background img
banner
banner

Βάδισαν στους… «Δρόμους της Σαλάμ»

ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Σε μία ιδιαίτερα «ζεστή» εκδήλωση, σε όμορφο κλίμα, πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, η παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου “Οι δρόμοι της Σαλάμ”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Το βιβλίο παρουσίασαν η Χαρά Μαμωνά, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας και η Ελένη Παναγιωτακοπούλου, ψυχολόγος σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν το «παρών», πληροφορούμενοι για τους «Δρόμους της Σαλάμ», μία ιστορία που εμπνεύστηκε η χαρισματική συγγραφέας από το προσφυγικό και προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος και ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Γιώργος Φραγκονικολόπουλος.

«Οι δρόμοι της Σαλάμ» είναι μια ιστορία για τους πρόσφυγες, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά που δε χάθηκε στη δύνη του πολέμου και του ξεριζωμού. Όλα συμβαίνουν σε έναν καταυλισμό προσφύγων κάπου στο Αιγαίο. Εκεί οι φιλίες μεταξύ των παιδιών, η αλληλεγγύη των κατοίκων του νησιού, η δύναμη των κατατρεγμένων ανθρώπων σε αντίξοες συνθήκες. Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συγκινεί. Οι ήρωες του βιβλίου με όπλα την αγάπη, τη θέληση, τον συνεχή αγώνα στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από μία πολύ διαφορετική πρωταγωνίστρια, τη γάτα Σαλάμ, τη γάτα πρόσφυγα.

Μέσα από αυτό, η κ. Ευσταθίου αγγίζει το θέμα του πολέμου, των προσφύγων, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της μη αποδοχής, της αντίδρασης μέσα από τη διήγηση της Σαλάμ της γάτας πρόσφυγα!

Εξαιρετική παρουσίαση

Εξαιρετική ήταν η δραματοποίηση από τα παιδιά της Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου με την καθοδήγηση της θεατρολόγου Ιωάννας Στεφανάτου και της δασκάλας τους Τέτης Ζησιμοπούλου. Εύστοχη και ακριβής η ανάλυση-παρουσίαση από τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας κ. Μαμωνά και ουσιαστική και συγκινητική η τοποθέτηση της ψυχολόγου Ελένης Παναγιωτακοπούλου, που εργάζεται σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, μαζί με τις εκδόσεις «Ηδύφωνο» και την Δημοτική Βιβλιοθήκη ήταν και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας.

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει: ΄΄«Αιωρούμαι μέσα στο όνειρο. Δεν έχω βάρος. Κι ούτε είμαι η Σαλάμ, αλλά ένα φυλλαράκι που το ‘ριξε ο Θεός από ψηλά. Είμαι τόσο λυπημένη. Δεν μπορώ ούτε απόψε να ανάψω το φως του φεγγαριού. Η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή. Πήχτρα σκοτάδι. Ονειρεύομαι συχνά ότι ανάβω το φεγγάρι και λούζεται όλη η πατρίδα στο φως». Είναι ευλογία να γράφεις στη γλώσσα την ελληνική… μακρύ το νήμα… τα υπόλοιπα απόψε στην πρώτη της Σαλάμ΄΄.

Το βιβλίο εικονογράφησε η Έλενα Λεώνη (Παπαδημητρίου).


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr