background img
banner
banner

Βάσιμες ελπίδες για χρηματοδότηση της αποκατάστασης των Εισοδίων

ΜΕΣΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΕΚΠΕΦΡΑΣΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Μία ευχάριστη εξέλιξη που… ωθεί τα πράγματα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης και διάθεσης κονδυλίων για την αποκατάσταση του «λαβωμένου» από τον σεισμό του 1995, Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, προέκυψε πριν από λίγες ημέρες. Αφενός το ενδιαφέρον του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφετέρου η εκπεφρασμένη διάθεση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, δημιουργούν μεγάλες προοπτικές και ίσως 23 χρόνια μετά το οδυνηρό χτύπημα του «Εγκέλαδου» να βρισκόμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ, στην έναρξη εργασιών!

Σημαντική για το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση του Ναού

Το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβεβαιώνει και η παραίνεση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, μέσω σχετικής επιστολής, της γενικής γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη που εστάλη στις 3 Ιουλίου και αναφέρει τα εξής: «Εν όψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 και σε περίπτωση που υπάρξει η δυνατότητα εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, πως, η αποκατάσταση του Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο, έργο του E. Ziller, που δυστυχώς επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1995, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποτελεί εξόχως σημαντικό ιστορικό μνημείο για την Αιγιάλεια αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση δυνατότητας ενίσχυσης της Επενδυτικής Προτεραιότητας 6c, συμπεριλάβετε στις προτεραιότητές σας το έργο για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία τού τόσο σημαντικού αυτού μνημείου. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ε.Δ.Ε.ΠΟΛ.) παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία».

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπόσχεση που έχει δώσει στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας ότι το έργο θα προχωρήσει, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι άμεσα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις. Είναι δε ευτυχές το γεγονός πως, παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την σοβαρή ζημιά που είχε ως αποτέλεσμα ο ναός να τεθεί εκτός λειτουργίας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι (και όχι μόνον ο Μητροπολίτης) που αγωνιούν, προσπαθούν και προσδοκούν να λειτουργήσει και πάλι με την λαμπρότητα που του αρμόζει. Ένας εξ αυτών και ο σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Πέτρος Δαδιώτης, ο οποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έχοντας πάντα αγαστή συνεργασία με τον Μητροπολίτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Κατσιφάρα, ο οποίος έχει χρεωθεί το θέμα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

΄΄Στηρίζομαι στο προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη΄΄, αναφέρει ο Μητροπολίτης

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr  για την προοπτική αποκατάστασης του Ιερού Ναού, ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, τόνισε: ΄΄Πράγματι, το θέμα φαίνεται πως αναθερμαίνεται με τον κ. Κατσιφάρα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Στηρίζομαι στο προσωπικό ενδιαφέρον του και αναμένω. Θεωρώ πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών στον Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου΄΄.

Πλέον, όλες οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι υπάρχει βούληση να ξεπεραστεί άμεσα το ένα και μεγάλο εμπόδιο για την αποκατάσταση του «λαβωμένου» ναού, που δεν είναι άλλο από το οικονομικό, μέσω της αναθεώρησης του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε να διασωθεί αυτό το σημαντικό αρχιτεκτόνημα. Σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί η υφιστάμενη μελέτη, βάσει της οποίας ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.550.000€.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr