου η εντολή για να γίνονται δεκτά τα απορρίμματα της περιοχής από πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, η αποκομιδή προχωρά με ρυθμούς… χελώνας. Είναι δε άξιο απορίας πώς υπάρχουν περιοχές που έχουν καθαριστεί ορισμένες φορές μέσα σε αυτό το διάστημα και κάποιες άλλες που έχουν να… δουν απορριμματοφόρο από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και έκλεισε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Όλοι όσοι πήραν τον λόγο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία από την αποσύνθεση των απορριμμάτων που επιταχύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τονίζοντας πως έχει δημιουργηθεί μία εκρηκτική κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Προτάσεις για μεσοπρόθεσμη διαχείριση και οριστική επίλυση

Πέρα όμως από τα μέτρα πίεσης που πρέπει να ληφθούν, επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της μεσοπρόθεσμης διαχείρισης των απορριμμάτων και της οριστικής επίλυσης του προβλήματος, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πως ακόμη κι αν εφαρμοστεί η απόφαση που θέλει να φύγουν 12.000 τόνοι απορριμμάτων από την περιοχή, το πρόβλημα θα επανέλθει και θα διαιωνίζεται…
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου εκ μέρους της «Ίριδας» ανέφερε για τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας πως ΄΄η βόμβα έσκασε και δεν υπάρχει τεχνική για να αποκατασταθεί παρά τα έργα που λένε πως προχωρούν΄΄, λέγοντας πως ΄΄πρέπει να παρακινήσουμε την δημοτική αρχή να πάει προς την σωστή κατεύθυνση που είναι η ανακύκλωση΄΄.

Το μέλος της Επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Ανατ. Αιγιάλειας Τριαντάφυλλος Οικονόμου τόνισε πως ΄΄σε όλο τον μηχανισμό κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και όλοι μας λένε «έχετε δίκιο»΄΄. Αναρωτήθηκε εάν αυτοί είναι οι ρυθμοί αποκομιδής που προβλέπει η απόφαση της Αποκεντρωμένης, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν προχωρά σε αποκομιδή προκειμένου να πιέσει την κατάσταση και να αντιστραφεί η κοινή γνώμη ώστε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, λέγοντας πως ΄΄δεν μπορούμε να δεχθούμε τον εκβιασμό. Πρότεινε δε διαδήλωση την Παρασκευή και συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου. Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος επισήμανε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πως είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί λύση, καθώς και το ότι ΄΄καμία υπηρεσία του δήμου δεν πρέπει να περάσει σε εργολάβο΄΄.

Ως μόνη λύση, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Σωτήρης Κοίλιας ανέφερε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των αποβλήτων ώστε να μειωθεί ο όγκος τους, σημειώνοντας πως ΄΄δεν είναι μεν εύκολη η διαχείριση των απορριμμάτων, όμως εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό΄΄, προτείνοντας συνάντηση φορέων με τον δήμαρχο και νέα σύσκεψη για ενημέρωση. Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Γιώργος Ζήσης ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη πως ΄΄η πίεση που θα ασκηθεί στην δημοτική αρχή δεν πρέπει να εμποδίζει την συναίνεση΄΄, ενώ παράλληλα, εκτός από ανακύκλωση και κομποστοποίηση, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στον κανονισμό καθαριότητας του δήμου, ώστε να απαγορεύεται ρητά η ρίψη χόρτων και κλαδιών στους κάδους.

Μετά την κατάθεση πολλών προτάσεων, στην διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η σύσκεψη, αποφασίστηκε η οργάνωση και διενέργεια συλλαλητηρίου την Δευτέρα 7 Μαΐου στις 12.00μ.μ. στην πλατεία Αγ. Λαύρας, ΄΄προκειμένου να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας ως πολίτες και να διεκδικήσουμε την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών σε πρώτη φάση και την εξεύρεση τρόπου διαχείρισης σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση΄΄, όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες φορείς, σημειώνοντας: ΄΄Καλούμε όλους τους κατοίκους της Αιγιάλειας να ενώσουν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και να διατρανώσουν το αίτημα για καθαρή και βιώσιμη Αιγιάλεια΄΄.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι και φορείς:

  • Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου
  • Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιάλειας
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας
  • ΕΛΜΕ Β’ Αχαΐας
  • Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγίου
  • Εμπορικός Σύλλογος Ακράτας- Αιγείρας
  • Ένωση Γονέων Αιγιάλειας
  • Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατ. Αιγιάλειας
  • Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατ. Αιγιάλειας
  • Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Αλκυών»
  • Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ίριδα»
  • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής
  • Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Λόγγου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση»
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Αιγίου
  • Σύλλογος Περιπτερούχων και Παντοπωλών Αιγίου
  • Παπακωνσταντίνου Κώστας (Δημοτικός Σύμβουλος)
  • Μαμμή Γιούλη (Διοικήτρια Νοσοκομείου Ανατ. Αιγιάλειας).

Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr