background img
banner
banner

Αφαίρεσαν το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”

ΠΟΥΝΤΑ – ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ – ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρεις παραλίες της Αιγιάλειας φιγουράρουν πρώτες στη λίστα των 38 σε όλη την Ελλάδα που έχασαν την “Γαλάζια Σημαία” επειδή από τους αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο, δεν τηρούσαν τα κριτήρια που αφορούσαν σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Ενημέρωσαν το δήμο, αλλά ήταν αργά

Το καμπανάκι στο δήμο χτύπησε το πρωί της Δευτέρας 23 Ιουλίου όταν τα ευρήματα των ελεγκτών έφτασαν στην υπηρεσία Περιβάλλοντος. Αμέσως συγκλήθηκε σύσκεψη με τους αντιδημάρχους Έργων Βάσω Ψυχράμη, Ανάπτυξης Βασίλη Θ. Χριστόπουλο, Διακοπτού Παναγιώτη Μαρινόπουλο, και τους προέδρους των Διγελιωτίκων Ηλία Δημητρίου, της Τράπεζας Ξανθή Παπακανέλλου και του Ελαιώνα Παναγιώτα Τζαβάρα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση έχοντας στα χέρια τους, τις επισημάνσεις των αξιολογητών με τις ελλείψεις στις τρεις παραλίες.
Είχαν βρεθεί δύο μαύρες σακούλες απορριμμάτων, αποκαΐδια ενός φοίνικα, αυτοκίνητο παρκαρισμένο στη θέση των ΑΜΕΑ, γόπες τσιγάρων καθώς και ληγμένα φάρμακα σε αυτούς που είχαν την ευθύνη της φύλαξης.

Οι πρόεδροι είπαν ότι έκαναν ότι μπορούσαν για τις παραλίες, ενώ από τους αντιδημάρχους επισημάνθηκε πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο αυστηρά τα κριτήρια. Την επόμενη ημέρα έγινε αυτοψία από την Βάσω Ψυχράμη και την αρμόδια υπάλληλο της υπηρεσίας του δήμου και ξεκίνησε η αποκατάσταση των ελλείψεων αλλά ήταν αργά.

Η ευθύνη ανήκει στην υπηρεσία Περιβάλλοντος, αλλά οι “Γαλάζιες Σημαίες” είχαν την εποπτεία της αντιδημαρχίας Ανάπτυξης, αρμοδιότητα που είχε παραχωρηθεί στον προκάτοχο του Βασίλη Χριστόπουλου, επίσης Βασίλη Χριστόπουλο ο οποίος είχε βάλει στη λίστα φέτος και την παραλία του Ελαιώνα.

Ο σημερινός αντιδήμαρχος όμως, δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για την αλλαγή του νόμου και όταν το έμαθε το κακό είχε γίνει.

Μέχρι και τα φώτα από δέντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι έλεγχος έγινε και στην άλλη βραβευμένη παραλία της Αιγιάλειας, την Αλυκή, αλλά δε βρέθηκαν ελλείψεις που να δικαιολογούν την αφαίρεση της “Γαλάζιας Σημαίας”. Στις επισημάνσεις των αξιολογητών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση για τα φώτα που έχουν βάλει οι καταστηματάρχες στα δέντρα, τα οποία σύμφωνα με την Επιτροπή πρέπει να κατέβουν, προκειμένου ο δήμος να διεκδικήσει πάλι το εν λόγω βραβείο για τις παραλίες του.

Έγινε μία προσπάθεια από την Βάσω Ψυχράμη, που πήρε το θέμα επάνω της αν και της είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα, να πεισθούν οι καταστηματάρχες, αλλά μάταια, επίσης η αντιδήμαρχος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής που της είπε ότι οι νόμοι άλλαξαν και ότι τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά φέτος. Πάντως στο δήμο πιστεύουν ότι έγινε καταγγελία προκειμένου οι αξιολογητές να δείξουν για πρώτη φορά τέτοια σκληρότητα.

Η καθαριότητα ο βασικός λόγος

Η παραλία του Ελαιώνα πήρε για πρώτη φορά φέτος “Γαλάζια Σημαία” αλλά δεν πρόλαβε να την χαρεί, Πούντα και Διγελιώτικα βρίσκονται εδώ και χρόνια στη λίστα, ενώ για την Αλυκή που πέρασε τον έλεγχο, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου “Αγιος Νικόλαος”, Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε: “Καθαρίζουμε καθημερινά, δεν αφήνουμε ούτε γόπα κάτω στην παραλία.”

Όπως και να έχει, η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα, αλλά δεν περίμενε την αφαίρεση των βραβείων στις τρεις από τις τέσσερις παραλίες που είχαν μπει στη λίστα τον Μάιο.

Αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής, που διασώθηκε φέτος στο παρά πέντε από τα σκουπίδια και τις τσούχτρες. Οι αξιολογητές όμως δε βρήκαν ούτε σαπούνι στις τουαλέτες ενώ ζήτησαν να απομακρυνθούν και οι βάρκες από τις παραλίες, με την υπεύθυνη της υπηρεσίας περιβάλλοντος του δήμου Αιγιαλείας, Χρυσούλα Χριστιά να επισημένει στους πολιτικούς της προϊσταμένους πως οι αξιολογητές φέτος εξάντλησαν την αυστηρότητά τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr