background img
banner
banner

Δοκιμαστική λειτουργία για τη μονάδα

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΜΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νίκου Μπαλαμπάνη και του δημάρχου Αιγιαλείας, Θανάση Παναγόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής σύμμικτων αποβλήτων, που έχει εγκατασταθεί εντός του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση “Νησί” Τέμενης.

Ο δήμος Αιγιαλείας ενοικίασε τη μονάδα προς 300.000€ για ένα  εξάμηνο και σκοπό έχει τη διαλογή των απορριμμάτων σε οργανικά και ανόργανα, ώστε σε συνδυασμό με την πρέσα να μειωθεί ο όγκος του κατά 15-20 % περίπου.  Τα οργανικά απόβλητα θα συσκευάζονται και θα αποθηκεύονται σε ειδικές μεμβράνες, εντός του ΣΜΑ, ώστε αργότερα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.  Από τα ανόργανα σκουπίδια θα γίνεται διαλογή με το χέρι στα ανακυκλώσιμα, για τα οποία έχει βρεθεί εταιρία που θα τα παίρνει.  Η μικρή μονάδα είναι μικρογραφία της μεγάλης, που θέλει να κατασκευάσει στο μέλλον ο δήμος.

Εν τω μεταξύ προς εγκατάσταση είναι η πρέσα απορριμμάτων την οποία είχε προμηθευτεί ο πρώην δήμος Αιγίου, το 2009, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε και σκούριαζε στις αποθήκες της παραλίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η εργολαβία, προϋπολογισμού 200 χιλ. ευρώ, που προβλέπει τη βάση που θα εγκατασταθεί η πρέσα, το σκέπαστρο αυτής αλλά και τη συντήρησή της για να γίνει πάλι λειτουργική.

Αργούν οι περιβαλλοντικές άδειες για ΧΥΤΑ

Η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη εντάσσεται στο πλαίσιο του ελέγχου των έργων, που έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, προκειμένου η Περιφέρεια ως ελεγκτικός μηχανισμός αλλά και χρηματοδοτική αρχή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, που θέλει να υλοποιήσει ο δήμος, να δει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Εκείνο όμως που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης για τη συνέχιση του έργου, στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, στη θέση Παπανικολού.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει βούληση από δήμο και Περιφέρεια να ολοκληρωθεί το έργο που σταμάτησε το 2015 στο 60% της κατασκευής του, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα χρειαστεί νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του “άνοιξε το δρόμο” για την υφιστάμενη ΑΕΠΟ.

Το έργο είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και μόνη ελπίδα συνέχισης της χρηματοδότησης για 2,5 εκ ευρώ που χρειάζονται, είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η απόφαση όμως για την ΑΕΠΟ είναι στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως βεβαίως το ίδιο και για το ΧΥΤΑ Αιγείρας, η οποία καθυστερεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μην μπορεί να εκδώσει την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Αυτό θα έλυνε τα χέρια της δημοτικής αρχής έως ότου ολοκληρωθεί η Παπανικολού, που από Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), πήγε να γίνει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ)Υλικών και στο τέλος καταλήγει σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr