background img
banner
banner

«Τριγμούς» προκαλεί η «συμφωνία» Ιερώνυμου – Τσίπρα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

«Φωτιές» άναψαν και στην τοπική Εκκλησία με αφορμή την «συμφωνία» στην οποία φάνηκε πως κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αμέσως αντέδρασε καλώντας την Ιερά Σύνοδο να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό την Ιεραρχία ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας ενώ σήμερα και αύριο προχωρά σε ενημέρωση των κληρικών της Μητροπόλεως.
Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών όλης της χώρας, ζήτησε από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία» και αρκετοί Μητροπολίτες πήραν ανοικτά θέση. Ο τοπικός Ποιμενάρχης ανέφερε πως ΄΄η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!΄΄. Σχολιάζοντας το «άνηθον καί τό κύμινον» της συμφωνίας, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος εκφράζει τις ανησυχίες τους για το ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους! Συμφώνησαν!» και σχολιάζει ότι «η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα!». Επίσης, λέει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου, όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία!», ενώ προειδοποιεί για την «απάτη» που κρύβεται πίσω από την δημιουργία ειδικού ταμείου για την μισθοδοσία των κληρικών, που παύουν πλέον να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

Ενημέρωση κληρικών σήμερα και αύριο από τον Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος πραγματοποιεί διήμερο ενημέρωσης των ιερέων της Μητρόπολης για την επικειμένη συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, η σύσταση νέου φορέα, που θα αναλάβει την μισθοδοσία του ιερού εφημεριακού κλήρου της Εκκλησίας, και οι λοιπές σχετικές προτάσεις της Πολιτείας. Μετά το πέρας της Συνεδρίας ο σεπτός Ποιμενάρχης θα παραθέσει επετειακό γεύμα προς τιμήν των εφημέριων και πολυτίμων συνεργατών του, καθώς την 19η Νοεμβρίου συμπληρώνονται 40 έτη της διακονίας του ως Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Τιμής ένεκεν έχουν προσκληθεί και οι δήμαρχοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ως εκπρόσωποι του χριστεπώνυμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας. Στο τέλος του γεύματος ο Μητροπολίτης, εις ανάμνησιν της αγαστής συνεργασίας του με τους εφημέριους, αλλά και ως πατρική ευλογία, θα προσφέρει στον καθένα το βιβλίο «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας » με ειδική αφιέρωση.

π. Αθανάσιος Λιακόπουλος: Πρόκειται για υπομνήματα… παγίδες

Ερωτηθείς από  το Protionline.gr, ο ιερέας π. Αθανάσιος Λιακόπουλος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του τονίζοντας πως επρόκειτο για μία κίνηση που αιφνιδίασε, αφού και η Ιεραρχία δεν εγνώριζε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Αρχιερέων. ΄΄Ουσιαστικά αυτό που συμφωνήθηκε είναι η ουδετερότητα της ελευθερίας της θρησκείας. Μετά από τόσα χρόνια η Ορθοδοξία δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο θρήσκευμα του κράτους. Για παράδειγμα όλοι οι βουλευτές θα δίνουν πολιτικό όρκο και μόνο οι μουσουλμάνοι θα ορκίζονται στο κοράνι. Είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ορθοδοξία΄΄, τόνισε ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, εκτιμώντας πως, σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των κληρικών, σκοπίμως ο μισθός ονομάστηκε «επίδομα», το οποίο δεν διασφαλίζει κανέναν, αφού σήμερα είναι, αύριο δεν είναι… ΄΄Δεν γνωρίζουμε αν θα μας καλύπτει όλα τα χρόνια. Δεν διευκρινίζει αν θα έχουμε ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόκειται για υπομνήματα… παγίδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Βεβαίως, δεν έχει ακόμη μιλήσει η Ιεραρχία. Ελπίζουμε ότι οι Αρχιερείς, όταν θα χρειαστεί να ψηφίσουν, θα έχουν υπόψη τους πρώτον την Ορθόδοξη Πίστη και δεύτερον τους ιερείς και το έργο που επιτελούν΄΄, σημείωσε ακόμη ο ιερέας.

Κώστας Σπαρτινός: ΄΄Η ιστορική συμφωνία, τομή που καθορίζει τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας΄΄

Σε ερώτημα του Protionline.gr για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, επισήμανε: ΄΄Η ιστορική συμφωνία της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, αποτελεί μια τομή που καθορίζει με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Η συμφωνία πρέπει να διαβαστεί και να αξιολογηθεί στο σύνολό της και όχι αποσπασματικά. Εξασφαλίζει αφενός πόρους για την Εκκλησία και το κράτος, που έμεναν για δεκαετίες αναξιοποίητοι και αποτελούσαν αντικείμενο άγονων και βλαβερών αντιπαραθέσεων, και αφετέρου στηρίζει απόλυτα το επίπεδο ζωής των ιερέων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματός τους και το σεβασμό που προκύπτει από αυτό΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Οι φιλοδοξίες της αντιπολίτευσης ότι η συζήτηση Κυβέρνησης-Ιεραρχίας και η κατάληξή της θα δημιουργούσε συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσά τους, αποτέλεσε ένα ακόμα χαμένο στοίχημα στην αλυσίδα των άστοχων επιδιώξεών της΄΄.

Ιάσονας Φωτήλας: ΄΄Η πρόθεση συμφωνίας έχει φτιαχτεί πρόχειρα και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα΄΄

Σε δήλωσή του στο Protionline.gr, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, σημείωσε: ΄΄Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, που με τις διαρκείς αλλαγές στην πολιτική του καθιέρωσε διεθνώς τη λέξη kwlotouba, κάνει τώρα άλλη μία στροφή 180 μοιρών, αυτή τη φορά στο θέμα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Αντί δηλαδή για τον χωρισμό τους που διακήρυττε επί χρόνια, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες μία πρόθεση συμφωνίας, όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να καταβάλει τη μισθοδοσία στους ιερείς, ενώ προχωράει το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και την αξιοποίησή της όμως είχε ξεκινήσει το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά τότε δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όντας στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, είναι φανερό ότι αυτή η πρόθεση συμφωνίας έχει φτιαχτεί πρόχειρα και ως αποτέλεσμα αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα όπως: α) ποιος θα διαχειρίζεται τα περίπου 200 εκατομμύρια που θα εξακολουθεί να δίνει το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος ή οι Μητροπόλεις; β) θα διασφαλιστούν τα εργασιακά – ασφαλιστικά θέματα αλλά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών; και γ) τι θα γίνει με τους κληρικούς που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;΄΄. Τέλος, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: ΄΄Για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής, εκτός από ανακόλουθος και υποκριτής΄΄.

Ιερόθεος Μουρίκης: ΄΄Αναμενόμενη και πολύ θετική η «συμφωνία»΄΄

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής ΟΜ Αιγίου ΣΥΡΙΖΑ Ιερόθεος Μουρίκης χαρακτήρισε την «συμφωνία» ως αναμενόμενη και πολύ θετική. Όπως είπε, ΄΄η συμφωνία είναι αναμενόμενη, τήρησε όλους τους τύπους και έλυσε μία εκκρεμότητα που… σερνόταν από το 1939. Περιλαμβάνει εκατέρωθεν βήματα και για την Πολιτεία και την Εκκλησία. Έγινε ακριβώς όπως πρέπει, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Μέσω αυτής ρυθμίζονται τα οικονομικά της Εκκλησίας και παύει κάθε αμφισβήτηση. Όπως και να τη δει κανείς, η συμφωνία αυτή είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός και σηματοδοτεί και τις επόμενες κινήσεις΄΄. ΄΄Εκείνο που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι η αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Δημοκρατία προχωρά, η Πολιτεία προχωρά, άρα πρέπει να προχωρήσει και η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει βούληση και πυγμή και έκανε μία καλή αρχή προς μία θετική κατεύθυνση΄΄, σχολίασε ακόμη ο κ. Μουρίκης.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: ΄΄Δημαγωγία και ανευθυνότητα΄΄

Τέλος, η πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, σχολίασε στο Protionline.gr  τα εξής: Η συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, είναι προϊόν των ιδεοληψιών και της επιθυμίας της να κολακεύσει το κομματικό της ακροατήριο. Αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ανευθυνότητας, χωρίς να προσφέρει κανένα όφελος για τη χώρα και τους πολίτες. Από τη μια πλευρά, υιοθετεί την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση, χωρίς συνταγματικές αλλαγές, της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ των δημοσίων οικονομικών και της κοινωνίας – θέση που ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε το 2013, όταν ψηφιζόταν από την κυβέρνηση Σαμαρά ο σχετικός Νόμος 4182 (άρθρο 83). Από την άλλη, διαταράσσει το λειτούργημα χιλιάδων κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους, θέτοντας σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της ελλαδικής Εκκλησίας΄΄.
΄΄Το ζήτημα είναι πρωτίστως θεσμικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Προσωπικά θα είμαι απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης – τόσο ως Χριστιανή Ορθόδοξη, αλλά και ως πολίτης που σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, την ιστορία και τις παραδόσεις της πατρίδας μας΄΄, κατέληξε.

Τι προβλέπει η «συμφωνία»

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τσίπρας-Ιερώνυμος για τους μισθούς των ιερέων και τα περιουσιακά της Εκκλησίας, είναι βαρύνουσας σημασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα «περάσει» από την Ιερά Σύνοδο και την ιεραρχία. Θα ακολουθήσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα γίνει νομοσχέδιο και θα περάσει από τη Βουλή.

Η σημαντικότητα της συμφωνίας, έγκειται στα εξής: Κατ’ αρχήν γιατί ανοίγει τον δρόμο για πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Επίσης γιατί αναγνωρίζει για πρώτη φορά η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της έναντι της Εκκλησίας σε σχέση με την περιουσία της. Τόσο μέχρι το 1939 όσο και από το 1952 και εντεύθεν. «Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε» αναφέρει το σύμφωνο Εκκλησίας-Πολιτείας. Οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος «ελαφραίνει» κατά 10.000 κωδικούς μισθοδοσίας. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου αλλά με μορφή επιδότησης. Που σημαίνει ότι κόβεται ο «ομφάλιος λώρος» Κράτους-Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό. Μετά από αυτό, η Εκκλησία παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Ακόμη, συστήνεται Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ), όπου θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα πάντως δέχθηκαν πλήγμα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που δήλωσε πως «άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε». Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι οι αποφάσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν συλλογικά και όχι από τον ίδιο, εκτιμώντας ότι ίσως και πριν από τέλος του 2018 να έχει υπάρξει η τελική συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr