background img
banner
banner

Με λειτουργίες και πιστούς οι ναοί της Αιγιάλειας τα Θεοφάνεια

ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κανονικά ισχύει η προ δεκαημέρου απόφαση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου σχετικά με τη λειτουργία των ναών την ημέρα των Θεοφανείων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την τρέχουσα εβδομάδα. Ανάλογη είναι και η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνουν δηλαδή ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων με τη συμμετοχή πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των εκκλησιών, αντιδρώντας μάλιστα στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου μετά τις ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, μέτρα στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

«Οι Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός, τα Θεοφάνεια»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως και γνωστοποιεί τα εξής: «Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος».

Τέλος, κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιοι ναοί θα έχουν αύριο διπλή Θεία Λειτουργία

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το πώς θα λειτουργήσουν τελικά οι ιεροί ναοί της περιοχής αύριο εορτή των Θεοφανείων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, σημείωσε: ΄΄Ισχύει η απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου για λειτουργία των ιερών ναών την ημέρα των Θεοφανείων, λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα προφύλαξης ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού. Καλούμε τους πιστούς να προσέλθουν στους ναούς τη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας, με ευλάβεια και αγάπη να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, να κοινωνήσουν, να πιουν αγιασμό και να προσευχηθούν μαζί μας΄΄.

Έτσι, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Μητροπολίτη, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα περιοριστικά μέτρα τα οποία αφορούν στη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στις Ιερές Ακολουθίες λόγω της πανδημίας και με σκοπό να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες του χριστεπώνυμου πληρώματος, θα λειτουργήσει αύριο όπως ακριβώς και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δηλαδή, θα τελεσθούν δύο Θείες Λειτουργίες (5π.μ. – 8:30π.μ. και 9π.μ. – 10:30π.μ.) στους κάτωθι Ιερούς Ναούς της πόλεως του Αιγίου: Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας, Ιερό Ναό Αγίας Άννης.

Επίσης, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία (7π.μ. – 9:30π.μ.) και στα κάτωθι Παρεκκλήσια: Αγίας Τριάδος (εις εμπορικόν κέντρον Αιγίου), Παναγίας Παντανάσσης (εις Επισκοπείον), Αγίου Παντελεήμονος (έναντι ΚΤΕΛ Αιγίου), Αγίου Νικολάου (εις παραλίαν Αλυκής Αιγίου), Αγίων Αναργύρων (επί της οδού Κορίνθου εις Αίγιον).

Ξεκαθαρίζει δε πως οι πιστοί δύνανται να προσέλθουν, τηρούντες τα προβλεπόμενα υπό του νόμου μέτρα ασφαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr