background img
banner
banner

“Άναψε φωτιές” η καταγγελία για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης

ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Σημείο τριβής ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις του Δ.Σ. Αιγιαλείας, έγινε για άλλη μία φορά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστο Γούτο, να ζητά απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στον φορτωμένο από απορρίμματα χώρο.

Απάντηση στον κ. Γούτο που καυτηριάζει το γεγονός ότι τα σκουπίδια έφυγαν από τους δρόμους και πήγαν στην Τέμενη, έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή στο θέμα, λέγοντας πως μέχρι τις αρχές του έτους ο χώρος θα έχει αποσυμφορηθεί.

Πρόστιμο στον δήμο μετά από καταγγελία

Όλα αυτά στη σκιά της καταγγελίας με τις υπογραφές 274 κατοίκων της Τέμενης, για υγειονομική βόμβα στην περιοχή, με τη Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, να ελέγχει το χώρο και να ετοιμάζεται να “κόψει” πρόστιμο στον δήμο. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΜΑ σήκωσε το βάρος της κρίσης με τα σκουπίδια και η αποσυμφόρηση του δεν είναι εύκολη υπόθεση, με τις δημοτικές παρατάξεις να ερίζουν για τις ποσότητες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χώρο, σε σχέση με ότι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Ο Νίκος Καραΐσκος, απάντησε στο συμβούλιο της Δευτέρας στον Χρήστο Γούτο και για τις ποσότητες που έχουν μεταφερθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, πληροφορώντας το Σώμα πως 3854 τόνοι απορριμμάτων έχουν μεταφερθεί στην Κοζάνη από την Περιβαλλοντική Μεταφορική, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσα έχει μεταφέρει ο πρώτος ανάδοχος ΔΙΟΝ ΑΕ. 1500 τόνοι σκουπιδιών επιπλέον έχουν μεταφερθεί στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, ενώ για την ανακύκλωση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της νέας διακυβέρνησης είναι ενθαρρυντικά και φτάνουν τους 175 τόνους σχεδόν καθαρό υλικό (3% επιστροφή).

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Καραΐσκος, το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι ποσότητες που κατευθύνθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Ρίο ήταν 73 τόνοι, εκ των οποίων τα 2/3 επέστρεψαν ως μη ανακυκλώσιμα.

Η αντιπαράθεση για την κατάσταση στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να μιλά για υποκινητές, που το μόνο που κατάφεραν ήταν να ξεσηκώσουν τον κόσμο στην Τέμενη και να φορτώσουν τους δημότες με επιπλέον χρέη, εννοώντας το πρόστιμο που δύσκολα θα αποφύγει ο δήμος μετά την καταγγελία στην Περιφέρεια.

Περιμένουν τον ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια

Χθες όμως, ήταν η σειρά του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Δυτική Ελλάδα Μπροστά”, Κώστα Σπηλιόπουλου, να καταθέσει επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τις προθέσεις της Περιφέρειας σε σχέση με τη λύση που προωθεί, την ώρα που η κατάσταση στην Αχαΐα έχει γίνει εκρηκτική, όπως τόνισε.

“Στην Αιγιάλεια η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, στην Πάτρα πυκνώνουν τα σύννεφα, από το 2007 υπήρχε χρηματοδότηση για το εργοστάσιο. Τί έχετε κάνει; Η Περιφέρεια πρέπει να δώσει τον τόνο. Τί θα γίνει με το έργο στην Παπανικολού, ποιός πιέζει για την ολοκλήρωσή του;” ήταν τα λόγια του κ. Σπηλιόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος να απαντά πως υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός που δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αλλάξει. Αυτός προβλέπει εργοστάσια στην Κάτω Αχαΐα και στο Αίγιο, 53.000 τόνων ετησίως στο πρώτο και 13.000 τόνων στο δεύτερο.

Η Περιφέρεια περιμένει να σχηματιστεί ο ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να προβεί σε διαβούλευση για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ την ώρα που τώρα έχει ξεκινήσει η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των δήμων, που πρέπει να μεταβιβαστούν στον Φορέα.

Η διαδικασία πάει αργά και ως εκ τούτου η Περιφέρεια κρατά στάση αναμονής όπως αποκάλυψε η χθεσινή επερώτηση του Κώστα Σπηλιόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr