background img
banner
banner

Νέα δημοτική αρχή, νέες ελπίδες για τον δήμο Αιγιαλείας | ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Η ελπίδα ότι μία καινούρια εποχή ανέτειλε για τον δήμο Αιγιαλείας ξεπρόβαλε στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, που τελέσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου, στο «Πολύκεντρο» συνεδριακό κέντρο, παρουσία εκατοντάδων Αιγιαλέων. Μία τελετή με ευχές αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου με κύριο σημείο αναφοράς το φλέγον θέμα των απορριμμάτων, για την αντιμετώπιση του οποίου δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα σηκώσει το βάρος ζητώντας παράλληλα την ενεργοποίηση του κάθε δημότη ξεχωριστά στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης καθώς – όπως είπε – «το σπίτι μας έχει πυρκαγιά και δεν έχουμε πολλούς τρόπους για να σωθούμε»…

«Βασιλεύσι» κι «Ευσεβεύσι»…

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο ίδιος ο νέος δήμαρχος, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, πλαισιωμένος από ιερείς. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του αγιασμού, ο Μητροπολίτης έψαλε «νίκας τοις βασιλεύσι», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Κώστα Μάρκου ο οποίος φώναξε επανειλημμένως «νίκας τοις ευσεβεύσι» για να δημιουργηθεί θόρυβος, με τους ιερείς να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη λέξη «βασιλεύσι»… Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο «ώστε να δοξαστεί ο τόπος και να ζήσει καλύτερες ημέρες υπό την σκέπη της Παναγίας μας, της Κυράς του Αιγίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ παρέδωσε τόσο στον κ. Καλογερόπουλο όσο και στο νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη που ήταν παρών, το βιβλίο των 40 χρόνων οικοδομικής δραστηριότητας της Ιεράς Μητρόπολης.

Αμβρόσιος, Νεκτάριος Φαρμάκης, Δημήτρης Καλογερόπουλος

Δήλωσαν συμπαραστάτες και αρωγοί του δήμου

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση με αναφορά στο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει την Αιγιάλεια, λέγοντας πως θα είναι κοντά στη νέα δημοτική αρχή Αιγιαλείας, ελπίζοντας ότι όλοι οι βουλευτές θα λειτουργήσουν πέρα από τις όποιες κομματικές διαφορές ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου

Ακολούθησε ο πολιτικός όρκος δημοτικών συμβούλων που δεν ορκίστηκαν με τον θρησκευτικό, με τον κ. Καλογερόπουλο να τον αναγιγνώσκει.

Ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης στάθηκε στο γεγονός ότι όλοι οι εκλεγμένοι πρέπει να κινηθούν έτσι ώστε να φανούν χρήσιμοι, τονίζοντας πως στο παρελθόν όπως φαίνεται δεν δόθηκαν όλα όσα θα έπρεπε και γι’ αυτό δεν έχουν επιλυθεί σοβαρά προβλήματα. Τόνισε ακόμη πως τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού είναι κρίκοι μιας αλυσίδας άρρηκτα συνδεδεμένοι εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτός ο δεσμός θα ενισχυθεί κι άλλο.

Αίσθηση ικανοποίησης δημιούργησε στην δημοτική αρχή η παρουσία του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος είπε πως δεν βρέθηκε τυχαία στην τελετή και στο Αίγιο δίνοντας μία υπόσχεση και ο ίδιος εκπροσωπώντας την Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ότι του χρόνου η εικόνα της πόλης θα είναι καλύτερη, εννοώντας το θέμα των απορριμμάτων και πως ό,τι λάθη, έλλειψη προγραμματισμού, παραλήψεις και αστοχίες έχουν γίνει, θα διορθωθούν. ΄΄Έχουμε το χρόνο μπροστά μας ώστε όλες οι πόλεις σαν τη δική σας να είναι υπερήφανες για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους΄΄, είπε, προσθέτοντας: ΄΄Η διαχείριση των απορριμμάτων περνά μέσα από το σπιτικό του καθενός και δείχνει τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει το περιβάλλον΄΄.

Η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου ευχήθηκε στον νέο δήμαρχο καλή δύναμη και καλή προοπτική για την Αιγιάλεια, αναφερόμενη στα προβλήματα της περιοχής τονίζοντας πως είναι καιρός να αντιμετωπιστούν δημοκρατικά και με τη συναίνεση όλων των παρατάξεων και των πολιτών. Δήλωσε ακόμη πως θα βρίσκεται στο πλευρό της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα του τόπου. Ευχές εξέφρασε και ο βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης που ήταν παρών δηλώνοντας αρωγός της νέας δημοτικής αρχής λέγοντας πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι κρίσιμα και χρήσιμα. Ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε στα πρώτα δείγματα γραφής του Δημήτρη Καλογερόπουλου λέγοντας πως ήδη έχει κάνει πράξη το νέο πνεύμα της αυτοδιοίκησης εφαρμόζοντας την απλή αναλογική και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στο δημοτικό σχήμα που κινείται στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Η Αγγελική Κουρή είπε πως θα είναι συμπαραστάτης της δημοτικής αρχής εφόσον η πολιτική της κινείται με βάση τα συμφέροντα των πολιτών και πως η παράταξή της θα συνεχίσει τους αγώνες. Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος μίλησε για συναίνεση λέγοντας πως οι ανάγκες δεν έχουν χρώματα τονίζοντας πως ΄΄η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει μαζί΄΄. Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος μίλησε για μία δύσκολη περίοδο λέγοντας πως οι δημοτικοί πόροι έχουν στερέψει και ότι θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν τα… σπασμένα, χαρακτηρίζοντας ακόμη ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις αλλαγές οι οποίες όπως είπε καθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο υπεύθυνο μόνο για να διοργανώνει… εκδρομές και δίνουν βάρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαλλάξει την Αιγιάλεια από τα απορρίμματα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Βάσω Ψυχράμη στάθηκε σε δύο χαρακτηριστικά του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, το γεγονός ότι το 1/3 των δημοτικών συμβούλων είναι νεοεισερχόμενοι γεγονός που όπως είπε συνιστά ελπιδοφόρα πορεία καθώς και το ότι από τους 33 δημοτικούς συμβούλους οι 9 είναι γυναίκες. Σημείωσε ακόμη πως η παράταξή της και η ίδια είναι έτοιμοι να εργαστούν και να συνεργαστούν για το δήμο προκειμένου να γίνει η ποθητή επανεκκίνηση για την Αιγιάλεια. Ο Χρήστος Γούτος, εκπροσωπώντας την μεγαλύτερη δημοτική παράταξη, τόνισε πως σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία καλούνται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες των δημοτών «για να λέμε ότι ο τόπος μας είναι το ιδανικό μέρος να ζεις» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας πως θα συνεργαστεί για το καλό της περιοχής και των δημοτών θα αντιδράσει όμως σε ό,τι κρίνει ότι δεν τους ωφελεί.

Ηχηρές παρουσίες και… απουσίες

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλώνας, Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του δήμου Πατρέων ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρώην υπουργός Αν. Φούρας, πρώην δήμαρχοι κ.ά. Αντιθέτως, δεν παρέστη όπως συνηθίζεται ο απελθών δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος.

Η αλλαγή φιλοσοφίας στον δήμο και νοοτροπίας στους πολίτες, μέλημα του νέου δημάρχου

Ο νέος δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως στόχος του είναι να αλλάξει την δημοτική κουλτούρα αλλά και να μην βλέπει την αγωνία στα πρόσωπα των δημοτών. Μίλησε για το νέο πλαίσιο που προβλέπει διαφορετικό σύστημα διοίκησης με αντιπροσωπευτικότητα και συνεργασίες. ΄΄Πιστεύουμε στις αρχές της σύμπλευσης και της σύγκλισης και τις κάναμε πράξη. Κάλεσα τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αμέσως με σκοπό την αντιπροσωπευτικότερη λειτουργία των οργάνων για να σχεδιάσουμε από κοινού την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου. Υπήρξε μερική ανταπόκριση, είμαστε έτοιμοι, έχω εξαγγείλει το δημοτικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε ανοιχτοί για μεγαλύτερη συμπόρευση. Αποτελεί πάγια αντίληψή μου ότι στα προβλήματα δεν υπάρχουν περιθώρια να χωρέσουν ιδεοληπτικοί παράγοντες, δεν περισσεύει κανείς. Θα δουλέψουμε με προγραμματισμό και μέθοδο. Ας βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και ας βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν. Θα αλλάξουμε η δημοτική κουλτούρα, πρέπει το ενδιαφέρον να μην επικεντρώνεται στα πρόσωπα αλλά στην παραγωγή έργου και την πρόοδο του τόπου΄΄, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι έχει τις ίδιες επιθυμίες με τους πολίτες.

Βασίλης Γ Χριστόπουλος, Νεκτάριος Φαρμάκης, Θόδωρος Μπαρής, Δημήτρης Καλογερόπουλος

Ζήτησε συνεργασία και προσπάθεια από όλους στην πράξη. Ανέφερε ακόμη το σχετικό διαμόρφωσης των αντιδημαρχιών, δίδοντας βαρύτητα στον ρόλο των προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που θα απευθύνονται σε υπηρεσιακούς παράγοντες που θα ιεραρχούν τα ζητήματα που αφορούν τις κοινότητες.

Μίλησε για τη σκληρή πραγματικότητα στα οικονομικά του δήμου λέγοντας πως η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για τα σκουπίδια είπε πως άμεσος στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών συμπεριλαμβανομένων μαθητών και επαγγελματιών για την ανακύκλωση.

Κλείνοντας, ο νέος δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στις εκλογές και εκλέχθηκαν, από όλες τις παρατάξεις, ζητώντας τη συνεργασία όλων, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την οικογένειά του για την πολύχρονη στήριξη και υπομονή που έχει δείξει.

Η τελετή, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των πρακτικών ορκωμοσίας από τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και τους προέδρους και τα μέλη των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, με ανταλλαγή ευχών και κεράσματα.

Δημήτρης Καλογερόπουλος “Αιγιάλεια Τώρα”

Χρήστος Γούτος “Αιγιάλεια Αύριο”

Βασιλική Ψυχράμη “Ποιοτική Αιγιάλεια”

Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος “ΜΠΡΟΣΤΑ”

Αγγελική Κουρή “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας”

Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος “Αιγιαλέων Πόλις Νέα Πορεία”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αντιδήμαρχοι ενός έτους


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr