background img
banner
banner

Ήγγικεν η ώρα για την αξιοποίηση του δάσους της Ζαρούχλας!

ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

Το «πράσινο φως» για ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο που αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον δήμο, τους δημότες και το περιβάλλον, δίνει στον δήμο Αιγιαλείας η έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του δημοτικού δάσους Κοινότητας Ζαρούχλας Δήμου Αιγιαλείας, για την περίοδο 2020-2029. Πέρα από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει αλλαγές και στην δομή της περιοχής αποτελώντας κίνητρο για μόνιμη εγκατάσταση και ανάδειξη τόσο με την δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και με την επισκεψιμότητα.

Εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική του σημασία, το δάσος της Ζαρούχλας μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου για τον δήμο μέσα από τη διαδικασία της υλοτόμησης.
Αυτό ήταν κάτι που το γνώριζε και το γνωρίζει καλύτερα από όλους, όπως αποδείχθηκε, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχοντας κινήσει από το 2012 ακόμη τις διαδικασίες για την εξεύρεση και οριοθέτηση της δημοτικής έκτασης μέσα στο δάσος της Ζαρούχλας, για να… ανακαλύψει στο τέλος 2.000 στρέμματα που ανήκουν στον δήμο Αιγιαλείας.

Στην συνέχεια κατόπιν επίμονων προσπαθειών της υπηρεσίας και του προϊστάμενου Λάμπη Στεφανίδη αναζητήθηκε μία παλιά διαχειριστική μελέτη με σκοπό την αναζωογόνηση και αναγέννηση του φυτικού υλικού της εν λόγω έκτασης. Η μελέτη βρέθηκε στο υπουργείο και αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο, επιτρέποντας πλέον στον δήμο, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, να προχωρήσει στην διαχείριση του δάσους.

Έγκριση μετά από έξι χρόνια…

Η σχετική απόφαση ελήφθη στην χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και αποτελεί δικαίωση για τις προσπάθειες του Τμήματος Πρασίνου απ’ όπου ωστόσο κρατούνται… χαμηλοί τόνοι, αναμένοντας να μπει σε εφαρμογή και να προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πάντως, πρόκειται για μία προσπάθεια που ευοδώθηκε και μάλιστα μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, αφού η μελέτη εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, ενώ αποτελεί μία δραστηριότητα χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τον δήμο, αφού θα εκτελεστεί από το Τμήμα Πρασίνου που θα αποφέρει σημαντικό όφελος.

Φυσική αναγέννηση του δάσους

΄΄Είναι βέβαιο ότι από την στιγμή που δεν έχει γίνει διαχείριση εδώ και τριάντα χρόνια, θα προκύψει μεγάλη ποσότητα ξυλείας που θα αποφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος στον δήμο΄΄, ανέφερε στο “protionline.gr” ο κ. Στεφανίδης. Εξηγώντας την διαδικασία είπε πως πρόκειται ουσιαστικά για καθαρισμό του δάσους και αφαίρεση της ύλης που συσσωρεύεται στο υπόστρωμα. Τα ξερά φύλλα και κλαδιά πέφτουν στο έδαφος, το δάσος γίνεται απροσπέλαστο, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ενώ το πάκτωμα αυτό δεν επιτρέπει την ανάπτυξη νέων δέντρων.

΄΄Οι παρεμβάσεις θα γίνουν τμηματικά, η έκταση έχει χωριστεί σε πέντε τμήματα και θα καθαρίζεται ανά συστάδες. Το δάσος θα αναγεννηθεί. Πρόκειται για έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας που θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στον δήμο. Δήμοι κυρίως της Βόρειας Ελλάδας εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις μέσω της υλοτομίας, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τόσο σπάνιο ξύλο όπως είναι η μαύρη πεύκη και τα έλατα που αποτελούν το δάσος της Ζαρούχλας. Μάλιστα, η μαύρη πεύκη είναι καλής ποιότητας ξύλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων΄΄, σημείωσε ο κ. Στεφανίδης.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει ο δήμος με βάση την μελέτη, ο προϊστάμενος του τμήματος Πρασίνου είπε πως αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το πάχος του κορμού του δέντρου. Δεν αποκλείεται δε κάποιες ποσότητες θα διατεθούν για καύσιμη ύλη. Σημειώνεται πάντως ότι η διαχείριση έχει χρονικό ορίζοντα δέκα χρόνων, δηλαδή από το 2020 ως το 2029 και βέβαια ο δήμος έχει δικαίωμα να προχωρήσει εσαεί.

Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

΄΄Ως προς την εφαρμογή της διαχείρισης αυτό που προέχει είναι να ανασυσταθεί ο Υλοτομικός Συνεταιρισμός Ζαρούχλας ενώ μπορούν να απασχοληθούν μέχρι και 20 οικογένειες και πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να μην πλήττεται το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα δέντρα θα τραβιούνται από το δάσος με μουλάρια καθώς απαγορεύεται να μπουν οχήματα και μηχανήματα΄΄ επισήμανε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Νίκος Καραΐσκος. Επιπλέον, εστίασε στο γεγονός ότι θα ωφεληθεί γενικότερα η περιοχή της Ζαρούχλας αφού τα κέρδη από την διαχείριση θα δοθούν ανταποδοτικά στους κατοίκους. ΄΄Πέρα από όλα τα άλλα οφέλη, το σπάνιας ομορφιάς και αξίας δάσος της Ζαρούχλας θα μπορεί να γίνει ελεγχόμενα επισκέψιμο, δίνοντας τεράστια προοπτική στην περιοχή΄΄. Πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η συμβολή στην προσπάθεια, της εντεταλμένης συμβούλου του δημάρχου σε θέματα πρασίνου Μαρίας Γιδά.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας ο οποίος τόνισε:
“Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τον Συνεταιρισμό. Εγώ έχω μιλήσει για το θέμα με την κ. Σταυροπούλου που εκπροσωπούσε άλλον συνεταιρισμό παλαιότερα και γνωρίζει περισσότερα πράγματα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παρά μόνο να θέσω το εξής ερώτημα: Από τη εκμετάλλευση του δάσους για 10 χρόνια ο δήμος θα αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Η κοινότητα τι όφελος θα έχει;” 

Δεν δόθηκε σαφής απάντηση, παρά μόνο ότι “είναι πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή”. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr