background img
banner
banner

«Μπαλάκι του τένις» στο… τερέν της Αποκεντρωμένης

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΗΡΕ ΣΕΙΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δίνουν και… παίρνουν οι προσφυγές στον δήμο Αιγιαλείας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Μετά την προσφυγή του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου προς την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση, σειρά είχαν οι τρεις παρατάξεις που προσέφυγαν για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τις σημειακές τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου ανάπλασης της πλατείας Αγ. Λαύρας.

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη και «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου έστειλαν την περασμένη εβδομάδα τις απαντήσεις τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε ό,τι αφορά την προσφυγή του δημάρχου μέσω της οποίας ζήτησε ακύρωση ή άλλως τροποποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα τέλη χρήσης βυτιοφόρου.

Επιπλέον, παρέλαβαν με αρκετή καθυστέρηση την ειδοποίηση να απαντήσουν τις προσφυγές του δημάρχου για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, ωστόσο κατάφεραν να στείλουν τις απαντήσεις τους την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι τρεις κατέθεσαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη ζητώντας την ακύρωση ή μεταρρύθμιση της υπ΄αριθμ. 499/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αιγιαλείας προκειμένου να συνάδει με την αρχική με αριθμό 83/2018 Μελέτη καθώς και τα οικονομικά και τεχνικά Τεύχη Δημοπράτησης του έργου ανάπλασης των πλατειών και των περιμετρικών οδών, που έχουν εγκριθεί και με τα οποία έγινε ο διαγωνισμός του έργου.

Τα επιχειρήματα των «τριών» που και ζητούν ακύρωση ή μεταρρύθμιση της απόφασης για τις τροποποιήσεις στο έργο της πλατείας

Στην προσφυγή τους, αναφέρονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2018 μέσω της οποίας αποφασίστηκαν οι ρυθμίσεις που αφορούν την ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Λαύρας ως μέρος της ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου Αιγίου και η σταδιακή πεζοδρόμηση της οδού Κλ. Οικονόμου, ενώ παρουσιάζουν και το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σε εν εξελίξει έργο.

Αναφέρουν ακόμη τα δύο σκέλη της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούν τροποποιήσεις αφενός για την εναρμόνιση με υπόγεια διέλευση ηλεκτρικών αγωγών και αφετέρου με τη δημιουργία πιάτσας ταξί στο πάνω μέρος της πλατείας και εξηγούν τους λόγους που ζητούν ακύρωση της απόφασης. Ανάμεσα στους λόγους που επικαλούνται είναι ότι «η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αιγιαλείας συνομολογεί ότι δια της απόφασής της τροποποιεί το φυσικό ή οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης καθώς και το ότι δεν υφίσταται σχετική μελέτη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας που να τις προβλέπει και να δικαιολογεί την αναγκαιότητά τους. Επισημαίνουν ακόμη το γεγονός ότι ο καθορισμός θέσεων στάθμευσης (6) ταξί επί της οδού Κλεομένους Οικονόμου από καμία μελέτη δεν προκύπτει ότι καθίσταται αναγκαίος, όπως αντίστοιχα δια σχετικής μελέτης είχε αποφασιστεί η μεταφορά της στάθμευσης των ταξί επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης σταδιακά από τα οχήματα.

Ακόμη «πατούν» στο γεγονός ότι οι προσβαλλόμενες τροποποιήσεις δεν ερείδονται στις νόμιμες διατάξεις αλλά στην εισήγηση του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών σε συνδυασμό με την αντίστοιχη του Εντεταλμένου συμβούλου Τεχνικών Υπηρεσιών χωρίς τη σύνταξη σχετικής μελέτης.

Β. Ψυχράμη: «Ήταν πολιτική απόφαση και δεν αποτελεί αναγκαιότητα που προκύπτει από την εφαρμογή της μελέτης»

Όπως ανέφερε στo protionline.gr η κ. Ψυχράμη, ΄΄η εν λόγω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήρθε στο “πόδι” χωρίς σχέδιο, ούτε συγκεκριμένη μελέτη εγκεκριμένη από της αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντοτε, στα μεγάλα έργα ενδέχεται να γίνονται κάποιες προσαρμογές, αλλά αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει απαραίτητα να αποδεικνύεται και σαφώς να έχει την έγκριση από τα όργανα που έχουν την ευθύνη΄΄.

Σημείωσε ακόμη σε σχέση με την ανάπλαση και για την περίπτωση της πιάτσας των ταξί, ότι ΄΄αποτελεί κατάφορη παραβίαση της κεντρικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του 2018 και ουδεμία σχέση έχει με την προσαρμογή της μελέτης. Δεν εξυπηρετεί και δεν αποτελεί μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την εφαρμογή της μελέτης, αλλά είναι μια πολιτική επιλογή που ο ίδιος ο δήμαρχος, “περνάει” μέσα ως τροποποίηση, παραβιάζοντας έτσι την τότε απόφαση του Συμβουλίου, η οποία ρητά αναφέρεται στην απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το κέντρο και το ποια είναι η θέση της πιάτσας, δηλαδή επί της Ασημάκη Φωτήλα΄΄.

΄΄Εάν πρόκειται να τροποποιηθεί μια τέτοια σοβαρή απόφαση, ας γίνει τουλάχιστον από το ίδιο όργανο, όχι με άλλες μεθόδους εκ του πονηρού. Επειδή του δίνεται απλά η… δυνατότητα να κάνει τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου μιας μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή, ο δήμαρχος προσπαθεί να “περάσει” μια νέα δική του τροποποίηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το αυτό καθεαυτό έργο και σαφώς με τα όσα προβλήματα προέκυψαν μετά την εκσκαφή του χώρου. Είναι ξεκάθαρα μια πολιτική επιλογή μέσα από κατώτερο όργανο που παραβιάζει την επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου΄΄, σημείωσε ακόμη η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr