background img
banner
banner

Ο Μεγανίτης… εκδικείται

ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η «ΑΛΚΥΩΝ» ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Με αφορμή τις καταστροφές που προξένησαν τα υπερχειλισμένα νερά του ποταμού Μεγανίτη στην Αιγιάλεια το τελευταίο διάστημα σε αγροτικές υποδομές και αγροκτήματα, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», επισημαίνει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, που δεν είναι άλλοι από την παράνομη εξόρυξη αδρανών υλικών. Επιρρίπτει παράλληλα ευθύνες στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Αιγιάλειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας…

Η «Αλκυών» θέτει το ερώτημα «γιατί συνέβησαν αυτά τα γεγονότα στις περιοχές του Μεγανίτη που κυλά δυτικά του Αιγίου και δεν συνέβη το παραμικρό στις περιοχές που κυλά ο γειτονικός ποταμός Σελινούντας ανατολικά της πόλης;», παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ίδιες. Ακόμη και στον ποταμό Φοίνικα που κυλά Δυτικά του Μεγανίτη και έχουν ίδιες απορροές από το Παναχαϊκό δεν συνέβη κάτι σημαντικό, όπως παρατηρεί, καλώντας τις επιστημονικές επιτροπές της Περιφέρειας και του δήμου να δώσουν εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη, τονίζοντας πως ΄΄αύριο μπορεί να έχουμε μεγαλύτερης εμβέλειας καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου, της Ροδοδάφνης, της Μυρτιάς΄΄.

΄΄Αφαιρέθηκαν 300.000 κυβικά από την κοίτη του ποταμού, εντελώς δωρεάν΄΄

Καταγγέλλει δε το γεγονός ότι ΄΄ότι από τον ποταμό αφαιρέθηκαν υλικά από την κοίτη του, ακριβώς στην ίδια περιοχή των πρόσφατων γεγονότων, με βάση την ΜΠΕ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, 300.000 κυβικά εντελώς δωρεάν από την κοινοπραξία του έργου. Η Αλκυών, με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έτος ζητήσαμε να ογκομετρηθούν από την πολιτεία και τις ελεγκτικές αρχές οι απολήψεις της κοινοπραξίας από τους ποταμούς της Αιγιάλειας. Αν όντως πάρθηκαν οι ποσότητες των υλικών και από τα σημεία που όριζε η ΜΠΕ της Ολυμπίας Οδού, τότε υπήρξε πρόβλημα στην μελέτη. Οι υπογράφοντες αυτήν αρμόδιοι υπάλληλοι και αιρετοί που με τις αποφάσεις τους δεν προέβλεψαν τις συνέπειες αυτών των αμμοληψιών΄΄.

΄΄Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν μοχλεύεις τα χρόνια αποθεμένα υλικά της κοίτης ενός ποταμού, τα εναπομείναντα καθίστανται πολύ ευάλωτα σε μετατόπιση στην ορμή των υδάτων. Όλες αυτές τις επισημάνσεις τις είχαμε υπογραμμίσει και στον δήμο και στην Περιφέρεια. Υπέρτατος σκοπός και των δύο ήταν να δοθούν δωρεάν οι φυσικοί πόροι στην κοινοπραξία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι σε είκοσι χρόνια θα γίνει αναπλήρωση των δανειοθαλάμων με υλικά΄΄, αναφέρει ακόμη η γραμματεία της «Αλκυόνος» προσθέτοντας: ΄΄Στην πολλαπλές προσπάθειές μας να παρθούν τα υλικά επίστρωσης της Ολυμπίας Οδού από το αδειοδοτημένο λατομίο στην θέση «Τσάμπα» του Ερινεού, δυναμικότητας 1.850.000 κυβικών, η κοινοπραξία απάντησε εγγράφως ότι δεν θα τα χρειαστούν. Αφού καταληστεύτηκαν τα υλικά των ποταμών της Αιγιάλειας δωρεάν με την άδεια της πολιτείας γιατί να προβούν σε περαιτέρω έξοδα΄΄…
Καταλήγοντας, επισημαίνει: ΄΄Τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων θα τις πληρώσουν οι μνημονιόπληκτοι πολίτες της Αιγιάλειας και όχι μόνο. Γιάννης πίνει, οι ιθαγενείς πληρώνουν. Αυτή την αντίληψη έχουν και εφαρμόζουν στην πράξη οι αιρετοί μας. Ως πότε όμως; Δεν υπάρχει πάτος;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr