background img
banner
banner

Εκλογές για δήμαρχο και κοινοτάρχες

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η δημοτική αρχή του Θανάση Παναγόπουλου, κλείνοντας τέσσερα χρόνια ζωής, βαδίζει αισίως στον πέμπτο χρόνο απολαμβάνοντας το bonus που έδωσε εκείνη η μία και μοναδική εκλογική αναμέτρηση, στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Όμως και η επόμενη δημοτική αρχή θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερα χρόνια, που είχαμε συνηθίσει, 4 χρόνια και 4 μήνες για την ακρίβεια, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα της τετραετίας.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι πρόεδροι κοινοτήτων των δημοτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, έχουν ένα νέο νόμο στα χέρια τους, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, από την ελληνική Βουλή. Έτσι, άρχισαν να οργανώνονται πάνω στα νέα δεδομένα.

Τι προβλέπει ο Κλεισθένης για δήμο και κοινότητες

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας θα πρέπει να καταρτίσει συνδυασμό με 43 υποψήφιους συμβούλους το ανώτερο και 33 το λιγότερο, όσες δηλαδή και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας. Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει α) τον υποψήφιο δήμαρχο β) τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια.

Από τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού το 40% θα πρέπει να είναι άνδρες ή γυναίκες, νομοθετική ρύθμιση που ανεβάζει τον πήχη κατά 10% από τις προηγούμενες εκλογές. Κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να σταυρώσει μέχρι 3 υποψηφίους από την ίδια εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζει και έναν υποψήφιο από άλλη περιφέρεια, βεβαίως από τον ίδιο συνδυασμό.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του Αιγίου μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς σε υποψηφίους του Αιγίου και έναν σταυρό σε υποψήφιο της Αιγείρας ή της Ακράτας ή του Διακοπτού ή της Συμπολιτείας ή του Ερινεού και αντίστροφα. Αρχικά ο Κλεισθένης προέβλεπε ένα κεντρικό ψηφοδέλτιο χωρίς περιφερειακές ενότητες, αλλά στο τέλος τα πράγματα έμειναν ως είχαν.

Οι κοινότητες από 301 και άνω

Για τις κοινότητες τώρα, από 301-2000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να φτιάξουν δικά τους ψηφοδέλτια με τουλάχιστον 5 μέλη, όσα και οι έδρες που προβλέπει ο Κλεισθένης. Έτσι εκεί θα στηθούν δύο κάλπες, μία για τους συνδυασμούς του δημοτικού συμβουλίου και άλλη μια κάλπη για τους συνδυασμούς του τοπικού συμβουλίου. Το ψηφοδέλτιο σε αυτές τις κοινότητες μπορεί να προσαυξηθεί κατά 30%, δηλαδή για τις 5 έδρες να είναι επτά υποψήφια μέλη. Οι κοινότητες θα ενεργούν μόνες τους και δε θα εντάσσονται σε κεντρικό ψηφοδέλτιο όπως στις προηγούμενες εκλογές. Οι κοινότητες αυτές στην Αιγιάλεια είναι οι εξής : Αιγές, Δάφνες, Βαλιμίτικα , Διγελιώτικα, Κουλούρα, Κουνινά, Μαυρίκι, Μελίσσια, Πτέρη, Σελινούντας, Τέμενη, Ακράτα, Κράθιο, Συλιβαινιώτικα, Άνω Διακοπτό, Ελαιώνας, Ελίκη, Ζαχλωρίτικα, Κερύνεια, Μαμουσιά, Νικολέικα, Ριζόμυλος, Ροδιά, Ζήρια, Καμάρες, Νέος Ερινεός, Σαλμενίκο, Άγιος Κωνσταντίνος, Λόγγος, Σελιανίτικα, Τράπεζα. Σύνολο 31 κονότητες.

Για τις κοινότητες τώρα, με πληθυσμό από 2001-10.000 κατοίκους, ισχύει η ίδια  διαδικασία μόνο που τα συμβούλια θα έχουν 7 μέλη, συν τον πρόεδρο βεβαίως, που είναι και αρχηγός του συνδυασμού που θα κερδίσει τις τοπικές εκλογές. Στην Αιγιάλεια τέτοιες κοινότητες είναι του Διακοπτού και της Ροδοδάφνης.

Στο Αίγιο που έχει πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, το τοπικό συμβούλιο θα είναι 15μελές συν τον πρόεδρο, που θα είναι επίσης ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κερδίσει στις τοπικές εκλογές. Όλα τα παραπάνω βεβαίως, δείχνουν πως κάθε υποψήφιος δήμαρχος  δε θα είναι υποχρεωμένος να φτιάξει συνδυασμούς στα χωριά, αφού αυτά θα κινηθούν αυτόνομα, θα προσπαθήσει όμως να το κάνει εμμέσως αν θέλει να έχει επιρροή, προκειμένου να αντλήσει περισσότερους ψήφους.

Οι κοινότητες  κάτω από 300

Στις κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους, θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και το μόνο όργανο διοίκησης θα είναι ο πρόεδρος και θα εκλεγεί αυτός που θα πάρει περισσότερες ψήφους, οι υπόλοιποι κατά σειρά σταυρών προτίμησης ορίζονται ως αναπληρωματικοί.

Οι κοινότητες αυτές στην Αιγιάλεια είναι οι εξής:  Αμπελόκηποι, Βελλά, Εξοχή, Οάση, Περιθώρι, Σελιάνα, Συνεβρό, Χρυσάνθιο,  Κούμαρη, Παρασκευή, Σελινούντας, Χατζή, Πορροβίτσα, Αγία Βαρβάρα, Ζαρούχλα, Μεσορούγι, Περιστέρα, Άμπελος,  Άλσος, Βέλος, Γκραίκα, Γρηγόρι, Δημητρόπουλο, Δουκανέικα, Κρήνη, Λάκκα, Μάγειρας, Μυρόβρυση, Νερατζιές, Τούμπα, Βαλιμή, Βούτσιμος, Καλαμιάς, Παραλία Πλατάνου, Πλάτανος, Καθολικό,  Αρραβωνίτσα, Δαμακίνι.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr