background img
banner
banner

Η “καυτή πατάτα” στον ΦΟΔΣΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ:«ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ»

Τα αποτελέσματα έρευνας που αποδεικνύουν ότι η υπό εξέταση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι άνευ αντικείμενου και δεν θα έπρεπε καν να είχε εκπονηθεί, παρουσιάζει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ισχυρίζεται δε πως η μελέτη κρίνεται επιστημονικά πλημμελής και θεσμικά ανεπαρκής και πρέπει να απορριφθεί διότι δεν αποτελεί βάση για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί, από τη στιγμή που ο δήμαρχος Αιγιάλειας έχει δηλώσει ότι δε θα ήταν σωστό να επαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, πετώντας “το μπαλάκι” στον Νεκτάριο Φαρμάκη. Το πιθανότερο είναι ότι την απόφαση για το μέλλον του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, θα κληθεί να πάρει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί σε Σώμα, αν και έχουν εκλεγεί οι εκπρόσωποι των πέντε δήμων του νομού.
Θυμίζουμε ότι η Αιγιάλεια στο 11μελές συμβούλιο, εκπροσωπείται με τρία μέλη, τους Δημήτρη Καλογερόπουλο, Βασιλική Ψυχράμη και Νίκο Καραϊσκο.

“Μπλόκο” στα σχέδια για ΧΥΤΑ

Η Επιτροπή Αγώνα τώρα, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, τονίζει τα εξής: ΄΄η 4η Διαχειριστική Ενότητα Στερεών Αποβλήτων του Νομού Αχαΐας (στην ουσία ο Δήμος Αιγιάλειας) κατέθεσε το Φεβρουάριο του 2018, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έκδοση ΑΕΠΟ και την εκ νέου αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ο φάκελος κρίθηκε επανειλημμένα ως ελλιπής , έως τον Φεβρουάριο του 2019, όποτε ύστερα από αρκετές διορθώσεις, κρίθηκε ως επαρκής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Περιφέρεια στις 18/7/2019 να θέσει το φάκελο-μελέτη σε διαβούλευση, ως όφειλε (βάσει Νόμου), ώστε να μπορούν οι πολίτες, οργανώσεις κ.λπ. να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις τους. Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, ούσα πεπεισμένη ότι η κατατεθείσα μελέτη-φάκελος είναι ανεπαρκής, απευθύνθηκε σε ειδικούς και ιδιαίτερα στον κ. Αντώνη Μαυρόπουλο, ώστε να τεκμηριώσει με επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, τις αντιρρήσεις της. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαυρόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός με 25ετή εμπειρία σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, με πάνω από 200 έργα σε 25 χώρες, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων – International Solid Waste Association (www.iswa.org ). Επίσης ο κ. Μαυρόπουλος, που αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του, ήταν επικεφαλής μελετητής της αρχικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου (ΧΥΤΑ Αιγείρας) και επομένως γνωρίζει καλά τον εν λόγω χώρο και τα ιδιαίτερα στοιχεία του΄΄.

«Η υπό εξέταση ΜΠΕ είναι άνευ αντικείμενου και δεν θα έπρεπε καν να είχε εκπονηθεί»

Ο κ. Μαυρόπουλος και οι συνεργάτες του αφού διενέργησαν αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ και αφού μελέτησαν όλα τα έγγραφα που υπήρχαν στο φάκελο-αίτηση της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας, κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα: ΄΄Η προτεινόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν είναι τεχνικά εφικτή – αντίθετα ο συνδυασμός πυρκαγιών, κατολισθήσεων και της χρόνιας ανεπαρκούς – προβληματικής λειτουργίας του χώρου συνηγορούν προς την πλήρη ακαταλληλότητα του χώρου και την άμεση έναρξη εργασιών οριστικού κλεισίματος και αποκατάστασης για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Όρος για οποιαδήποτε συζήτηση (ακόμα και για την αποκατάσταση του χώρου) είναι η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης- έρευνας πεδίου που θα προσδιορίσει την ευστάθεια του υφιστάμενου ανάγλυφου και θα προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης των διαρκών κατολισθήσεων, όπως έχει προταθεί από το ΤΕΕ από το 2011. Χωρίς μια τέτοια έρευνα, η υπό εξέταση ΜΠΕ είναι άνευ αντικείμενου και δεν θα έπρεπε καν να είχε εκπονηθεί΄΄.

Συμπερασματικά, η Επιτροπή σημειώνει: Σε κάθε περίπτωση η υπό εξέταση ΜΠΕ: Δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές της νομοθεσίας, δεν καλύπτει τα ελάχιστα περιεχόμενα των σχετικών ΚΥΑ, δεν περιέχει βασικά στοιχεία όπως υπολογισμοί στραγγισμάτων και η διαστασιολόγηση των έργων βιοαερίου, αγνοεί πλήρως τα πλέον βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος της περιοχής και τις σχετικές θεσμικές διατάξεις, αγνοεί πλήρως το ιστορικό πυρκαγιών και κατολισθήσεων του χώρου και τις επιπτώσεις που αυτό επιφέρει, βασίζεται σε λάθος μετεωρολογικά δεδομένα.
«Κατά συνέπεια, η υπό εξέταση ΜΠΕ κρίνεται επιστημονικά πλημμελής και θεσμικά ανεπαρκής και πρέπει να απορριφθεί διότι δεν αποτελεί βάση για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης», είναι το πόρισμα της έρευνας.

Εκδήλωση στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Η Επιτροπή Αγώνα με βάση την επιστημονική έκθεση και τεκμηρίωση, κατέθεσε στην Περιφέρεια στις 9/9/2019 τις αντιρρήσεις της, και ζητά να μην δοθεί ΑΕΠΟ και κατά συνέπεια να μην υπάρξει νέα αδειοδότηση και επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, λόγω των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί για τη υγεία των κατοίκων, τις καλλιέργειες και το περιβάλλον. Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα ανακοινώνει ότι στις 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Αιγείρα, με καλεσμένο τον κ. Μαυρόπουλο με θέμα την ανακύκλωση κι όπου θα μπορούν να δοθούν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και για το θέμα του ΧΥΤΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.