background img
banner
banner

Απόφαση για κοπή δέντρων στην Κωνσταντινουπόλεως

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ 

Η ιδιαιτερότητα της οδού Κωνσταντινουπόλεως, ενός εκ των ωραιότερων σημείων του Αιγίου, έχει κάνει μέχρι και τις υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου να διαφωνούν, κυρίως για το πώς θα διαχειριστούν το πράσινο και τα δέντρα που βρίσκονται κατά μήκος της. Έτσι, παρά την αρνητική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου για την προτεινόμενη από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου κοπή δέντρων, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε αντίθεση άποψη, λαμβάνοντας υπόψη τα σημάδια κατολίσθησης στην οδό που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, την γνωστή «Τεμπελόραχη».

Με βάση την Τεχνική Έκθεση του Τμήματος Πρασίνου, στο πρανές της συγκεκριμένης οδού φύονται πεύκα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια γήρανσης και έχουν παρατηρηθεί αποκαλύψεις του ριζικού συστήματος των δένδρων σε πολλά από αυτά. Στον υποόροφο του δασυλλίου δεν αναπτύσσεται κανένα νέο είδος παρά μόνο χόρτα, τα οποία ο Δήμος Αιγιαλείας απομακρύνει με τη χρήση χορτοκοπτικών μηχανημάτων. Η ιδιαιτερότητα του σημείου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δέντρα που φύονται στην πλαγιά αυτή καταλήγουν στην οδό Μιχαλοπούλου. Τα δέντρα αυτά είναι φυτεμένα εδώ και πολλά χρόνια σε μια πλαγιά που παρουσιάζει έντονα σημάδια κατολίσθησης. Κατά μήκος του δρόμου αυτού έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα που αφορούν στην πτώση δένδρων και όγκων χώματος από το πρανές προς το οδόστρωμα πάνω σε διερχόμενα οχήματα. Το τελευταίο περιστατικό πτώσης δέντρου (πεύκου) σημειώθηκε στις 27-8-2018 μετά από έντονους ανέμους.

Επικίνδυνα δέντρα, κρέμονται πάνω από κεφάλια…

Αρκετές φορές, ιδίως τους χειμερινούς μήνες μετά από έντονες βροχοπτώσεις αποκλείεται η διέλευση των οχημάτων μέχρι να απομακρυνθούν τα πεσμένα δένδρα και χώματα. Από τύχη έως τώρα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και έχουν καταγραφεί μόνο υλικές ζημιές. Επιπλέον, οι κάτοικοι έχουν ήδη με επιστολή τους ζητήσει από τον Δήμο Αιγιαλείας να μεριμνήσει για τη συγκεκριμένη περιοχή. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πέντε πεύκα κρίνονται επικίνδυνα καθώς αυτή τη στιγμή «κρέμονται» προς την οδό Μιχαλοπούλου και χρειάζεται να κοπούν άμεσα προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή διέλευση των πεζών και των οχημάτων. Εξαιτίας όλων των ανωτέρω και δεδομένου ότι η θέση του δένδρου είναι τέτοια που εμποδίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών, κρίθηκε απαραίτητη η κοπή τους. Στο συγκεκριμένο σημείο η πρόσβαση είναι αδύνατη και ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν είναι με ειδικά συνεργεία και γερανό προκειμένου να μην προκληθεί πτώση προς την οδό Μιχαλοπούλου. Οι εργασίες θα εποπτευθούν από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας.

Συμπερασματικά, αναφέρει ότι θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί μέριμνα για τη συντήρηση του άλσους που θα αφορά κλαδέματα, καθαρισμούς, κοπές ασθενικών και κακώς αναπτυγμένων δέντρων και φύτευση νέων ειδών που θα προσφέρουν αντιδιαβρωτική προστασία και ασφάλεια. Η επιλογή της φύτευσης νέων δένδρων θα γίνει σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγίου.

Θα φυτευτούν νέα

Σύμφωνη γνώμη για την κοπή έξι δέντρων στο σημείο υπήρξε και από το Δασαρχείο Αιγίου, τα οποία κρίνονται ως επικίνδυνα για πτώση στον υποκείμενο γκρεμό.

Ακολούθησε η αρνητική γνώμη του Συμβουλίου Δημ. Κοινότητας Αιγίου ως προς το κόψιμο των δέντρων, προτείνοντας να κλαδευτούν και να γίνει φύτευση με κουτσουπιές και σπαρτά, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που στην τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να εγκρίνει την κοπή των έξι πεύκων και να φυτευτούν νέα δέντρα σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγίου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή και ασφαλή διέλευση των πεζών και των οχημάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr