background img
banner
banner

Επιτέλους, ευχάριστα νέα για τους σταφιδοπαραγωγούς!

Η ΣΤΑΦΙΔΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ 30% ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο τρύγος αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα σε πολλές σταφιδικές περιοχές, με «σύμμαχο» τον πολύ καλό καιρό! Υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσουν οι μέχρι σήμερα καλές καιρικές συνθήκες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά τόσο σε ποιότητα όσο και σε παραγωγή, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι, κατά μέσο όρο σε όλες τις σταφιδικές περιοχές, μεγαλύτερη από πέρυσι τουλάχιστον κατά 30%.

Η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας στην σταφίδα που είναι και συνεταιριστική οργάνωση, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, καλείται να στηρίξει για άλλη μια χρονιά την τιμή της σταφίδας. To protionline.gr επικοινώνησε με τον νόμιμο εκπρόσωπο της συνεταιριστικής εταιρείας, τον πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον ρώτησε σχετικά με τις φετινές προοπτικές της σταφίδας.

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Η Π.Ε.Σ. θα δώσει και φέτος την καλύτερη τιμή στη σταφίδα»

΄΄Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας και όλων των σταφιδοπαραγωγών περιοχών της Πελοποννήσου, καλό τρύγο. Μέχρι και σήμερα οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος της προσπάθειας του σταφιδοπαραγωγού που τα τελευταία χρόνια έχανε την παραγωγή του ,συνήθως την τελευταία ώρα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχουμε καλό καιρό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρυγητού.

Πρώτα απ’ όλα ως σταφιδοπαραγωγός και κατόπιν ως πρόεδρος της μεγαλύτερης σταφιδικής συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας μας, θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς ότι, όπως και πέρυσι που η Π.Ε.Σ. έδωσε την υψηλότερη μέση τιμή € 2,05 /κιλό από το πρώτο κιλό που παρέλαβε μέχρι και το τελευταίο, έτσι και φέτος θα διασφαλίσουμε την καλύτερη τιμή στη σταφίδα μας΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, προσθέτοντας: ΄΄Ας συνειδητοποιήσουν όλοι οι συνάδελφοι παραγωγοί πως η Π.Ε.Σ σήμερα είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγική συνεταιριστική εταιρεία της χώρας μας. Αυτονόητο να πω πως αυτό όχι μόνο δεν είναι τυχαίο αλλά το αποτέλεσμα μιας πολυετούς επιτυχημένης προσπάθειας Διοίκησης και Διεύθυνσης – υπηρεσίας της Π.Ε.Σ. Η μεγάλη αποδοχή που απολαμβάνει η Ένωση από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς σε όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και η αποδεδειγμένη καθοριστική συμβολή της στη στήριξη του σταφιδοπαραγωγού ΟΧΙ ΜΟΝΟ με την τιμή της σταφίδας αλλά και με τις αδιάκοπες ενέργειές της για την στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας, αποτελούν και τα εχέγγυα για τον παραγωγό για το ποιος τελικά νοιάζεται και φροντίζει την μελλοντική προοπτική του προϊόντος ,με ενέργειες που επιλεκτικά θα αναφέρω παρακάτω:

  • Η Π.Ε.Σ –και κανείς άλλος-συνέβαλε καθοριστικά, μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειές της, ώστε να πάρει ο σταφιδοπαραγωγός οικονομική ενίσχυση μετην «Συνδεδεμένη ενίσχυση» στη σταφίδα.
  • Η Π.Ε.Σ συμβάλλει επίσης καθοριστικά, μέσω της πολυετούς έρευνας που συγχρηματοδοτεί ,στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στο προϊόν και στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό. Ποιος άλλος;
  • Η Π.Ε.Σ συνεχίζει την προσπάθειά της τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένες επαφές και συσκέψεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία προκειμένου να δοθεί οικονομική στήριξη στον συνάδελφο παραγωγό που να του καλύπτει το κόστος της Αναδιάρθρωσης της σταφιδοκαλλιέργειάς του. Ποιος άλλος;
  • Υπάρχει κάποιος άλλος που εκτός από το να μας ζητάει να του δώσουμε τη σταφίδα μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έλλειψη, να φροντίζει για την προοπτική του προϊόντος μας; Ποιος άλλος;΄΄.

Τι να προσέξουν οι σταφιδοκαλλιεργητές και γιατί πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ένωση

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, ΄΄η Π.Ε.Σ. ξεχώρισε από τις άλλες εταιρείες και γιγαντώθηκε με τις προσπάθειες όλων εμάς των παραγωγών και όσων ενστερνίστηκαν τα συνεταιριστικά ιδεώδη. Ας τη διαφυλάξουμε από τις «σειρήνες» που εκφράζουν διάφορα προσωπικά – ιδιωτικά συμφέροντα που εμφανίζονται αυτή την εποχή προκειμένου να πάρουν την σταφίδα μας και να βάλουν στο περιθώριο τη δική μας συνεταιριστική οργάνωση, την Π.Ε.Σ.

Τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων παραγωγών εκφράζονται μόνο μέσα από την Π.Ε.Σ., την μεγάλη συνεταιριστική μας οργάνωση. Την οργάνωση που εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών σε όλη την Πελοπόννησο. Η αξιοπιστία της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας μας στη σταφίδα, αποτελεί διαχρονικά εγγύηση για το εισόδημα και το μέλλον των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών. Εφιστώ την προσοχή στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς ότι η σταφίδα μας πρέπει να παραδίδεται μόνο σε εγκεκριμένους μεταποιητές – εργοστάσια και όχι σε διάφορους εμπόρους που δεν ασκούν αυτή τη δραστηριότητα ή δεν είναι συνδεδεμένοι με αυτούς, προκειμένου οι παραγωγοί να μη χάσουν την «συνδεδεμένη» οικονομική ενίσχυση.

Επιπρόσθετα, η σταφίδα μας που παραδίδεται για συσκευασία σε εμπόρους που δεν διαθέτουν εργοστάσιο εντός της Αιγιάλειας χάνει το πλεονέκτημα του Π.Ο.Π. προϊόντος, δηλαδή την “ταυτότητα ποιότητάς του” την ονομασία «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» που τόσα χρόνια εμείς και οι προγονοί μας την διαφυλάξαμε ως «κόρη οφθαλμού» και την καταστήσαμε γνωστή στην διεθνή αγορά. Θα συμβάλλουμε στον αφανισμό της ονομασίας «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» με τις όποιες επιπτώσεις αυτό σημαίνει στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος; Εμείς, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί, πρέπει να παραδώσουμε, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό μας, το σύνολο της παραγωγής μας στην συνεταιριστική μας οργάνωση για να μην απωλέσουμε την ιδιότητα του μέλους στον συνεταιρισμό μας΄΄.

Ξεκίνησε η παραλαβή

Σημειώνει τέλος πως ΄΄η Π.Ε.Σ. θα παραλαμβάνει τη σταφίδα μας, σε συνεταιριστική βάση, δηλαδή με ενιαία τιμή για όλη την ποσότητα, μέχρι και τον Νοέμβριο. Συνιστώ στους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς, να στηρίξουν για άλλη μια φορά την δική τους συνεταιριστική οργάνωση, την Π.Ε.Σ. και να είναι σίγουροι πως και αυτή τη χρονιά θα βγουν κερδισμένοι. Η Ένωση ξεκίνησε την παραλαβή σταφίδας νέας εσοδείας και συνεχίζει καθημερινά και τα Σάββατα. Ταυτόχρονα με την παραλαβή της σταφίδας, ξεκίνησε και η εμπορική μας προσπάθεια. Ξεκινούμε αυτή την εβδομάδα και τις πρώτες μας φορτώσεις σταφίδας νέας εσοδείας. Η εμπορική προσπάθειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη τιμή στον σταφιδοπαραγωγό. Από τις εμπορικές επαφές και συμφωνίες που έχουμε μέχρι τώρα, βάσιμα αισιοδοξούμε ότι θα εξασφαλίσουμε και φέτος την υψηλότερη τιμή για την σταφίδα μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr