background img
banner
banner

Θολό τοπίο τα Ε.Α.Σ.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Προβληματισμένοι έφυγαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των ΕΑΣ, μεταξύ των οποίων και του Αιγίου, που συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Παναγιώτη Ρήγα για τα «φλέγοντα» θέματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Διότι, από την μία έλαβαν διαβεβαιώσεις για την καταβολή του μισθού του τρέχοντος μήνα, από την άλλη όμως δεν έλαβαν τα εχέγγυα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εταιρείας που έχει περιέλθει σε κατάσταση διολισθαίνουσα και αδιέξοδη…
Στην συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων Λαυρίου, Μάνδρας, Ελευσίνας και κεντρικών καθώς και από το Σωματείο του εργοστασίου Αιγίου όπου παρευρέθηκαν οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος κ. Σαζακλής και Ξούλος αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν στον αναπλ. υπουργό ότι το βασικό πρόβλημα της εταιρείας έχει να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας αλλά και του σχεδιασμού εκείνου που θα κατοχυρώνει στην πράξη τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Ε.Α.Σ. Μίλησαν ακόμη και για την μισθοδοσία τους που έχει καθυστερήσει το τελευταίο διάστημα, καθώς τους έχουν καταβληθεί μόνο δύο μικρές προκαταβολές, μέσω των 320.000 ευρώ που αντλήθηκαν από την σύμβαση της εταιρείας με το Ναυτικό. Έτσι, κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι, αντί να έχουν λάβει 1.200 ευρώ έχουν πληρωθεί μόνο 300 ευρώ χοντρικά. Ο κ. Ρήγας πάντως δεσμεύθηκε ότι τα χρήματα του μήνα θα μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων ενώ τόνισε πως το ανθυγιεινό επίδομα θα δοθεί με νόμο του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Διάσωση μαζί με τις άλλες εταιρείες

Θολό ωστόσο είναι το τοπίο σχετικά με τον ορισμό νέας διοίκησης στην εταιρεία γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα. Ως γνωστόν, η απερχόμενη διοίκηση της εταιρίας, η οποία έχει παραιτηθεί εδώ και δυο μήνες, αποχωρεί με πενιχρό ταμείο, με παροχή των ταμειακών αποθεμάτων σε εργολαβικές εταιρείες και συμπράττοντες ιδιώτες, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα των εργαζομένων. Ο αναπλ. υπουργός δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ορισμού νέας διοίκησης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ταυτίζεται με την άποψη πως η εταιρεία πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, κάνοντας γνωστό πως ο προσανατολισμός είναι διάσωση με ταύτιση με τις άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που άλλωστε αποτελούσε αίτημα των εργαζομένων που ζητούσαν ενιαίο φορέα υπό δημόσιο χαρακτήρα πάντα.

Τα Ε.Α.Σ. Αιγίου θέμα όλης της τοπικής κοινωνίας

Μιλώντας στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, μετέφερε το κλίμα της συνάντησης αλλά και την ανησυχία των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ειδικά δε για το τοπικό εργοστάσιο έκανε γνωστό πως και ο ίδιος ανέφερε στον κ. Ρήγα ότι η Αιγιάλεια δεν θα αντέξει την απώλεια ενός ακόμη εργοστασίου, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη διατήρησης και ενδυνάμωσης της τοπικής μονάδας που έχει φτάσει σε σημείο πλέον το προσωπικό της μόλις να ξεπερνά τα 100 άτομα…

΄΄Η αγωνία των εργαζομένων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Μαζί τους και όλων των εργαζομένων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Όχι μόνο τα Ε.Α.Σ. πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και η τοπική μονάδα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό άμεσα μπαίνοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται δύο με τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται. Έτσι χάνεται η τεχνογνωσία, έρχεται η απαξίωση και εκλείπουν ειδικότητες χρήσιμες για το μέλλον του εργοστασίου΄΄, σχολίασε ο κ. Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως το Ε.Κ.Α. βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα Ε.Α.Σ. και θα παρέμβει ξανά για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους.

Ζήτησαν ανάπτυξη… τώρα

Οι εργαζόμενοι στα Ε.Α.Σ. πάντως ξεκαθαρίζουν πως στο εξής θα κινηθούν δυναμικά και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τα πράγματα στη τύχη τους! Τα αιτήματα που έθεσαν στον κ. Ρήγα, είναι τα εξής: Δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας με παραγωγικό έργο προς όφελος της κοινωνίας, της άμυνας, της οικονομίας.

Διατήρηση όλων των εργοστασίων και των γραμμών παραγωγής, με παράλληλο εκσυγχρονισμό τους και στοχευμένες επενδύσεις. Διατήρηση της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας και διάχυσή της σε νέους εργαζόμενους που θα προσληφθούν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Παραγγελίες και χρηματοδότηση γραμμών παραγωγής με ανταποδοτικότητα. Τοποθέτηση διοίκησης με σχέδιο, με βιώσιμες λύσεις και προσανατολισμό ανάπτυξης. Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας και οι απειλές επιβάλλουν δυνατή αμυντική βιομηχανία, ισχυρά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr