background img
banner
banner

Οι εξαγωγές το πλεονέκτημα για την υψηλή τιμή που δίνει η Π.Ε.Σ. στην σταφίδα

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ρόλο… ζωοδότη για την τοπική οικονομία εξακολουθεί να διαδραματίζει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, όπου μέσα από την εξαγωγική της δραστηριότητα έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να προσφέρει πάντα στον σταφιδοπαραγωγό την μεγαλύτερη μέση τιμή.

Σε αυτό αποσκοπεί και η συμμετοχή της στις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις, μία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της κορυφαίας αιγιώτικης συνεταιριστικής εταιρείας, στο Ντουμπάι, από τις 17 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Στη Διεθνή Έκθεση του Ντουμπάι, την Π.Ε.Σ εκπροσώπησε ο Διευθυντής της Μίλτος Σταυρόπουλος

Στην Gulfood του Ντουμπάι με περισσότερους από εκατό χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες

Η έκθεση τροφίμων Gulfood του Ντουμπάι είναι η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση και προσελκύει επαγγελματίες του κλάδου από όλο τον κόσμο. Διοργανώνεται στο σύγχρονο κέντρο εμπορίου του Ντουμπάι, σε ένα χώρο 120 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι σήμερα το μεγαλύτερο διεθνές κέντρο εμπορίου, όχι μόνο για τις χώρες του κόλπου αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή. Από την ίδρυσή της, το 1987, η έκθεση αναπτύσσει εμπορικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο. Φέτος ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα τους 100.000 εμπορικούς επισκέπτες, προσέλκυσε δε πάνω από 5.000 μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων από 185 χώρες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισάγουν πάνω από το 80% των τροφίμων τους, από τα οποία το 50% το επανεξάγουν.

Από αυτό το διεθνές εμπορικό γεγονός δεν θα μπορούσε να λείψει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες των Εμιράτων και ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Διεθνή Έκθεση του Ντουμπάι, την Π.Ε.Σ εκπροσώπησε ο Διευθυντής της Μίλτος Σταυρόπουλος, ο οποίος ανέφερε σχετικά: ΄΄Η συνεταιριστική μας εταιρεία παρουσίασε σε δικό της εκθεσιακό χώρο τα προϊόντα της Αιγιάλειας στους εμπορικούς επισκέπτες, είχε δε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπροσώπους των εταιρειών που συνεργάζεται, καθώς επίσης και με εμπορικούς επισκέπτες για ανάπτυξη επαγγελματικών συνεργασιών. Ως γνωστόν, η Π.Ε.Σ. τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας στον τομέα των σταφίδων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% της παραγόμενης κορινθιακής σταφίδας΄΄.

΄΄Η διεύρυνση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων στις αναπτυγμένες χώρες της εξασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να προσφέρει πάντα στον σταφιδοπαραγωγό την μεγαλύτερη μέση τιμή. Ενιαία τιμή από το πρώτο κιλό σταφίδας, που παραλαμβάνει τον Αύγουστο, μέχρι και το τελευταίο. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών έχει ήδη πληρώσει στον σταφιδοπαραγωγό την προκαταβολή του ενός ευρώ και 70 λεπτών το κιλό. Με το κλείσιμο του ισολογισμού της η ΠΕΣ θα αποφασίσει και το ύψος της συμπληρωματικής τιμής – εκκαθάρισης που θα δώσει στην σταφίδα΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Ως γνωστόν, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ως Συνεταιριστική εταιρεία έχει διττό ρόλο: τον οικονομικό αλλά και τον κοινωνικό. Γι’ αυτό στηρίζει οικονομικά τον σταφιδοπαραγωγό όλο το έτος, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καλλιεργητικές και τις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις του. Επίσης ο ρόλος της μεγάλης μας συνεταιριστικής εταιρείας, της ΠΕΣ, δεν εξαντλείται στην εμπορική της δραστηριότητα αλλά πρωτίστως ενδιαφέρεται για την μακροημέρευση της σταφίδας και της παραμονής του παραγωγού στην καλλιέργεια. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΠΕΣ αναλαμβάνει και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η διενέργεια επιστημονικής έρευνας για να αποδειχτεί η υψηλή διατροφική αξία της σταφίδας, καθώς και προωθητικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του η κατανάλωση σταφίδας και τοιουτοτρόπως να αυξηθεί η κατανάλωση του προϊόντος΄΄.

Διασφάλιση του εισοδήματος του παραγωγού και εκπροσώπηση στο υπουργείο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε: ΄΄Ως Συνεταιριστικός φορέας, η Π.Ε.Σ. φροντίζει πρωτίστως για την διασφάλιση του εισοδήματος του συνάδελφου παραγωγού. Φέτος εξασφαλίσαμε μια ικανοποιητική προκαταβολή στη σταφίδα και με την ανακοίνωση των οικονομικών μας αποτελεσμάτων – ισολογισμό της εταιρείας μας, θα δώσουμε με συμπληρωματική τιμή – εκκαθάριση σταφίδας το οικονομικό πλεόνασμα που θα προκύψει. Η Π.Ε.Σ επίσης εκπροσωπεί τους παραγωγούς θέτοντας τα αιτήματά τους στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και όπου αλλού χρειαστεί και φροντίζει για την επίλυσή τους. Σε αυτή μας την προσπάθεια είμαστε απελπιστικά… μόνοι ! Κανείς ιδιώτης έμπορος δεν συμπορεύτηκε στην προσπάθεια διεκδίκησης των αιτημάτων και επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων παραγωγών΄΄.

Ως παράδειγμα, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει την προσπάθεια που κατέβαλε η Π.Ε.Σ. για την “συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα”. Όπως αναφέρει, ΄΄πρόκειται μια σημαντική οικονομική ενίσχυση που έλαβε ο συνάδελφος σταφιδοπαραγωγός, που η πολιτεία μας, οφείλω να αναγνωρίσω, πως έλαβε σοβαρά υπόψη της και την υλοποίησε΄΄.

Ένα άλλο αίτημα ζωτικής σημασίας που τα τελευταία χρόνια θέτει η Ένωση είναι η οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών, προκειμένου να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους. ΄΄Αίτημα που φαίνεται να παίρνει και αυτό τον δρόμο της υλοποίησης, σύμφωνα με πρόσφατες δεσμεύσεις της πολιτείας μας΄΄, επισημαίνει ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, ΄΄οι πρωτοβουλίες αυτές της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών είναι γνωστές όχι μόνο στον αγροτικό χώρο που εκπροσωπούμε αλλά και στην Πολιτεία και στην τοπική κοινωνία. Η Π.Ε.Σ., με την μεγάλη της εμπορική δραστηριότητα και ο αγροτικός κόσμος της Αιγιάλειας με τα προϊόντα του, συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας, προσφέροντας παράλληλα σημαντική απασχόληση. Είμαστε μια από τις κορυφαίες συνεταιριστικές εταιρείες της χώρας μας. Στην βασική μας δε δραστηριότητα, των σταφιδοεξαγωγών, είμαστε η κορυφαία εταιρεία της χώρας. Αυτό λένε οι αριθμοί, αυτό λένε τα οικονομικά μας αποτελέσματα που σε λίγο θα δημοσιεύσουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα που οφείλει κάθε καλοπροαίρετος να αποδεχτεί. Αυτονόητη λοιπόν επιθυμία και απαίτηση του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας είναι να έχει σημαντικό λόγο στις όποιες εξελίξεις αφορούν την περιοχή, στην οποία ζει και δραστηριοποιείται, δηλαδή την Αιγιάλεια και να αισθάνεται συμπαραστάτη και αρωγό της προσπάθειάς του την Πολιτεία και τους τοπικούς θεσμούς΄΄.

Σχόλιο για τους… όψιμους καλοθελητές που ψάχνουν τον παραγωγό ευκαιριακά

΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών παρουσίασε τα τελευταία χρόνια, σε επιστημονικές ημερίδες που διοργανώσαμε, τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που υλοποιήσαμε. Παρουσιάσαμε τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της προσπάθειας που κάναμε για την ένταξη της σταφίδας μας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δεν παρευρέθη ποτέ ΚΑΝΕΝΑΣ, από τους σημερινούς όψιμους υποστηρικτές μας! Πού ήσαν μέχρι σήμερα; Γιατί μας αγνοούσαν; Γιατί απουσίαζαν απ’ όλες αυτές τις πολύ σημαντικές στιγμές της Π.Ε.Σ και του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας; Κύριοι, εμείς οι παραγωγοί δεν είμαστε μόνο οι αιμοδότες της τοπικής οικονομίας και οι πολιτικοί… και επαγγελματικοί πελάτες σας. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι πως ο παραγωγός της Αιγιάλειας έχει ισχυρό λόγο και άποψη και οφείλουν να του το αναγνωρίσουν΄΄, επισημαίνει ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος για να καταλήξει ως εξής:  ΄΄Πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε σοβαρά υπόψη από τους θεσμούς και όχι ευκαιριακά. Όσοι ελάχιστοι, σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα κατά της μεγάλης μας συνεταιριστικής εταιρείας της ΠΕΣ , δηλαδή κατά των συμφερόντων των παραγωγών της Αιγιάλειας, για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και πολιτικών μικροσκοπιμοτήτων, να γνωρίζουν πως θα μας βρουν κάθετα αντίθετους. Όσοι δε τυχόν ανεύθυνα “πρόθυμοι” δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους, εξυπηρετούν προσωπικές και αμετροεπείς φιλοδοξίες τους, τρέχοντας να προσφέρουν τις “υπηρεσίες” τους σε αλλότρια συμφέροντα, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας.
Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ποια οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετούν, γνωρίζει ποιοι στηρίζουν πραγματικά την Π.Ε.Σ. και τον παραγωγό και ποιοι είναι οι όψιμοι καλοθελητές που τον ψάχνουν ευκαιριακά, όταν δηλαδή θέλουν την ψήφο του και μόνο.”


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr