background img
banner
banner

Μέτρα για τη διασφάλιση του τσίπουρου

ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Προϊόν σε άνθιση και στην Αιγιάλεια είναι το τσίπουρο, το οποίο όμως… βάλλεται πανταχόθεν. Το κράτος προσπαθεί να βάλει «φρένο» στην διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς παραστατικά, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και στην περιοχή, την ώρα που οι μικροί παραγωγοί, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία αποσταγματοποιών στην Αιγιάλεια, θεωρούν δυσβάσταχτη τη φορολογία, παλεύοντας να διατηρήσουν την ενασχόλησή τους με αυτό και να διαδώσουν το παραδοσιακό αλλά και πολλά υποσχόμενο προϊόν.

Φαινόμενα παρανομούντων δεν λείπουν, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες και όσοι ασχολούνται με την παραγωγή τσίπουρου, αφού κάποιοι διαθέτουν προς πώληση χύμα τσίπουρο χωρίς παραστατικά όχι μόνο σε ιδιώτες αλλά και σε επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας.

Οι υποχρεώσεις των παραγωγών

Ως γνωστόν, η παραγωγή και διάθεση τσίπουρου διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που προβλέπει η νομοθεσία για την διασφάλιση του προϊόντος. Δικαίωμα απόσταξης έχουν μόνο οι παραγωγοί των επιτρεπόμενων πρώτων υλών. Οι παραγωγοί οφείλουν να εξασφαλίσουν άδεια απόσταξης. Η διάθεση του τσίπουρου στην κατανάλωση πραγματοποιείται σε γυάλινα δοχεία χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, συνοδευόμενη από τα φορολογικά στοιχεία που προβλέπονται. Οι κάτοχοι των αποστακτικών μηχανημάτων αμέσως μετά τη λήξη της εκάστοτε άδειας απόσταξης, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτημα σφράγισης στο Τελωνείο. Κατά την πώληση εκδίδονται στοιχεία λιανικής πώλησης στα οποία, εκτός από τις ενδείξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4308/2014, αναγράφονται υποχρεωτικά η ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών.

Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας με τα στοιχεία του προμηθευτή

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα, με σκοπό την πάταξη του παράνομου και μη ελεγμένου προϊόντος στην αγορά. Πρόσφατα μάλιστα, από το Τελωνείο Αιγίου εστάλη ενημέρωση προς τα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής δήμου Αιγιαλείας, γνωρίζοντάς τους ότι για την νόμιμη προμήθεια και διάθεση στην κατανάλωση του τσίπουρου, καλούνται να συμμορφωθούν με τον Ν. 4583/2018 που αποτελεί τροποποίηση του Ν. 2969/2001 και προβλέπει η διάθεση του προϊόντος των μικρών αποσταγματοποιών να διενεργείται αποκλειστικά από τα δικαιούχα της παραγωγής τους πρόσωπα, είτε απευθείας με λιανική πώληση είτε σε επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης, καθώς και σε επιχειρήσεις διάθεσης αλκοολούχων ποτών προς λιανική πώληση και κατανάλωση.

Ξεκαθαρίζεται δε πως η διάθεση του τσίπουρου με άλλον τρόπο, απαγορεύεται.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr , ερωτηθείσα σχετικά, η προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου, Σοφία Αντωνάτου, ΄΄πλέον, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν προς λιανική πώληση και κατανάλωση το προϊόν απόσταξης (τσίπουρο) μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων), οφείλουν να έχουν σε εμφανές σημείο στο κατάστημά τους, ανηρτημένη πινακίδα, στην οποία να αναγράφονται με ευκρινείς χαρακτήρες, το ονοματεπώνυμο του παραγωγού ή των παραγωγών, των οποίων το προϊόν διαθέτουν, καθώς και το σχετικό λογιστικό στοιχείο΄΄.

΄΄Οφείλουμε να συμμορφωθούμε στο μέτρο της προμήθειας τσίπουρου μόνο από εγκεκριμένους παραγωγούς, διότι έτσι και προστατεύονται οι νόμιμοι που πληρώνουν τέλη και φόρους για να μπορούν να παράγουν το τσίπουρο και βέβαια η δημόσια υγεία΄΄, σχολίασε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Στράτος Βαρδάκης. Ουσιαστικά, το μέτρο έρχεται να βάλει τέλος στην παράνομη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, το οποίο μπορεί να πωλείτο από κάποιους φθηνότερα, ήταν όμως αμφιβόλου ποιότητας…

Έλεγχοι και κυρώσεις από το Τελωνείο

Στα φαινόμενα μη έκδοσης άδειας απόσταξης, μη απόδοσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και εμπορίας χωρίς παραστατικά τσίπουρου και κρασιού, στοχεύουν οι έλεγχοι του Τελωνείου, χωρίς φυσικά να λείπει προηγουμένως η ενημέρωση προς όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί. Ουκ ολίγες φορές άλλωστε, το Τελωνείο έχει εντοπίσει χύμα τσίπουρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όταν ζήτησε τα παραστατικά προμήθειας αυτά δεν δόθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
΄Έίμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και των πολιτών διότι το πρόβλημα με την διοχέτευση του προϊόντος στην αγορά από μη νόμιμους, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ έχουμε και παράνομες εισαγωγές κυρίως από Βουλγαρία. Σε περίπτωση ελέγχου βέβαια, τα πρόστιμα είναι υψηλά΄΄, σημείωσε ακόμη η προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου, κάνοντας γνωστό και τον στόχο που έχει τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη παραγωγή και διάθεση του τσίπουρου στην αγορά.

Η μεγαλύτερη “πηγή” τσίπουρου στην Αιγιάλεια

Από την άλλη, οι αμπελοκαλλιεργητές που επενδύουν χρόνο, κόπο και… χρήμα στο τσίπουρο κρίνουν δυσβάσταχτη τη φορολογία, τονίζοντας πως σε λίγο δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Θεωρούν πίσω ότι από την σκληρή φορολογία στο παραδοσιακό αυτό προϊόν, κρύβονται πολυεθνικές του σκληρού αλκοόλ που θέλουν να θέσουν εκτός ανταγωνισμού το τσίπουρο, όπως το έπραξαν και με τη φορολογία στο ελληνικό κρασί. ΄΄Είναι προφανές ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν με τους τόσο υψηλούς φόρους είναι να περιορίσουν τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου στο να παράγουν το προϊόν μόνο για ιδιωτική χρήση, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr  ο Διονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος, ο πρώτος που δημιούργησε «καζάνι» στην Παρασκευή, χωριό που πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη «πηγή» τσίπουρου στην Αιγιάλεια, αφού εκεί υπάρχουν πέντε «καζάνια» σε τέσσερις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μία εξ αυτών και της οικογένειας Παπαχριστοδουλόπουλου που παράγει κάθε χρόνο εκλεκτό προϊόν, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. ΄΄Είναι θετικό το γεγονός ότι μπαίνουν δικλίδες ασφαλείας στο προϊόν με την ανάρτηση των στοιχείων του προμηθευτή και της προμήθειας στο κατάστημα, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις του κράτους από τον παραγωγό τσίπουρου, ώστε να είναι σε θέση να αυξήσει και τις ποσότητες που παράγει και να προωθήσει καλύτερα το προϊόν΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Παπαχριστοδουλόπουλος


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr