ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου, γίνεται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη, μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα ξεχαστούν.
Η μέριμνα των Αιγιωτών για την παραλία Αλυκής δεν μεταφράστηκε σε πράξεις καθώς στις αμέτρητες βόλτες επί κορωνοϊού πολλοί άφησαν στην ακτή τα σκουπίδια τους… Πιστός στο ραντεβού του με την προστασία της Αλυκής, ο Εκπολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αιγίου «Ο Άγιος Νικόλαος» ήταν και σήμερα «παρών» σε μία συμβολική κίνηση καθαρισμού. Αξίζει όμως να εντρυφήσει κανείς στη γενικότερη δράση του.
Οι έντονες κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αστάθεια της θερμοκρασίας του πλανήτη και οι απότομες αυξομειώσεις της, οι μολυσματικές επιδημίες και η ραγδαία διάβρωση των εδαφών μα και η ξηρασία, η βιομηχανική κατηγοριοποίηση και οι φυσικές αλλαγές της ποιότητας των φρούτων – τροφίμων και η επικίνδυνη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε αστικά κέντρα, είναι λίγα μόνο από αυτά που απασχολούν και προβληματίζουν την παγκόσμια κοινότητα. Σε τοπικό επίπεδο, τα νερά των θαλασσών είναι καθαρά, η ρύπανση ωστόσο πάντα υπάρχει ακόμα και στον «πολύτιμο» υδροβιότοπο της Αλυκής.
Σκοπός η ανάδειξη της παραλιακής ζώνης και του υδροβιότοπου
Σκοπός του Συλλόγου Αλυκής «Ο Άγιος Νικόλαος» είναι η ανάδειξη της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και του υδροβιότοπου της Αλυκής και ήδη αριθμεί σημαντικές δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως αυτή που διεξάγεται σήμερα. Άλλωστε, με τη δράση του, ο Σύλλογος έχει αποδείξει πως φύση και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, αρκεί να υπάρχουν «όρια».
Φέτος τον χειμώνα ο σύλλογος «Άγιος Νικόλαος» θα γιορτάσει τα 21 χρόνια λειτουργίας του. Τα τελευταία 12 χρόνια, τον υπηρετεί από την θέση του προέδρου ο δραστήριος Νίκος Παπαδόπουλος. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του και πάντοτε ενεργά στο Δ.Σ από το ξεκίνημά του. “Μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου τόσα χρόνια, έχουμε προσπαθήσει, μοχθήσει και κοπιάσει να αλλάξει η εικόνα της πιο πολυσύχναστης παραλίας στην Αιγιάλεια. Όποιος μπορεί να θυμηθεί την κατάσταση της συγκεκριμένης παραλίας πριν 25 ή 30 χρόνια… μπορεί να καταλάβει πολύ καλά και τι λέω.
Η οργάνωση που υπάρχει και η δουλειά που επιτελείται, είναι ορατή νομίζω, σε όλο το μήκος της παραλίας: Υπάρχουν πλέον καλαθάκια απορριμμάτων σχεδόν σε όλα τα σημεία, τα δεντράκια που έχουν φυτευτεί με πολύ μεγάλη αγάπη για να ομορφαίνει ακόμα περισσότερο τον τόπο ετούτο, μπήκε προστατευτική μπάρα στο πιο ¨επικίνδυνο¨ οδικό σημείο (η δεξιά στροφή όπως διανύουμε την παραλία πριν τα μαγαζιά), δημιουργήθηκαν κιόσκια, φροντίζουμε το αυλάκι της εμπολής με τα αυλάκια επί του δρόμου να παραμένουν πάντα ενεργά και καθαρά”.
Ο Σύλλογος έχει προχωρήσει και σε έργα. Για παράδειγμα, στο σημείο της μπαριέρας υπάρχει η έξοδος της εμπολής το οποίο έβγαινε στην θάλασσα. Εκεί συσσωρεύονταν σκουπίδια που κατέληγαν στη θάλασσα. «Με νομικές ενέργειες και δική μας πρωτοβουλία ζητήσαμε να τοποθετηθεί διχτυωτό σύρμα όπου θα μαζεύει και θα παρακρατεί όλη αυτήν την «σαβούρα» (χόρτα, σκουπίδια, ψοφίμια, σάπια φρούτα κ.λπ.) και δεν θα την ξεβράζει στην θάλασσα… και με την δική μας παρεμβολή, πραγματοποιήθηκε και αυτό», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος και θυμάται:
«Πριν μια δεκαετία, επί δημαρχίας Καραφωτιά δηλαδή, υπήρξε ραγδαία άνοδος και εκσυγχρονισμός του τόπου, πάντα με την καίρια και δραστική συμβολή μας σαν σύλλογος και από τότε βρισκόμαστε κάθε χρονιά σε σταθερά ανοδική πορεία. Τα τελευταία 9 χρόνια η παραλία έχει πάρει ως γνωστόν ¨γαλάζια σημαία¨ που αυτόματα σημαίνει πως οι υπεύθυνοι που δίνουν την γαλάζια σημαία αυτή, είδαν την συνολική αλλαγή αυτή και έτσι δόθηκε. Για να δοθεί όμως σε κάποια παραλία μια τέτοια σημαία, πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές και η απόλυτη οργάνωση. Απαιτούνται προσβάσιμοι δρόμοι, παρκινγκ, απόλυτη καθαριότητα, ναυαγοσώστες, ιατρική περίθαλψη για έκτακτα περιστατικά και ένα σωρό άλλες προϋποθέσεις. Εμείς, με την φροντίδα και την επιμονή μας τα ενεργοποιήσαμε όλα αυτά».
Σε σχέση με την απώλεια της γαλάζιας σημαίας τη φετινή χρονιά, σημειώνει: «Φέτος η βράβευση της παραλίας με γαλάζια σημαία δεν έγινε. Σε αυτό, συντέλεσαν δύο κυρίως πράγματα: Λόγω των σκουπιδιών και του προβλήματος που ζήσαμε πέρυσι και λόγω του ότι ο δήμος πέρυσι δεν μερίμνησε να πάρει ναυαγοσώστες. Η αρμόδια επιτροπή έκρινε αυτά τα δύο σημεία μεγάλα ¨αγκάθια¨ και έτσι χάθηκε η βράβευση αυτή, με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα το φετινό καλοκαίρι αυτήν την ποινή».
¨Σαν σύλλογος έχουμε «δυνατή φωνή»¨
Ποια είναι όμως η συνεργασία του συλλόγου με τον δήμο; «Η συνεργασία μας με την εκάστοτε δημοτική αρχή ήταν άψογη. Όλα τα χρόνια βρισκόμασταν σε πολύ καλή συνεννόηση με όλους τους δημάρχους. Όμως – και το λέω ευθέως – η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν αποκλειστικά η υπεύθυνη που αυτή η διάκριση, αφαιρέθηκε. Οι χειρισμοί τότε αποδείχθηκαν κάκιστοι. Το αποτέλεσμα, ήταν η παραλία να δεχθεί και ¨ποινή¨. Τώρα, άψογη κρίνεται η συνεργασία μας με την υπάρχουσα δημοτική αρχή, μέχρι στιγμής. Γνωστοποιήθηκε ότι το καλοκαίρι που διανύουμε θα υπάρξουν ναυαγοσώστες που θα προσληφθούν από τον δήμο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Και το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που υπήρξε πέρυσι, φέτος δεν υφίσταται. Αυτό, δίνει την ελπίδα και ίσως και την βεβαιότητα πως η γαλάζια σημαία του χρόνου θα επικυρωθεί εκ νέου για την παραλία της Αλυκής. Κατηγορηθήκαμε από κάποιους στο παρελθόν πως ο σύλλογος μας και προσωπικά εγώ, είμαστε διαλλακτικοί με την εκάστοτε δημοτική αρχή ή πως θέλουμε να τα έχουμε ¨καλά¨ με όλους. Ε, λοιπόν δεν είναι καθόλου έτσι. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε «δυνατή φωνή». Πιέζουμε όποτε παραστεί αναγκαίο, συζητάμε και ενεργούμε. Επιζητάμε να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και αυτός είναι ο σκοπός μας. Διαφωνίες ή προβλήματα σαφώς και θα υπάρξουν, όμως σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν θα υπάρξει ρήξη. Αν δεν υπάρχει αδιαφορία ή κωλυσιεργία με τους αρμόδιους του τόπου, εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν διαπιστώνουμε πως μας τάζουν και μας υπόσχονται, αλλά δεν μας βοηθούν, εμείς σαν σύλλογος τότε μόνο διαχωρίζουμε την θέση μας».
Στην παραλία Αλυκής διεξάγεται κάθε χρόνο μια γιορτή για τα «Κούλουμα». Αυτή η γιορτή πρωτοσυστάθηκε το 1950-51 ωστόσο τα επόμενα χρόνια σταμάτησε για ένα χρονικό διάστημα. Έπειτα, την δεκαετία του ‘90 διοργανώθηκε ξανά αλλά σε κάποια άλλα σημεία της Αιγιάλειας. Λίγο πριν το 2000 ο Σύλλογος Αλυκής την επανέφερε και έκτοτε καθιερώθηκε να διεξάγεται στην Αλυκή κάθε έτος. Μονάχα φέτος υπήρξε η διαφορά της διεξαγωγής της, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορούσε να γίνει μαζικά όπως γινόταν. «Παρόλα αυτά, τότε, εμείς το τολμήσαμε ως ¨συνάντηση της παρέας μας¨ το οποίο και ανακοινώσαμε και διεξήχθη σε μικρό και στενό κύκλο. Ήταν λίγο προτού οριστικοποιηθεί η οριστική καραντίνα και το lock down από την κυβέρνηση και έτσι μπορέσαμε και το κάναμε αυτό. Το Δ.Σ μαζεύτηκε ως ¨παρέα¨ και το ανακοινώσαμε με έμμεσο τρόπο λέγοντας ¨όσοι πιστοί προσέλθετε¨. Δηλαδή έγινε off the record. Έτσι κάπως… μπορέσαμε τότε και συνεχίσαμε την παράδοση της εν λόγω γιορτής για φέτος, με την βοήθεια χορηγών και εθελοντών», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Μια συμβολική κίνηση προσφοράς και φροντίδας σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Για τη σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και την καθαριότητα τον υπόλοιπο χρόνο, υπογραμμίζει: ‘‘Ό σύλλογός μας, φροντίζει γενικά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους να κάνει καθαριότητα της παραλίας σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, με αποκορύφωμα βέβαια την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή η συνολική προσπάθεια έχει εθελοντικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται με την συνεργασία μας με φορείς, προσκόπους, σχολεία και άλλους συλλόγους. Σήμερα το πρωί υπάρχει δράση στην Αλυκή, γιατί σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.
Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου, τη βοήθεια της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, καθώς και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Αιγιαλείας, συν τους δεκάδες εθελοντές μας, διοργανώνει αυτή την σημερινή δράση με σκοπό την σάρωση της παραλίας από σκουπίδια και μικροαντικείμενα, ειδικά στο σημείο του υδροβιότοπου. Είναι μια συμβολική κίνηση αυτή προσφοράς και φροντίδας. Ελπίζω ο καιρός να αποδειχτεί σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια».
Σε σχέση με τη δραστηριότητα του Συλλόγου το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος απαντά: “Η δράση μας για φέτος λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας κατά την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου ¨πάγωσε¨ λίγο μεν, όμως ύστερα από συνάντησή μας με την δημοτική αρχή μα και τον ίδιο τον κ. Καλογερόπουλο, θέσαμε ως σύλλογος όλα τα προβλήματα της παραλίας και συζητήσαμε πως μπορούν να λυθούν”.
“Τα κυρίαρχα θέματα που εστιάσαμε και συζητήθηκαν ήταν: Η ενοικίαση από τον δήμο ενός χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως παρκινγκ για την εξυπηρέτηση των λουόμενων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάκτηση της γαλάζιας σημαίας της παραλίας που χάθηκε για την φετινή χρονιά και η διάνοιξη του δρόμου της Αλυκόβρυσης”.
Η Αλυκόβρυση θα αποσυμφορήσει την Αλυκή
“Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο που ζητήσαμε από τον δήμαρχο είναι να βρεθεί άμεσα ένας χώρος, ένα μεγάλο πλάτωμα, το οποίο θα εξυπηρετεί τους Αιγιαλούς να σταθμεύουν τα οχήματά τους κατά την προσέλευση τους στην ακτή τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε να αποσυμπλεχθεί το φαινόμενο της απίστευτης κίνησης που παρατηρείται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Δεύτερον, την αμέριστη προσπάθεια και συμβολή του δήμου να γίνουν τα απαιτούμενα έτσι ώστε να επιστραφεί η τιμητική διάκριση της γαλάζιας σημαίας από την αρμόδια επιτροπή, η οποία κατά δική μου εκτίμηση μα και κατά γενική ομολογία αξίζει και πρέπει να έχει η Αλυκή. Και τρίτον, ο δρόμος της Αλυκόβρυσης και η διάνοιξη του”.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Σύλλογο η διαπλάτυνση του συγκεκριμένου δρόμου σε όλο το μήκος του. «Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μια δωδεκαδεκαετία, όλες οι δημοτικές αρχές έδειξαν αρχικά την διάθεση να φτιαχτεί ο δρόμος αυτός. Όμως είτε με τον έναν… είτε με τον άλλον τρόπο… αυτό δεν είχε επιτευχθεί ποτέ, δυστυχώς, παρόλο που οι κάτοικοι στο εν λόγω σημείο είχαν πάντα την καλή διάθεση να παραχωρήσουν κάποια μέτρα από τις ιδιοκτησίες τους για να συμβεί αυτό» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: «Προσωπικά πιστεύω πως υπήρξε κωλυσιεργία και εν μέρει αδιαφορία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για να δοθεί καίρια λύση στο πρόβλημα αυτό. Η βάση, είναι η θέληση των κάτοικων να βοηθήσουν και η θετική τους πρόθεση. Εμείς σαν σύλλογος με όπλο αυτό, ζητήσαμε την διάνοιξη και διαπλάτυνση όλου του δρόμου. Ο δήμαρχος, το ξεκίνησε όντως και το προχώρησε. Αν εξαιρέσουμε δύο πολύ μικρά κομμάτια που λόγω της ρυμοτομίας του εδάφους, λόγω του ποταμιού που υπάρχει και λόγω της φοράς του δρόμου, το έργο επιτεύχθηκε. Το αποτέλεσμα είναι πως αυτή την στιγμή το συγκεκριμένο σημείο σε όλο του το μήκος έχει γίνει πρακτικά και οδικά οργανικό και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό.
Ο δρόμος έγινε βατός και προσβάσιμος και ¨άνοιξε¨ τόσο έτσι ώστε στα περισσότερα σημεία του να γίνει 4 μέτρα περίπου, δηλαδή να χωράνε δύο διερχόμενα οχήματα. Αυτός ο δρόμος και η ολοκλήρωσή του, θα βοηθήσει πάρα πολύ και την έξοδο των οχημάτων προς την πόλη από αυτό το σημείο, καθώς θα εξυπηρετεί και το παρκινγκ που έχουμε ήδη ζητήσει να γίνει, με σκοπό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Όσο για τα δύο σημεία του δρόμου που μένει και υφίσταται ακόμα το πρόβλημα, παρά τις αντιδράσεις κάποιων οικολογικών συλλόγων που αντιμετωπίζουμε, θα διεκπεραιωθούν σιγά – σιγά και αυτά. Το χρειάζεται ο τόπος αυτό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι σαν σύλλογος για αυτήν την προσπάθεια του δήμου και την διεκπεραίωση. Ναι, υπήρξαν τεχνικά θέματα, πρακτικά προβλήματα, αντιδράσεις κάποιων… μα όταν υπάρχει καλή συνεννόηση και θετική αύρα, όλα μπορούν να γίνουν».
Οι στόχοι για το επόμενο διάστημα
«Πού επικεντρώνεται τώρα το έργο σας», ήταν το επόμενο ερώτημα που θέσαμε στον πρόεδρο του Συλλόγου Αλυκής, για να απαντήσει: «Τώρα έχουμε επικεντρωθεί στο να ανακτηθεί από την επιτροπή η γαλάζια σημαία που αφαιρέθηκε, αυτό ¨καίει¨. Η επιτροπή περνάει συχνά και βλέπει και κρίνει αν υπάρχουν όλες οι υποδομές και οι προϋποθέσεις, εάν όλα είναι καθαρά και οργανωμένα. Αυτό, είναι ένας αγώνας δρόμου και για τον σύλλογό μας μα και των κατοίκων και του δημάρχου.
Αν υπάρχει συνεργασία όλα αντιμετωπίζονται. Θα ήθελα να διευκρινίσω και να υπενθυμίσω πως ο «Άγιος Νικόλαος» σαν σύλλογος δεν έχει κανένα απολύτως έσοδο. Δεν έχει λάβει από πουθενά επιχορηγήσεις ουδέποτε και όλα τα έσοδά του είναι από τις συνδρομές των μελών του. Βλέποντας ότι η Αλυκή είναι η πιο προσβάσιμη και κοντινή παραλία της πόλης του Αιγίου και λόγω του υδροβιότοπου, εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε με όσους τρόπους γίνεται αυτή την φυσική ομορφιά και η Αλυκή να εξελίσσεται μέρα με την μέρα σε ένα στολίδι του τόπου. Αυτός είναι ο στόχος μας και σε αυτό ευελπιστούμε: Να γίνει ένας τουριστικός προορισμός σχολείων, φυσικών προσώπων ή και οργανισμών. Ούτως ή άλλως ο βιότοπος είναι ένας πόλος έλξης και ένα φυσικό ¨κόσμημα¨ του τόπου, που όλοι μαζί οφείλουμε και πρέπει να φροντίζουμε και να αγκαλιάζουμε. Η αξιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός είναι ο απώτερος στόχος μας και χρειαζόμαστε δίπλα μας σε αυτόν τον διαρκή αγώνα και τον εθελοντισμό και τους φορείς μα πάνω από όλα την καλή πρόθεση της δημοτικής αρχής, που ήδη την έχει, στο να αναδεικνύεται».
Και καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος: «Η επιβράβευσή μας, είναι τα θετικά λόγια των ανθρώπων καθημερινά, που έχουν διαπιστώσει τις αλλαγές και την εξέλιξη της Αλυκής με τα χρόνια. Η προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου και το αδιάκοπο ενδιαφέρον είναι η προσφορά μας και η αναγνώρισή μας από τον κόσμο είναι η ηθική ανταμοιβή μας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν υπάρχει η καλή θέληση όλων».