background img
banner
banner

Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για το δυστύχημα στις Καμάρες

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Την αυστηροποίηση των ποινών για τροχαία ατυχήματα που προκαλούν θανάτους ή βαριές σωματικές βλάβες από οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στις Καμάρες που στοίχισε τη ζωή σε γιαγιά και εγγόνι, όταν ο 28χρονος οδηγός από το Λόγγο, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, θερίζοντάς τους έξω από το σπίτι τους, ζητά η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

“Είναι γνωστή η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούν θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς εξ αιτίας αμελούς οδήγησης.
Είναι επίσης γνωστή η τεράστια απαξία που ενέχει η πρόκληση τέτοιων ατυχημάτων, λόγω οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών.

Προσωπικώς, στις 14/11/2015, θρήνησα τον τραγικό χαμό του εξαδέλφου μου Νικόλαου Καραπάνου – τελειόφοιτου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε μεθυσμένος οδηγός.

Σε άλλες χώρες η ποινική μεταχείριση τέτοιων περιπτώσεων είναι, ορθά, αυστηρότατη. Αναφέρω ενδεικτικά, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρόκληση σοβαρού ατυχήματος από μεθυσμένο οδηγό μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας, η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά είχε πλημμεληματικό χαρακτήρα. Έτσι, οι ασυνείδητοι δράστες που, οδηγώντας μεθυσμένοι, προκάλεσαν το θάνατο συνανθρώπων μας, τιμωρούνταν, κατά κανόνα, με αναστολή, αφού σπανίως τα Δικαστήρια έκαναν χρήση της δυνατότητας να μην μετατρέψουν την ποινή τους. Προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με νομικές ερμηνείες δεν τελεσφόρησαν”, τονίζει η Αχαιή βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Χρειάζονται αυστηρότερες ποινές

Και συνεχίζει “ο νέος Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 290 Α, που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη για το εν λόγω αδίκημα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αποδείχθηκε όμως, με οδυνηρό τρόπο, ότι η προσπάθεια δεν είναι αρκετή.

Αναφέρομαι στο τραγικό τροχαίο ατύχημα που συνέβη στο Αίγιο, στις 28/8/2019, όταν οδηγός (με ποσοστό 1,71) παρέσυρε και σκότωσε βρέφος και τη γιαγιά του, που βάδιζαν στο πεζοδρόμιο.
Όταν γινόταν η κηδεία των αδικοχαμένων θυμάτων του, ο δράστης (ο οποίος, σημειωτέον, τα εγκατέλειψε και προσπάθησε να διαφύγει) κυκλοφορούσε, ήδη, ελεύθερος.
Τέτοιες καταστάσεις συγκλονίζουν και προκαλούν στον υπέρτατο βαθμό την κοινή γνώμη. Επιπροσθέτως, ματαιώνουν κάθε σκοπό γενικής και ειδικής πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών. Η τιμωρία (δια του εγκλεισμού σε σωφρονιστικό ίδρυμα) εξακολουθεί να παραμένει μέλλουσα και αβέβαιη, ενώ θα έπρεπε να είναι άμεση, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να αποκλεισθεί κάθε πιθανότητα επανάληψης του εγκλήματος, να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα και να αποτραπούν τάσεις αυτοδικίας.

Κατόπιν τούτων θεωρώ, ότι στο πλαίσιο της σχεδιαζομένης αναμόρφωσης του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα προς αποφυγή αυτού του, κατά την άποψή μου, απαράδεκτου φαινομένου, του εγκληματία μεθυσμένου οδηγού, που κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα και την ώρα που κηδεύονται τα θύματά του. Άλλωστε, η πείρα έχει δείξει, ότι, κυρίως, λόγω της συνήθους έξης του δράστη στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, είναι πιθανότατη η επανάληψη (ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα) αυτού του, ειδεχθούς, κατά τη γνώμη μου, εγκλήματος. Θα πρέπει λοιπόν, κατά την άποψή μου, οι Εισαγγελείς και οι Ανακριτές που επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων να αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ο δράστης αφήνεται ελεύθερος, δυνάμενος έτσι να ξαναπιεί και να ξανασκοτώσει ανυποψίαστους συνανθρώπους του.

Κυρίως όμως, ενόψει και του ότι τα Δικαστήρια σπανίως εξαντλούν την αυστηρότητα των προβλεπομένων ποινών, θεωρώ, αδικαιολόγητα, επιεική ακόμα και την ποινή της δεκαετούς καθείρξεως που επαπειλείται κατά των εγκληματιών που οδηγούν μεθυσμένοι. Ειλικρινώς, δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά μεταξύ των εν ψυχρώ δολοφόνων, για τους οποίους προβλέπονται ισόβια και των ασυνείδητων οι οποίοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τη ζωή απροσδιορίστου αριθμού συνανθρώπων τους.”

Για τους λόγους αυτούς, η βουλευτής Αχαΐας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιές νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί προς τον σκοπό: α) της αυστηροποίησης των ποινών που προβλέπονται για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου ή βαρειών σωματικών βλαβών από οδηγό που έχει καταναλώσει οινόπνευμα ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και β) της πρόβλεψης της, κατά κανόνα, προσωρινής κράτησης των προσώπων στα οποία αποδίδονται τέτοιες κατηγορίες (με την έννοια, ότι θα πρέπει να αιτιολογείται η, τυχόν, μη επιβολή του εν λόγω μέτρου).


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr