background img
banner
banner

Ανοίγει ο δρόμος για ΜΕΒΑ με τη μίσθωση του ακινήτου Τζουρά για 30 χρόνια

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σαφείς αποστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το θέμα των απορριμμάτων, εστιάζοντας κυρίως στη μη δραστηριοποίησή της στην κατεύθυνση της ένταξης του δήμου στο εργοστάσιο απορριμμάτων της Πάτρας, εξέφρασε η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του θέματος μίσθωσης ακινήτου με συμβολαιογραφική πράξη για δημιουργία της ΜΕΒΑ. Βεβαίως η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους της πλειοψηφίας, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας να δίνει πληροφορίες τόσο για την ωφελιμότητα της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων όσο και για τις κινήσεις ένταξης στο εργοστάσιο.

Για τον σχεδιασμό ένταξης του δήμου στο εργοστάσιο του νομού μίλησε ο Κ. Σπηλιόπουλος

Αναφορικά με το θέμα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος είπε ότι η παράταξή του καταψηφίζει. Εξηγώντας τους λόγους ανέφερε: «Πρώτον γιατί δεν έχουμε δει ακόμη τον συνολικό σχεδιασμό για τα σκουπίδια και κυρίως δεν έχουμε δει ακόμα τη διαδικασία και την προσπάθεια του Δήμου να ενταχθεί στο εργοστάσιο σκουπιδιών της Πάτρας που είναι ένα μείζον θέμα που θα μας δώσει μια προοπτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Δεύτερον μου κάνει εντύπωση διαβάζοντας την εισήγηση που μιλάει για ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του Δήμου Αιγιαλείας με τον κ. Ανδρέα Τζουρά, «εμβαδού 10.572 m περίπου ή όσης έκτασης κι αν είναι». Αυτή η διατύπωση υπήρχε στα κτήματα πριν από 50 χρόνια και δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται σήμερα».

Τη δικαστική οδό «υπενθύμισε» ο Γ. Μεντζελόπουλος

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Μεντζελόπουλος είπε: ΄΄Ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμένης, ερχόσαστε σήμερα και ζητάτε συμβολαιογραφική πράξη για το εν λόγω οικόπεδο και από ό,τι είδα και δημοπράτηση 10.300.000 €. Υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ από τον σύλλογο της Τεμένης για τον παράνομο αυτόν ΧΥΤΑ -χαβούζα της Τεμένης που ο κ. Καραΐσκος αναφέρει ως λύση για τα σκουπίδια. Υπάρχει και αναφορά στον Εισαγγελέα Αιγίου για την παράνομη μεταφορά στην περιβόητη ΜΕΒΑ. Είναι δυνατόν να έρχεστε σήμερα να ζητάτε έγκριση για το οικόπεδο χωρίς συμβολαιογραφική πράξη; Το μόνο που κάνετε είναι να κάνετε μελέτες χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτέλεσμα΄΄.

Ο εργολάβος εγκαθίσταται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο

Απαντώντας ο αντιδημάρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος ξεκαθάρισε πως το θέμα που τέθηκε προς ψήφιση είχε να κάνει με το ακίνητο τονίζοντας ότι αυτές οι διατυπώσεις χρησιμοποιούνται στα ιδιωτικά συμφωνητικά. Σε ό,τι έχει σχέση με την μακρόχρονια μίσθωση είπε πως αναφέρονται αναλυτικά όλα όπως επίσης τόνισε πως όλη η διαδικασία έχει γίνει όπως προβλέπεται. ΄΄Το ακίνητο είναι κτηματογραφημένο, έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, υπάρχουν όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν και για τη δημιουργία της Μονάδας. Από εκεί και πέρα, ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφεύγει σε οποιοδήποτε δικαστήριο και νομικό πρόσωπο και να διεκδικεί ό,τι θέλει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει δίκιο, αφού δεν έχει τελεσιδικήσει η πράξη δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Για τη συγκεκριμένη Μονάδα, έχουν εγκρίνει τη διαδικασία δημόσιοι φορείς και εκτός νομού, καθώς και το ΥΠ.ΕΝ. κι άλλα αρμόδια υπουργεία΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Αναφορικά με τα όσα είπε ο κ. Σπηλιόπουλος ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τα απορρίμματα, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τι δυνατότητες έχει η Μονάδα και πώς λειτουργεί, θα αντιληφθείτε ότι είναι το 50% των αποβλήτων μας. Σε ό,τι αφορά την ένταξή μας στο εργοστάσιο που συνέχεια αναφέρετε, είναι θέμα καθαρά του Φορέα Διαχείρισης. Την προηγούμενη φορά μου είπατε κ. Σπηλιόπουλε και το έλαβα σοβαρά υπόψη μου, ότι ως αντιπρόεδρος έχω μία πιο διευρυμένη ευθύνη. Θέλω να σας πω ότι εκτός από τον Δήμο Πατρέων που κατέθεσε ένα τοπικό σχέδιο αυτοβούλως χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους δήμους της Αχαΐας, όλοι υπόλοιποι δήμοι ακολουθούμε μία συγκεκριμένη στρατηγική που θα είναι ουσιαστική και δεν θα ξεκινάει αυτοτελώς από τον κάθε έναν από εμάς. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα καταλήγει στην βάση ώστε να είναι ρεαλιστικός και να μην καταλήξουμε να έχουμε τα προβλήματα αυτά που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και κάθε δήμος να κάνει το δικό του σχέδιο με αποτέλεσμα στο τέλος να μην γίνεται τίποτα΄΄.

Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή το έργο της Μονάδας βρίσκεται σε φάση υλοποίησης καθώς εγκαθίσταται ο εργολάβος. ΄΄Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει τι έχει κάνει ο καθένας και πώς έχει ενισχύσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος, επισημαίνοντας πως το συμφωνητικό είναι για 30 χρόνια και αποτελεί μεγάλη διασφάλιση για τον Δήμο.

Η ερώτηση της Β. Ψυχράμη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη ρώτησε εάν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός θα γίνει από την κυβέρνηση ή σε τοπικό επίπεδο. Απαντώντας, ο κ. Καραΐσκος είπε ότι ΄΄ο κάθε φορέας κάνει έναν σχεδιασμό για το νομό. Ο σχεδιασμός αυτός δεν γίνεται για έναν δήμο μεμονωμένα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ο μελετητής έχει προχωρήσει και ο σχεδιασμός αυτός θα ψηφιστεί από τους όμορους δήμους. Όταν όλοι οι άλλοι ακολουθούν την συγκεκριμένη διαδρομή δε νομίζω ότι εμείς κάνουμε λάθος΄΄.

Στο γεγονός ότι θα διαχειρίζεται το 50% των απορριμμάτων της Αιγιάλειας στάθηκε ο Γ. Ντίνος

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄είναι από τις τελευταίες ενέργειες του Δήμου Αιγιαλείας προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο έργο και μία επιτυχία της δημοτικής αρχής να διαχειρίζεται το 50% των αποβλήτων εντός των τειχών του Δήμου. Αντί σήμερα λοιπόν να δίνουμε συγχαρητήρια και να πούμε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα δρομολογείται με τον καλύτερο τρόπο και επιλύεται, εμείς ερχόμαστε να πούμε αν συμφωνούμε να αγοραστεί το οικόπεδο ή όχι. Καλό θα ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ομόφωνη αλλά και μόνο με τις ψήφους της δημοτικής αρχής η επιτυχία δεν είναι λιγότερη΄΄.
Σημειωτέον ότι οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Γούτου ψήφισαν «λευκό» πλην του κ. Μεντζελόπουλου που καταψήφισε όπως άλλωστε και η παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr