background img
banner
banner

Ξεκαθαρίζει το τοπίο…

ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ -ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!  

Στην Κτηματική Υπηρεσία έφτασε από την Τρίτη 23 Απριλίου η εξειδίκευση όρων και περιορισμών χρήσης αιγιαλού από επιχειρήσεις, με βάση την εκδοθείσα απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας Κωνσταντίνου Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας νομού Αχαΐας Παναγιώτη Κακούνη ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου -και της Αιγιαλείας- καθώς παραμένουν σε ισχύ όλες οι παραχωρήσεις που έγιναν το 2023, με βάση τον προηγούμενο νόμο που είχε έως και τριετή ισχύ, με τη διαφοροποίηση ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των ελέγχων όπως ορίζει ο νέος Νόμος 5092/2024.

Όλες οι νέες δημοπρασίες καθώς και η πιθανή επέκταση υφιστάμενων αδειών σε ακάλυπτη ελεύθερη παραλία, για απλή χρήση αιγιαλού θα γίνουν φέτος ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα με τους πλειστηριασμούς eauctions.gov.gr

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στη νέα ανοικτή πλατφόρμα «MyCoast» του Υπουργείου Οικονομικών όπου θα αναρτηθούν όλες οι άδειες και, με χρήση κωδικών TaxisNet, θα γίνονται οι καταγγελίες πολιτών κατά επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν αυθαίρετα αιγιαλό και παραλία.

Το επόμενο διάστημα, έως τα τέλη Μαΐου θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα μεταξύ δήμων και επιχειρηματιών για τα σημεία όπου θα πρέπει να μπουν πλατφόρμες στάθμευσης για ΑμεΑ ενώ ήδη έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τους ναυαγοσώστες που θα πρέπει να μπουν με ευθύνη του επιχειρηματία.

Ήδη οι δήμοι μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αιγιαλείας έχουν ορίσει τα σημεία που θα μπει ναυαγοσώστης με δική του ευθύνη.

Έως τις 20 Μαΐου δήμοι και τοπικές κοινότητες στα παράλια της Αχαΐας δηλώνουν τις πλατφόρμες για στάθμευση και πρόσβαση ΑμεΑ στην παραλία.

Στην περίπτωση που δαπάνες θα πρέπει να γίνει από παραχωρησιούχο επιχειρηματία, το κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της μίσθωσης δημοτικού χώρου και, για το υπερβάλλον ποσό θα βαρύνεται ο δήμος.

Όπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος 5092/2024 περιορίζει την ανάπτυξη ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων στο 60% του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης, ορίζει την ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.

Ο παραχωρησιούχος αναρτά σε εμφανές σημείο την πινακίδα με τα στοιχεία, τις συντεταγμένες και το διάγραμμα της παραχώρησης. Φωτισμός και ηχητικά συστήματα θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενης έντασης. Ειδικά για τον ήχο σε κατοικημένες περιοχές μπαίνει όριο 50 ντεσιμπέλ.

Εξοντωτικό «ποινολόγιο»

Σύμφωνα με ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών, ελεγκτική αρμοδιότητα δίνεται κατ αρχήν στον οικείο δήμο ο οποίος, εκτός από τους πολίτες, διαβιβάζει πορίσματα και εκθέσεις υπαλλήλων του για παραβάσεις, απευθείας στην Κτηματική Υπηρεσία. Ακολούθως «αναλαμβάνουν δράση» οι εφοριακοί της ΑΑΔΕ και Οικονομική Αστυνομία για έλεγχο φορολογικών παραβάσεων και οι εισαγγελικές αρχές για τον έλεγχο ποινικών παραβάσεων.

Στα πλαίσια του νέου δόγματος του Υπουργείου Οικονομίας «νόμος και τάξη στις παραλίες» συγκροτούνται ομάδες κοινού ελέγχου με προϊστάμενο εισαγγελικό λειτουργό.
Σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση, η Κτηματική αλλά και ο δήμος εκδίδει και διαταγή σφράγισης ενώ διακόπτεται, από την ΑΑΔΕ, η λειτουργία της ταμειακής και, εντός 24 ωρών, ο χώρος που έχει καταληφθεί, σφραγίζεται με ταινία.

Για αυθαίρετη κατάληψης χωρίς σύμβαση παραχώρησης, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του μισθώματος που θα αντιστοιχούσε στην έκταση ενώ επιφέρει και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού για 5 έτη. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο είναι 8πλάσιο. Αν η κατάληψη έχει γίνει από γειτονική επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται για 10 ημέρες, η ταμειακή της σφραγίζεται και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού για 10 έτη.

Για κατάληψη αιγιαλού καθ’ υπέρβαση της σύμβασης το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος. Αν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης για 5 έτη. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης για 10 έτη, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται 10 ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται.

Τα Ξενοδοχεία

Για ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, camping, η παραχώρηση γίνεται χωρίς δημοπρασία, έτσι ώστε να προστατευθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της επιχείρησης που λειτουργεί σε χώρο όμορο της παραλίας, με όριο 500 τ.μ. και υποχρέωση να καταλείπεται ελεύθερο το 50% της παραλίας.
Εάν υπάρχουν συνεχόμενες όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην παραλία, προβλέπεται ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 μέτρων ενώ για την εστίαση η ελεύθερη ζώνη μεταξύ όμορων παραχωρήσεων είναι τα 4 μέτρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr