ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΝΔΟΞΗΣ ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εγκρίθηκε και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η πράξη “Επαναχρήση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου” που αφορά την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, που το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είχε επιστρέψει στον δήμο Αιγιαλείας. Η πρόταση που είχε υποβληθεί πριν από οκτώ μήνες από τον δήμο και εγκρίθηκε, σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μέσω της δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας», του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η Χαρτοποιία Αιγίου, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Αιγίου και της συλλογικής μνήμης των Αιγιωτών, παραμένει για πολλά χρόνια (από το 1991) σε κατάσταση εγκατάλειψης και λεηλασίας. Εξακολουθεί, ωστόσο, να χαρακτηρίζεται από αντιπροσωπευτικά βιοµηχανικά κτίρια εµβληµατικής σηµασίας για την φυσιογνωµία και την ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ξαναγίνει και πάλι ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό κύτταρο, δεδομένου ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για την ανάπλαση και αποκατάσταση των κτιρίων. Θα χρειαστεί ωστόσο και ιδία συμμετοχή 1,5 εκατ. ευρώ από τον δήμο. Το έργο έχει κοστολογηθεί συνολικά στα 4 εκ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ 24%.
Τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις
΄΄Η έγκριση της χρηματοδότησης σημαίνει πολλά για την παραλιακή ζώνη του Αιγίου που μαζί με τα υπόλοιπα έργα, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας ολόκληρη την Αιγιάλεια΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος.
Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον πρώην αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο, μετά την επιστροφή 7,3 στρεμμάτων της Χαρτοποιίας από το ΤΕΙ στον δήμο τον περασμένο Ιανουάριο. Η θετική έκβαση είναι εμφανής από τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από τον δήμο, αφού φάνηκε η καλά τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση που είχε υποβληθεί. Προβλέπει δε την αξιοποίηση των βασικών κτιρίων του συγκροτήματος για δράσεις δημοτικών υπηρεσιών καθώς και πολιτισμού και αναψυχής. Τα αναπλασμένα κτίρια θα χρησιμοποιούνται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ θα δημιουργηθεί και εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας, χώροι πολιτισμού, αναψυχής και εστίασης (με μίσθωση σε ιδιώτες) και λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών τόσο για λόγους ουσιαστικής κάλυψης αναγκών, όσο και για συμβολικούς λόγους.
Δύο οι νέοι πόλοι ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης!
΄΄H έγκριση της προτεινόμενης πράξης, προκαλεί μόνο χαρά και ανακούφιση πως ο αγώνας δρόμου που πραγματοποιήθηκε για την κατάθεση της πρότασης, δεν πήγε χαμένος. Μην ξεχνάμε πως έπρεπε να προηγηθεί η μεταβίβαση των κτιρίων στον δήμο αφού είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα στο ΤΕΙ. Επίσης σε συνδυασμό με την εγκεκριμένη πρόταση στο πρόγραμμα Interreq με ακρωνύμιο «FAME ROAD», στο οποίο έχω συμπεριλάβει μία μικρής κλίμακας ανάπλαση των Παλαιών Σφαγείων που βρίσκονται κάτω από την Τεμπελόραχη, θα υπάρξουν δύο νέοι πόλοι ανάπτυξης και ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Αιγίου΄΄, τόνισε στο Protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος, προσθέτοντας και τα εξής: ΄΄Είναι φανερό ότι η θητεία μου ως αντιδήμαρχος Ανάπτυξης άφησε πίσω εγκεκριμένα προγράμματα ανταγωνιστικού χαρακτήρα για σημαντικές ανάγκες τις περιοχής μας και ο δήμος Αιγιαλείας απέκτησε τεχνογνωσία και σημαντική παρουσία σε αναπτυξιακά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδας΄΄.
∆ομή – κατάσταση κτισμάτων
Τα κτίρια παρουσιάζουν µεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη και παρά την σεισµικότητα της περιοχής δεν παρουσιάζουν εµφανείς βλάβες στον φέροντα οργανισµό τους, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η πρότυπη κατασκευή τους µε φέροντα οργανισµό σκυροδέµατος µε δυνατότητα παραλαβής µεγάλων φορτίων, για την λειτουργία των µηχανηµάτων και οι ολόσωµες κατασκευές σκυροδέµατος του κτιρίου των λεβήτων, διατηρούν ανακτήσιµη την κατάστασή τους και αναλλοίωτη την επιβλητικότητα και δυναµική αξιοποίησή τους. Παρουσιάζουν όμως σηµαντικές φθορές, όπως κατεστραµµένα κουφώµατα, επιχρίσµατα και εσωτερικά χωρίσµατα.
Τα κτίρια αποτελούν τρεις επί µέρους ενότητες κάθε µία από τις οποίες µπορεί να λειτουργεί αυτοτελώς. Αποτελούν όµως στο σύνολό τους µία ενιαία ενότητα, µε αλληλοσυσχετιζόµενες χρήσεις, συµβατές και ενισχυτικές της λειτουργίας του Α.Τ.Ε.Ι. και της προοπτικής επέκτασής τους, αλλά και της διατήρησης της παραµονής σπουδαστών στους χώρους αυτούς τον µεγαλύτερο χρόνο της ηµέρας. Οι χρήσεις που προβλέπονται να εγκατασταθούν στα κτίρια, θα υποστηρίξουν παράλληλα και την τουριστική λειτουργία του Νέου Λιµένα της πόλης και της Μαρίνας τουριστικών σκαφών, η υλοποίηση της οποίας βρίσκεται σε στάδιο εγκρίσεων. Η αποκατάσταση και µουσειακή διατήρηση του κτιρίου των λεβήτων µε τους λέβητες, όπως έχουν διατηρηθεί και η λειτουργία πολιτιστικού εκθεσιακού χώρου της ιστορίας της Χαρτοποιίας, στο χαρακτηριστικό και ψηλότερο κτίριο της χαρτοβιοµηχανίας, σε συνδυασµό µε την διαµόρφωση και λειτουργία στον χώρο αυτό της αίθουσας του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της πόλης και των λοιπών επιτροπών, και λοιπών εκδηλώσεων του δήµου, είναι ουσιαστική και συµβολική. Καλύπτει δε τις υπάρχουσες ανάγκες, αναδεικνύει ένα βιοµηχανικό κτίριο εµβληµατικό για την περιοχή της παραλιακής ζώνης της πόλης. Από κοινού µε τις διατηρούµενες ακόµη λιθόκτιστες σταφιδαποθήκες, συνδέει την ιστορία της πόλης, µε την σύγχρονη εποχή και λειτουργία της.
Ως καταληκτική ηµεροµηνία επιλεξιµότητας των δαπανών, έχει οριστεί η 31-12-2023. Ο συνολικός καθαρός χρόνος υλοποίησης της Πράξης υπολογίζεται σε 49 µήνες από την ηµεροµηνία ένταξης της, ενώ υπάρχει ξεχωριστό χρονοδιάγραμμα για κάθε υποέργο.
Τι προβλέπει η μελέτη που υπεβλήθη μαζί με την πρόταση
Από την τεχνική μελέτη, προβλέπεται η αποκατάσταση – ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των υφιστάµενων πρώην βιοµηχανικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους, που αναπτύσσονται επί συνολικής επιφανείας 7.320,99µ2. Η συνολική επιφάνεια των πρώην βιοµηχανικών κτιρίων, που αποκαθίστανται και επαναλειτουργούν µε νέες χρήσεις, υπολογίζεται σε 4.040,96µ2. Θα αξιοποιηθούν οι εξής εγκαταστάσεις: Το κτίριο επιφανείας 1.211,72µ2 (πρώην Λεβητοστάσια έτος κατασκευής 1925 και1940), το κτίριο 521,30µ2 (πρώην κτίριο Συνεργείων – Μηχανουργείο – Ξυλουργείο-Χυτήριο – έτος κατασκευής 1925) και το κτίριο 2.307,94µ2 (πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών και Καλανδρών έτος κατασκευής 1925 και 1930) Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στον κεντρικό ανατολικό χώρο της πρώην βιοµηχανίας, εξασφαλίζουν άµεση πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών και μπορούν να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη και λειτουργική ενότητα αλληλοεξαρτώμενων χρήσεων πολιτισµού – υπηρεσιών – αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αιγίου.
Με την αποκατάσταση των τριών αυτών κτιρίων, διαµορφώνεται και ο περιβάλλων χώρος τους, με την συνολική αξιοποιήσιμη επιφάνεια να φτάνει τα 7.320,99μ2. Στον περιβάλλοντα χώρο περιλαµβάνεται: Το κτίσµα του θυρωρείου επιφάνειας 41,20µ2 το οποίο είναι ενσωµατωµένο στην λιθόκτιστη περιτοίχιση του γηπέδου και το κτίσµα των εργαλείων ηλεκτροσυγκόλησης και wc εργατών, επιφάνειας 79,05μ2 το οποίο ενσωµατώνεται στις διαµορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου. Τα λοιπά κτίσµατα (αποθήκη και υπόστεγα) κατεδαφίζονται. Από το σύνολο των επιφανειών των κτιρίων που αποκαθίστανται για επανάχρηση, η επιφάνεια που θα λειτουργεί µε µίσθωση σε ιδιώτη (801,30µ2), αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,83% της συνολικής επιφάνειας. Οι λοιπές επιφάνειες των κτιρίων (3.239,66µ2), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 80,17% της συνολικής επιφάνειας θα λειτουργούν για την κάλυψη αναγκών του ∆ήµου, οι οποίες ή δεν καλύπτονται ή εξυπηρετούνται σε ακατάλληλους χώρους.