background img
banner
banner

Απεργούν δυόμιση μήνες οι εξεταστές οδήγησης

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 400 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Συνεχίζεται το… αλαλούμ με τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών που στην περιοχή έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας της απεργίας των εξεταστών. Εξελίξεις δρομολογεί την ερχόμενη εβδομάδα η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου που υπέβαλε το υπουργείο Υποδομών στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και το οποίο αλλάζει ριζικά την διαδικασία χορήγησης αδειών οδήγησης.
Να σημειωθεί ότι οι εξεταστές της περιοχής ξεκίνησαν σχετικά αργά την κινητοποίηση, ωστόσο έχουν φτάσει σήμερα να απέχουν από τα καθήκοντά τους από τον Δεκέμβριο, δηλαδή ακριβώς δυόμιση μήνες, με τις τελευταίες εξετάσεις να πραγματοποιούνται τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την πολυήμερη αυτή αποχή πάντως έχουν δημιουργηθεί προβλήματα καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επείγονται αφού οι εξετάσεις αφορούν και επαγγελματικά διπλώματα. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι και οι ανανεώσεις διπλωμάτων για οδηγούς άνω των 74 ετών, όπως ο νόμος ορίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Αύγουστο μόνο δέκα άτομα άνω των 74 έχουν δώσει εξετάσεις, ωστόσο εξαιτίας της αποχής, έχει δοθεί παράταση ισχύος των διπλωμάτων και οι οδηγοί αυτοί θεωρούνται καλυμμένοι ως την άνοιξη.

Έκαναν εξετάσεις χωρίς να αποζημιώνονται…

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών Αιγίου Ανδρέας Μπακρόζης, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄είναι γεγονός ότι βρίσκονται στην αναμονή πολλοί υποψήφιοι οδηγοί όμως και τα αιτήματα των εξεταστών που απέχουν από τα καθήκοντά τους, είναι δίκαια, δεδομένου ότι πραγματοποιούσαν εξετάσεις για πολύ καιρό χωρίς να πληρώνονται, αφού άλλαξε το καθεστώς και η αποζημίωση δεν καταβαλλόταν κάθε μήνα όπως παλιά. Είχαν δοθεί υποσχέσεις για εξόφληση που όμως δεν τηρήθηκαν΄΄. ΄΄Αναμένουμε το νέο νομοσχέδιο και οι πληροφορίες μας λένε πως με αυτό επιλύονται πολλά θέματα. Θετικό είναι το γεγονός ότι προβλέπει μόνιμο προσωπικό για την σύσταση των επιτροπών για την διενέργεια των εξετάσεων νέων οδηγών. Βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους, ωστόσο αναμένουμε΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μπακρόζης.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των υποψηφίων οδηγών που τηρούν… στάση αναμονής, είναι αρκετά μεγάλος για την περιοχή. Συγκεκριμένα, αν υπολογίσει κανείς ότι από Αιγιάλεια και Καλάβρυτα δίνουν περίπου 40 άτομα την εβδομάδα, τότε τους δυόμιση μήνες βρίσκονται στην αναμονή περίπου 400 άτομα!

Σαρωτικές οι αλλαγές στον τρόπο εξέτασης

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξόφληση των περίπου 1.000 εξεταστών οδήγησης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και μήνες. Στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών. Στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι και όχι 2 εξεταστές και ο εκπαιδευτής του υποψήφιου οδηγού, όπως συμβαίνει τώρα. Τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής.

Αναμένεται να συσταθεί ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαδικασία αυτή. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο σώμα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του εξεταστή για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων μηνών.

Προβληματισμένοι οι εκπαιδευτές οδήγησης

Πλήγμα για τον κλάδο τους θεωρούν οι δάσκαλοι οδήγησης την αποχή δεδομένου ότι έχουν «παγώσει» και τα μαθήματα και οι αποδοχές τους. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες αλλαγές, διατυπώνουν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των εκπαιδευτικών οχημάτων, ζητώντας, μέσω της Ομοσπονδίας τους, λαμβάνοντας υπόψιν την πολύμηνη αποχή από τις εξετάσεις, να παρατείνει την παράταση ισχύος από τέσσερις σε τουλάχιστον οκτώ μήνες, ώστε να μπορέσει να υπάρξει αποσυμφόρηση της κατάστασης και του κοινωνικού συνόλου, και να μη σταματήσουν εκ νέου οι εξετάσεις – κάτι που, όπως εκτίμησε, θα οδηγούσε σε θάνατο τον κλάδο.
Το γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου πάντως, κινείται στην βάση της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και χρηματισμού που συνδέονται και με την οδική ασφάλεια και παράλληλα επιχειρείται και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εξέτασης για τη χορήγηση αδειών οδήγησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr