background img
banner
banner

Η διάβρωση των ακτών…απειλεί ανθρώπους, υποδομές και ιδιοκτησίες

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Η «ΤΡΥΠΑ» ΤΟΥ ΛΟΓΓΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η διάβρωση των ακτών είναι ένα σύνθετο δυναμικό και εξελισσόμενο έντονα φαινόμενο που ταλανίζει όλο το παράλιο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου. Η πρόσφατη κατολίσθηση που δημιουργήθηκε στην παραλία του Λόγγου έρχεται να καταδείξει την ανάγκη για μια άμεση συνολική διαχείριση μέσω ανάληψης κυβερνητικής πρωτοβουλίας με τη σύμπραξη των τοπικών αρχών, δεδομένου ότι το πρόβλημα αρχίζει πλέον να γίνεται απειλή…

Στην Αιγιάλεια, η προστασία της ακτής καθίσταται πλέον επιτακτική καθώς η διάβρωση της ακτογραμμής διαταράσσει την ισορροπία ενάλιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία των παράκτιων οικισμών μέσω της βίαιης συρρίκνωσης της γεωγραφικής έκτασης της περιοχής διαβίωσής τους ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την αισθητική αξία της φυσικής ακτογραμμής. Και βέβαια, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποκλείσει κατοίκους στα σπίτια τους ή να γίνει η αφορμή για την πρόκληση ατυχημάτων. Από την υποχώρηση των ακτών έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές σε ζωτικές υποδομές, όπως σπίτια, δρόμοι, συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης και προσβάλλονται ανεπανόρθωτα εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Η δυναμική φύση του φαινομένου της διάβρωσης της ακτογραμμής διαφαίνεται πλήρως στην περίπτωση του θαλάσσιου συστήματος τε παραλίες όπως ο Λόγγος, τα Βαλιμίτικα, η παραλία Πλατάνου, η Αιγείρα.

Η όποια πρόσκαιρη και αποσπασματική προσέγγιση του ζητήματος έχει μέχρι στιγμής αποκαταστατικό και διορθωτικό χαρακτήρα, ο οποίος ανακουφίζει προσωρινά τις πληγείσες περιοχές αλλά δεν διασφαλίζει την ακεραιότητα της ακτογραμμής και των παρακείμενων οικισμών από μελλοντική αποσύνθεση. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην πρόσφατη ζημιά στην παραλία του Λόγγου, με τον δήμο να αναγκάζεται να προχωρά απλώς σε κλείσιμο της τρύπας που δημιουργήθηκε καθώς οι περιορισμοί του αιγιαλού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δράσης.

Ημίμετρα… οι μικρές παρεμβάσεις – «Δεμένα τα χέρια» του δήμου

Ερωτηθείσα σχετικώς η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήμου Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, είπε πως τόσο στο Λόγγο όσο και σε ανάλογες περιπτώσεις γίνονται μικρές και συμβατές με το περιβάλλον παρεμβάσεις, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Σημείωσε ακόμη πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρόβλημα θα ξαναδημιουργηθεί όσο τα κύματα θα χτυπούν την ακτή.

΄΄Οι παρεμβάσεις μας είναι ήπιες και με βάση τα όσα ο νόμος προβλέπει. Όμως στην ουσία πρόκειται για ημίμετρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι και στα ίδια σημεία θα ξαναδημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά πολλά σημεία του δήμου μας, ωστόσο δεν μπορούμε να παρέμβουμε΄΄, σημείωσε η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄Η Πολιτεία οφείλει να προβεί σε ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι απαραίτητη μια συνολική διαχείριση του φαινομένου΄΄.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιδιωχθεί κοινή μεθοδολογία στην αντιμετώπιση του θέματος και να αποφευχθούν παρεμβατικές και σπασμωδικές μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στο παρελθόν και έχουν αποφέρει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα εντείνοντας το φαινόμενο.

Εάν υπάρχει η βούληση να εκτελεστούν τα έργα συνολικής μελέτης, το ζητούμενο παραμένει σε ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο, εθνικό ή περιφερειακό, μπορεί να ενταχθεί ο μηχανισμός προστασίας των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr