background img
banner
banner

Οι «Βοστιστάνοι 1821» στην… πρώτη γραμμή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η αγάπη και ο θαυμασμός που είχαν από παιδιά για τους ήρωες της προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821, οδήγησε μία παρέα Αιγιωτών στην δραστηριοποίησή τους ως προς την αναβίωση ιστορικών γεγονότων. Πολύ γρήγορα η δράση τους επεκτάθηκε και εκτός Αιγίου, τυγχάνοντας απρόσμενης αναγνώρισης. Προχώρησαν έτσι στην σύσταση του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», με στόχο να μεταγγίσουν το πνεύμα του ’21 στην νέα γενιά που, από πολλούς παράγοντες, κινδυνεύει να ξεχάσει…

Το βράδυ της Τετάρτης στο καφέ «Parada», έγινε παρουσίαση του Συλλόγου από το Δ.Σ. και μέλη, με σκοπό να καταστεί γνωστή η δημιουργία και η δραστηριότητα του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία. Ο πρόεδρος, Λάμπης Ψυχογιάννης, παρουσίασε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που είναι ο Δημήτρης Φράγκος α΄ αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Παπαθανασίου β΄ αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Αλεξόπουλος γραμματέας, ο Γιώργος Μπόγδος ταμίας, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, που είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ψυχογιάννης, τα ενεργά μέλη που λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις, ανέρχονται σε 20 με 25, ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 32 ως τώρα. ΄΄Είμαστε όλοι Αιγιώτες και μέσα από την δράση του Συλλόγου προσπαθούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας και να τιμήσουμε τους ήρωες μας. Νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει καλά ως ώρας. H αγάπη μας και η λατρεία που είχαμε, από μικρά παιδιά, στους ήρωες της προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821, έγινε αγάπη και θαυμασμός για τους μετέπειτα ήρωες. Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν, για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο, χωρίς σκλαβιά΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος, προσθέτοντας: ΄΄Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Σα φόρο τιμής, αγάπης και πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, φτιάξαμε αυτόν τον Σύλλογο!΄΄.

Φορεσιές και άρματα του 17ου και του 18ου αιώνα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις φορεσιές τους, το υψηλό κόστος των οποίων έχουν καλύψει οι ίδιοι και οι οποίες είναι πιστά αντίγραφα από ιστορικά βιβλία και γκραβούρες όπως επίσης και τα άρματά τους που είναι του 17ου και 18ου αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό άλλες συνθήκες ένας αναβιωτής χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ τα μέλη του Συλλόγου «Βοστίστα 1821» ετοιμάστηκαν πάρα πολύ γρήγορα πέρυσι, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον πρώτο εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στο Αίγιο. Αυτό που εξήγησαν προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, είναι η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει για τον τόπο ένας τέτοιος σύλλογος, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι γίνεται σε τοπικές εορτές και αναβιώσεις ιστορικών γεγονότων ανά την Ελλάδα, όπου η επισκεψιμότητα και η συμμετοχή, αφήνουν πολλαπλά ωφελημένη την κάθε πόλη.

Παρότι νεοσύστατος, ο σύλλογος «Βοστίτσα 1821», έχει στο ενεργητικό του πλούσια δράση από τον περασμένο Ιανουάριο, λαμβάνοντας μέρος στις εξής εκδηλώσεις: Στο Μεσολόγγι – Την έξοδο, στην Άμφισσα – Απελευθέρωση του κάστρου «Σάλωνα», στο Καρπενήσι – Στο μνημόσυνο του Μάρκου Μπότσαρη, στα Καλάβρυτα – Στο Μέγα Σπήλαιο, στην Τρίπολη – Στην Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και στο Ναύπλιο – Στην Απελευθέρωση του κάστρου στο Παλαμίδι. Μάλιστα, μίλησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση για τα συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας που τους κυριεύουν όταν παρελαύνουν καθώς και για τον θαυμασμό και την αναγνώριση που λαμβάνουν γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία. Δείχνοντας φωτογραφίες τους, διακρίνει κανείς την λεπτομέρεια στις εμφανίσεις τους, τόσο που θα έλεγε ότι είναι οι ίδιο βγαλμένοι μέσα από την Ιστορία! Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι έχουν συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί στο ΟΤΕ History για τη ζωή του Κολοκοτρώνη.

«Πρωταγωνιστές» και φέτος στις εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

΄΄Μέσα από όλα αυτά, έχουμε αποκτήσει εμπειρία στην Αναβίωση και ετοιμαζόμαστε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο για τις εκδηλώσεις στις 26 Γενάρη της Μυστικής Συνέλευσης΄΄, επισήμαναν ακόμη, κάνοντας γνωστό ότι ειδικά την πρώτη από τις τρεις ημέρες του εορτασμού, θα έχουν διαρκή ρόλο και παρουσία στις εκδηλώσεις, ενώ και την ίδια ημέρα θα λάβουν μέρος στην θεατρική παράσταση στον «Απόλλωνα».

Αναβίωση γεγονότων και ιστορικός τουρισμός

Φέροντας πλέον τον χαρακτηρισμό «Βοστιτσάνοι» και την αναγνώριση όπου πηγαίνουν, μετά τις τοπικές εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, έχουν μία πρόσκληση σχεδόν για μία εκδήλωση κάθε μήνα, κάνοντας από τώρα προγραμματισμό για το πού θα συμμετάσχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ήταν και ο Υπεύθυνος παραρτήματος και Δημοσίων Σχέσεων Νοτίου Ελλάδος, του Πολιτιστικού Σωματείου Προώθησης Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης (ΠΟ.Σ.ΠΡΟ.ΘΕ.Κ.Τ.) «Άρατος», Βασίλης Γεωργαντάς, από τον οποίο πήραν το ερέθισμα τα μέλη του Συλλόγου «Βοστίτσα 1821», για την δραστηριοποίησή τους και την δημιουργία του Συλλόγου. Τόνισαν μάλιστα ότι συμπορεύονται, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη του «Άρατου» είναι αναβιωτές απεικόνισης της ελληνικής ιστορίας με ενασχόληση τον ιστορικό κινηματογράφο που τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης, μη αποκλείοντας βέβαια την ενεργό συμμετοχή σε μελλοντική ταινία και μελών του «Βοστίστα 1821». Και από τον κ. Γεωργαντά έγινε αναφορά στο πώς μπορεί να προάγει έναν τόπο η ιστορική αναβίωση σημαντικών γεγονότων, όπως αυτά που χαρακτηρίζουν την ιστορία της Αιγιάλειας, σε συνάρτηση με τις συνθήκες ιστορικού τουρισμού.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr