background img
banner
banner

Το Αίγιο κρατά αναμμένη τη «φλόγα της Επανάστασης» | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ – ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Με τη δέουσα επισημότητα, αλλά με μία λιτή εκδήλωση, κατά την οποία ωστόσο αποδόθηκε πλήρως το νόημα της λαμπρής ημέρας που γιορτάζεται η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ο δήμος Αιγιαλείας τίμησε την επέτειο του κορυφαίου προεπαναστατικού γεγονότος, που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας. Εντυπωσιασμένος για την τοπική ιστορία δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, εκφράζοντας την επιθυμία να επισκεφθεί το Αίγιο σε μελλοντικό χρόνο ώστε να πληροφορηθεί περισσότερα για τη συμβολή της περιοχής στην απελευθέρωση του Έθνους από τον οθωμανικό ζυγό.

Κατά τους εορτασμούς, τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, με την τοπική ΕΛ.ΑΣ. να έχει ισχυρή και ουσιώδη παρουσία, υπενθυμίζοντας διακριτικά με συστάσεις στους παριστάμενους, την τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διάδοσης του covid-19. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν στο να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, επιτρέποντας και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων αλλά και την πεζή μετάβαση του υπουργού και των λιγοστών επισήμων στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου αμέσως μετά.

 

Ποιοι παρέστησαν

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος, η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος προϊστάμενος της Διπλωματικής Υπηρεσίας του υπουργείου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι διοικητές Αστυνομικού Τμήματος, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου κ. Ροδόπουλος, Λαλιώτη και Κωστάκης αντίστοιχα, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη, Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, Αγγελική Κουρή, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης και λιγοστοί ακόμη προσκεκλημένοι, λόγω της αναγκαιότητας τήρησης των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι εντός του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, όπου έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις, οι θέσεις που θα κάθονταν οι προσκεκλημένοι ήταν προκαθορισμένες και άπαντες τις τήρησαν, με τον υπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο ωστόσο να καλούνται εμπρός από τον ίδιο τον Μητροπολίτη.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: ΄΄Με την βοήθεια και την ενότητα που δίδει ο ίδιος ο Θεός, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια΄΄

Αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Δοξολογία, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους παριστάμενους, χρησιμοποίησε πολύ όμορφα λόγια, τονίζοντας πως όπως η ένωση λίγων γενναίων το ’21 στο Αίγιο έφερε το αποτέλεσμα να ελευθερωθεί η Ελλάδα έτσι και σήμερα μπορούμε να συμπορευτούμε ώστε να… ελευθερωθούμε από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, είπε: ΄΄κ. υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που αποφασίσατε να έλθετε σήμερα εις την πόλη του Αιγίου, να συμμετάσχετε στην χαρά μας και να παραβρεθείτε στην μεγάλη αυτή εορτή. Είναι μια ιστορική στιγμή που τιμά την ¨Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας¨ Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες που έχετε, απέναντι και στους ανθρώπους αλλά και την πατρίδα μας. Ευχαριστούμε για όλους τους αγώνες που κάνετε, έτσι ώστε η πατρίδα μας να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε κακουχίες, πολέμους και δεινά, όπως το έχει κάνει και μέχρι στιγμής. Να ευχαριστήσω επίσης τον κύριο Περιφερειάρχη και τον κύριο Δήμαρχο που είναι παρόντες, που με έναν όμορφο τρόπο διοργάνωσαν αυτήν την εξαίσια τελετή, την ιστορική ετούτη τελετή που συνδέει τους αγώνες των προγόνων μας με το σήμερα.

Να ευχηθούμε σε όλους σας, μέσα από αυτήν την πανδημία που ζούμε και κατακλύζει όλον τον κόσμο, ο καθένας από εμάς να έρθει και να σκεφτεί τι μπορεί να προσφέρει ατομικά, έτσι ώστε να μπορούν να σωθούν οι ψυχές μας. Αυτό έπραξαν και οι ήρωες της Επανάστασης, αλλά και όλοι εκείνοι που έδωσαν την ίδια την ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Εκείνοι που κάθισαν και σκέφτηκαν και έστρωσαν σχέδια για το πώς θα ελευθερώσουν την Ελλάδα και σήμερα, να έχουμε μια ελεύθερη χώρα. Ίσως να νιώθουμε για λίγο… ¨σκλαβωμένοι¨ λόγω αυτής της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, όμως με την βοήθεια και την ενότητα που δίδει ο ίδιος ο Θεός, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Και θα βγούμε νικητές. Και αυτό, επιθυμεί και η κυβέρνηση, με πρώτο από όλους τον κύριο πρωθυπουργό, στον οποίον, κύριε υπουργέ, θα ήθελα να μεταφέρετε τις ευχές μας, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας  για όσα προσφέρει και ό,τι κάνει για τον ελληνικό λαό΄΄.

Κλείνοντας, ανέφερε τον λόγο του ποιητή ¨να πίνουμε από το αθάνατο κρασί του ’21¨, τονίζοντας: ΄΄Γιατί μέσα από αυτό το αθάνατο κρασί, θα πορευόμαστε ενωμένοι απέναντι στον κάθε αγώνα που ο Θεός έχει δώσει στον καθένα από εμάς και… εμείς, προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον αγώνα. Με σκοπό τι; Με σκοπό να δοξάζουμε την Ελλάδα μας, όπως ακριβώς το έκαναν και οι πρόγονοί μας. Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους΄΄.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: ΄΄Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η απαρχή της ελληνικής πολιτείας΄΄

Ακολούθως ο δήμαρχος Αιγιαλείας ανέγνωσε το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος, σημειώνοντας: «Τιμούμε την πρώτη συνάντηση προεστών, κληρικών και εμπόρων από όλη την Πελοπόννησο, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Χαιρετίζω την ¨απαρχή της ελληνικής πολιτείας¨, όπως ονόμασε την ¨Μυστική Συνέλευσης της Βοστίτσας¨ ο Κωστής Παλαμάς. Ετούτη την πρώτη επαναστατική πράξη όλων των Ελλήνων και ταυτόχρονα την πρώτη συνεδρίαση για τον Αγώνα, η οποία ήταν η ¨απογείωση της ιδανικής πολιτείας¨ κατά τον Τζον Κίνλεϊ. Ήταν η στιγμή που έγινε η σύνδεση των πρόκριτων και των κληρικών, με την προσωπικότητα του Παπαφλέσσα στην αιχμή του Αγώνα. Οι διιστάμενες απόψεις και οι επί του πρακτέου διαφωνίες, σύνδεσαν σε έναν μικρό δρόμο προετοιμασίας και προετοίμαζαν δύο μήνες αργότερα τον μεγάλο ξεσηκωμό του γένους. Η ¨Σύναξη της Βοστίτσας¨ απέδειξε ότι όταν το χρέος προς την πατρίδα το επιτάσσει… οι Έλληνες έχουν και διαθέτουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική ευφυΐα να παραμερίζουν αντιθέσεις ή τυχόν προβλήματα, να παραμερίζουν διχόνοιες και να συμβαδίζουν. Να συνεργάζονται προκειμένου να κατακτήσουν έναν υψηλό σκοπό. Διακόσια χρόνια αργότερα, το μήνυμα της επετείου είναι, με ενότητα και αποφασιστικότητα, με ομοψυχία, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε».

Δ. Καλογερόπουλος: ΄΄Χρέος μας να μεταφέρουμε στους νεότερους τις αξίες του ‘21»

Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος, πέρα από το πόσο σημαντική είναι η ημέρα αυτή για την Αιγιάλεια αλλά και το Έθνος ολόκληρο, τόνισε πως οι μεταγενέστεροι έχουν τη βαριά κληρονομιά να μεταφέρουν στους νέους τις αξίες του ’21. Έκανε γνωστές τις δράσεις της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τόσο ως προς τον εορτασμό της Επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όσο γενικότερα για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μεταξύ των οποίων και τα δύο επιστημονικά συνέδρια που αφορούν τη Μυστική Συνέλευση αλλά και το κατ’ εξοχήν τοπικό προϊόν της Αιγιάλειας, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα που συνετέλεσε στη δημιουργία και πορεία του ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα. Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία μουσείου ψηφιακών εκθεμάτων και τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που έχουν προετοιμαστεί με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικότητας του τόπου, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον υπουργό για την παρουσία του.

Β. Μπεντεβή: «Επαναστατικό, πολιτικό και διπλωματικό γεγονός η Μυστική Συνέλευση»

Ακολούθησε η ομιλία της προέδρου της Ι.Λ.Ε.Α. ο ρόλος της οποίας ήταν καθοριστικός τόσο ως προς τη γνωστοποίηση των ιστορικών γεγονότων που καθιερώνουν το Αίγιο στην «πρώτη γραμμή» των ιστορικών γεγονότων όσο και στην καθιέρωση της τοπικής εορτής. Η κ. Μπεντεβή μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, εντάσσεται στα πραγματικά μα και στα θρυλούμενα γεγονότα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, τονίζοντας πως είναι ένα γεγονός που εκπέμπει σημαντικούς συμβολισμούς.

΄΄Η Συνέλευση συνήλθε στα πλαίσια της δράσης της Φιλικής Εταιρείας, τον Ιανουάριο του 1821, μέσα σε κλίμα επαναστατικό, που χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη περίοδο σε όλο τον κόσμο. Και είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας σοβαρής και επίσημης σύσκεψης. Είχε συγκεκριμένο θέμα την οργάνωση του επερχόμενου εθνικού ξεσηκωμού, αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα συζητήσεων και συγκεκριμένους προσκεκλημένους συνέδρους που εκπροσωπούσαν όλες τις τότε κοινωνικές τάξεις. Δεν ήταν μία απλή σύναξη. Ήταν Εθνοσυνέλευση, ήταν μία καλά οργανωμένη πολιτική πράξη αλλά και ένα διπλωματικό γεγονός΄΄, είπε η κ. Μπεντεβή, μεταφέροντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά που χαρακτήρισε τη Συνέλευση ως τη «χαραυγή της ελληνικής πολιτείας»! Τόνισε ακόμη πως είχε ειδικό ιστορικό βάρος, γιατί ήταν η πρώτη πολιτική πράξη της νεότερης Ελλάδας. Ήταν, όπως είπε, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, καθώς μέσα από πέντε μαραθώνιες συνεδριάσεις, με αντεγκλήσεις, διαπληκτισμούς και εντάσεις, κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα. Σημείωσε ωστόσο πως υπήρξε σύγκρουση απόψεων όχι όμως και ρήξη, λέγοντας πως «αναμετρήθηκαν εκεί η σύνεση με την ορμητικότητα, η διστακτικότητα με το θάρρος και ελήφθησαν οι αποφάσεις για στρατολόγηση, χρήματα, οπλισμό κ.λπ.».

Ανέφερε ακόμη τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στη Συνέλευση από τους έγκριτους ιστορικούς, τονίζοντας πως ΄΄είμαστε τυχεροί και ευγνώμονες που γιορτάζουμε εδώ της Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως το πρώτο γεγονός της Επανάστασης. Επίσης, μίλησε για την έκδοση του Γ.Ε.Σ. σχετικά με τις διεθνείς συμβάσεις πολιτικές και στρατιωτικές, στο οποίο περιλαμβάνεται η Μυστική Συνέλευση, ως διπλωματικό γεγονός΄΄. ΄΄Η Μυστική Συνέλευση επέδρασε βαθιά στην προετοιμασία του Αγώνα. Γιατί δέχθηκαν όλοι ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη καθώς η σπίθα της Ελευθερίας μέσα τους είχε ήδη ανάψει΄΄΄, κατέληξε η ιστορικός.

Ν. Παναγιωτόπουλος: ΄΄Με ομοψυχία, δημιουργούμε μαζί μία μεγάλη φλόγα ψυχής΄΄

Ενημερωμένος για τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάστηκε ο υπουργός καθώς στην ομιλία του επισήμανε ιστορικά στοιχεία και γεγονότα που έχουν καταγραφεί. ΄΄Ήταν η στιγμή που ο κλήρος δεν αρκέστηκε μόνο στον ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή αλλά ανέλαβε ενεργό ρόλο στις επαναστατικές διαδικασίες, έχοντας φροντίσει να παραμείνει άσβεστη η φλόγα του ελληνισμού΄΄, σημείωσε κάνοντας αναφορές στον Ανδρέα Λόντο, στον Ανδρέα και τον Ασημάκη Ζαΐμη καθώς και στις ηγετικές μορφές του κλήρου όπως τους Παλαιών Πατρών Γερμανό και Παπαφλέσσα, τους φιλικούς και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην Συνέλευση αψηφώντας τον κίνδυνο να γίνουν αντιληπτοί από το οθωμανικό καθεστώς. Όπως είπε, ΄΄ανέλαβαν το ρίσκο διότι η φλόγα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, υπερίσχυσε κάθε ενδοιασμού. Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση και στη συνέχεια διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επανασύσταση του ελληνικού κράτους. Όλοι αποφάσισαν κατά τη Συνέλευση, να συνεισφέρουν οικονομικά στον αγώνα για την προμήθεια όπλων΄΄.

΄΄Προκειμένου να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, σας προτρέπω νοερά να έρθουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Να αισθανθούμε την αγωνία τους αλλά και την επιθυμία τους, την αδημονία αλλά και την ανάγκη να συντονιστούν ώστε να προετοιμάσουν διακριτικά την Επανάσταση. Να νικήσουν πρώτα τους δικούς τους φόβους. Την επίγνωση της εθνικής τους συνείδησης αλλά και της δύναμης να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε αυτούς τους χαρακτήρες με ενσυναίσθηση θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα πόσο παράτολμο αλλά και πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που έκαναν για την Ελλάδα΄΄, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Η Συνέλευση της Βοστίτσας αφήνει σημαντικά διδάγματα και τη διαπίστωση ότι όταν οι συνθήκες το απαιτούν και επικρατεί εθνική ομοψυχία παρά τις αντιδικίες και τις αντικρουόμενες απόψεις τότε δημιουργούμε μαζί μία μεγάλη φλόγα ψυχής. Ενισχύει την πίστη του λαού σε ανώτερα ιδανικά, αξίες και παραδώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι τα έβαλαν με την υπερδύναμη της εποχής και φώναξαν «ελευθερία ή θάνατος». Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς και να συνεχίζουμε να ενστερνιζόμαστε και να υπηρετούμε τις υπέρτατες αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Έθνους και την ευημερία της Πατρίδος μας΄΄.

Στον υπουργό, σε ένδειξη ευχαρίστησης και τιμής, ο δήμαρχος παρέδωσε ως δώρο μία εικόνα της πολιούχου του Αιγίου Παναγίας Τρυπητής.

Κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στο προαύλιο του ΔΗ.Λ.Μ.Α.

Ακολούθησε η μετάβαση όλων, προεξάρχουσας της Φιλαρμονικής, στο Ηρώο, εκεί όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική, ο υπουργός συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές, μετέβη στο προαύλιο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου, ακούγοντας με ενδιαφέρον πολλά ιστορικά ντοκουμέντα από την πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α. Εν συνεχεία μετέβησαν πεζή στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου όπου έγινε ξενάγηση και σε ζεστό κλίμα, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων και ένα μικρό κέρασμα. Οι συνομιλίες του δημάρχου με τους πολιτειακούς άρχοντες δεν περιορίστηκαν μόνο στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, αλλά υπήρξε μίνι διαβούλευση για σημαντικά ζητήματα της Αιγιάλειας. Όλοι ευχήθηκαν η περιπέτεια της πανδημίας να λήξει αισίως, και το 2022 οι εορτασμοί να έχουν την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr