background img
banner
banner

Καταστροφική η χρονιά για το ελαιόλαδο…

ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΑΚΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ κακή αποδεικνύεται η φετινή σεζόν για την ελαιοπαραγωγή στην Αιγιάλεια. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες έχουν συντελέσει στο να μιλούν οι περισσότεροι για μία καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο, που θα έχει διαδοχικές δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι συνέπειες να μην περιορίζονται μόνο στην φετινή χρονιά και να «στιγματίσουν» το προϊόν για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή…

Όπως προκύπτει από έρευνα του Protionline.gr , η συγκομιδή φέτος θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς, λόγω των οξέων, το ελαιόλαδο που θα παραχθεί στην μεγαλύτερη ποσότητά του, δεν θα είναι κατάλληλο προς κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο «εφιάλτης» της ελιάς, ο δάκος… ξαναχτύπησε και σε συνδυασμό με την ανομβρία και τις σύνθετες καιρικές συνθήκες, είχε σαν αποτέλεσμα να «αρρωστήσει» και να πέσει μέρος του καρπού από τα δέντρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το προϊόν που άντεξε, εάν μαζευτεί, φαίνεται πως θα προκύψει λάδι κακής ποιότητας, με οξύτητα άνω του ορίου του 1%. Όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί, ο δάκος είναι έντομο που τρώει τον καρπό και ευνοείται από τις εναλλαγές του καιρού, όπως η ζέστη, η υγρασία, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ και οι κακοκαιρίες του «Ζορμπά» και του «Ξενοφώντα», εκτιμάται ότι συνέβαλαν στο να πέσει λόγω των ανέμων, ο καρπός από τα δέντρα. Όπως βέβαια και το γεγονός ότι φέτος η δακοκτονία καθυστέρησε ή έγινε με το… σταγονόμετρο.

Λανθασμένος προγραμματισμός καθιστά… ανύπαρκτα τα προληπτικά μέτρα

΄΄Φέτος η παραγωγή αναμένεται πολύ περιορισμένη. Οι βροχές Ιουλίου και Αυγούστου, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και βέβαια η έξαρση του δάκου και άλλων ασθενειών της ελιάς, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Η αμελής ή παντελής έλλειψη δακοκτονίας έχει περιορίσει στο ελάχιστο την παραγωγή ενώ ακόμη και αυτή η παραγωγή, το πιο πιθανό είναι να μην είναι αναλώσιμη΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο προωθείται τα τελευταία χρόνια η διαδικασία της δακοκτονίας. ΄΄Γίνονται δημοπρασίες και αναλαμβάνουν εργολάβοι το αντικείμενο οι οποίοι ρίχνουν κάθε χρόνο τις τιμές, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του έργου και περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες. Η έλλειψη δολωματικών ψεκασμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελαιοκαλλιέργεια και πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε εισαγωγές λαδιού αμφιβόλου ποιότητας΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., τονίζοντας πως αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα που την δολωματική κάλυψη είχαν οι συνεταιρισμοί. ΄΄Το κράτος πρέπει να δει σοβαρά αυτό το θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες του΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, φοβούμενος πως η παραγωγή φέτος, θα πέσει κάτω από το 20%…
Κι όλα αυτά, σε μία περιοχή που παρήγαγε σε μία μέση χρονιά 7.000 τόνους ελαιόλαδο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καλλιέργειες στην Αιγιάλεια δεδομένου ότι υπήρξαν νέες φυτεύσεις, περιοχές έγιναν αρδευόμενες και δόθηκε ώθηση στο προϊόν, το οποίο ενίσχυε σημαντικά την τοπική οικονομία…

Συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Αιγιάλεια. Μάλιστα, το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, μιας και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είναι σε απόγνωση. Σε χωριά της Αιγιάλειας επικρατεί… πανικός καθώς ελαιοπαραγωγοί προβλέπουν ότι «δεν θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος», γεγονός που θα έχει αντίτυπο σε όλους τους επαγγελματίες, όσοι σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή, από τους οποίους έχουν προμηθευτεί οι παραγωγοί πετρέλαια, εργαλεία, φάρμακα, λιπάσματα εφόδια κ.λπ. και περίμεναν να ξεχρεώσουν τώρα με την πώληση της παραγωγής τους. Παράλληλα με ελάχιστο αγροτικό εισόδημα από το λάδι ή χωρίς καθόλου (πολλοί θεωρούν ασύμφορο να μαζέψουν τις ελιές που έχουν) είναι βέβαιο ότι θα «βουλιάξουν» και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες, ενώ πολλοί μιλούν για «χτύπημα» στην τοπική οικονομία λίγο πριν τις γιορτές…

Ανησυχία από την Ανατολική Αιγιάλεια

Να σημειωθεί ότι το θέμα έθεσαν προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, κάτοικοι της κοινότητας Χρυσανθίου και γενικότερα της Ανατολικής Αιγιάλειας με τον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρυσανθίου Δημοσθένη Κάππο να καταθέτει υπογεγραμμένο από ελαιοπαραγωγούς υπόμνημα, μέσω του οποίου ζητεί την στήριξη του δήμου και την προώθησή του στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ. Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο κ. Κάππος, ΄΄το υπόμνημα αυτό ήδη έχει υπογραφεί από 500 και πλέον παραγωγούς, το έχουμε προωθήσει στους βουλευτές του νομού και ζητούμε από τον δήμο Αιγιαλείας να αποτελέσει μοχλό πίεσης. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν πλήττει μόνο τη δική μας περιοχή αλλά αφορά όλη την Αιγιάλεια και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις΄΄.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί που υπογράφουν το υπόμνημα, ΄΄η φετινή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων και η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής (σαν να μην έφταναν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί και σε αμπέλια, κερασιές, βυσσινιές κ.ά.). ακούμε πως έφταιξε ο περσινός ήπιος χειμώνας, οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, οι υψηλές υγρασίες που ακόμα συνεχίζονται. Ότι δηλαδή οι ζημιές οφείλονται σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε καν να ανατραπούν. Κανένας γεωπόνος δεν βρέθηκε στο λιοστάσι, δίπλα στον παραγωγό να δει το πρόβλημα, να συμβουλεύσει, ώστε να φροντίσουμε για την πρόληψη και για τις επόμενες χρονιές. Γιατί πριν από 7 χρόνια είχαμε πάλι ζημιά από τον ίδιο μύκητα σε μικρότερη βέβαια έκταση΄΄.

Οι παραγωγοί ζητούν: ΄΄ Άμεσα γεωπόνο στο λιοστάσι για να διερευνηθεί και εκτιμηθεί το είδος και το μέγεθος ζημιάς στην παραγωγή, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΓΛΑ και να υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων ζημιών σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr