background img
banner
banner

Το καλοκαίρι τελειώνει, αρχίζει… οδύσσεια φόρων

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΣΑ» ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό αλλά όχι τόσο ώστε να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση, βαίνει προς το τέλος του για τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, που αναζητούν στήριγμα για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.
Η πρώτη «γεύση» των βαριών υποχρεώσεων έρχεται αυτές τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, αφού την 31η Αυγούστου ξεκινά άλλη μια… «οδύσσεια» φόρων.

Η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή, γεγονός που έδωσε μία… ανάσα στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, αυτό που παρατηρούν τοπικοί φορείς είναι ότι οι διακοπές φέτος στην περιοχή μεγάλωσαν σε διάρκεια, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που περιορίζονταν στο τριήμερο. Σημαντική ώθηση έχει δώσει στην περιοχή η νέα εθνική οδός, με τον Αύγουστο να θεωρείται ο πιο επιφορτισμένος μήνας και την επισκεψιμότητα να εξακολουθεί να παρατηρείται και μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η τοπική αγορά υπήρξαν μέρες που θύμισε… παλιές καλές εποχές αν και σε γενικές γραμμές τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων δεν ήταν και τα πιο ικανοποιητικά, δεδομένου ότι για να προσελκύσουν καταναλωτές, τα καταστήματα έριξαν τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα. Παρόλα αυτά, η κίνηση, ιδίως κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, τους δικαίωσε.

Επιφορτισμένο το επόμενο διάστημα

Καθώς όμως διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, έφτασε η ώρα του… λογαριασμού για τις συνεπείς επιχειρήσεις με το κράτος, καθώς και η μέρα του ταμείου για τον… κοινό συνεταίρο πλέον των επιχειρήσεων, όπως έχει χαρακτηριστεί, την εφορία!
Άλλη μία «οδύσσεια» φόρων ξεκινά το επόμενο διάστημα, αφού οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώνουν μηνιαίως δύο ή και τρεις «φορολογαριασμούς». Συγκεκριμένα, πέραν από τους φετινούς φόρους εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν βεβαίως και οι βεβαιωμένες υποχρεώσεις παρελθόντων χρήσεων, με την καταβολή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα «e-ραβασάκια» του Taxisnet θα υπενθυμίζουν τους επόμενους πέντε μήνες, κάθε μία από τις πέντε δόσεις του φόρου ύψους 2,65 δις ευρώ, που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων των επιχειρήσεων.

΄΄Να γίνει προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας΄΄

΄΄Είναι γεγονός ότι τις μέρες αυτές οι υποχρεώσεις των συναδέλφων μεγαλώνουν και για πολλούς η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι καλούνται να καταβάλουν στο κράτος ό,τι έβγαλαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα μείνει για τους ίδιους και για την συνέχιση της επιχειρηματικούς τους δραστηριότητας΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, τονίζοντας πως ΄΄εμείς δεν είπαμε να μην στηρίζουμε την οικονομία της χώρας, όμως το ζητούμενο είναι κάθε φόρος να είναι αποτέλεσμα κερδοφορίας και όχι τιμωρίας΄΄. ΄΄Το σύνολο της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας θεωρεί ότι, στην μεταμνημονιακή περίοδο, η μείωση των φόρων θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τηλιγάδης. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Επιμελητηρίων, ότι, με στόχο να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, θα πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής από το 29% στο 26% και σταδιακά στο 20% και βεβαίως αντίστοιχα η «ασφαλιστική φορολογία. Επίσης, τονίζουν ότι αναφορικά με τους έμμεσους φόρους θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, για να μπορέσει η χώρα, να είναι ανταγωνιστική.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr