background img
banner
banner

Ο εκσυγχρονισμός της άρδευσης δίνει προοπτική στη γεωργία

ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΔΕΥΑΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ»

Οι προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ταυτόχρονα η διαπίστωση ότι η ορθολογική διαχείριση νερού μπορεί να συντελέσει στην ανταγωνιστική γεωργική παραγωγή, ωθούν τους φορείς που διαχειρίζονται την άρδευση στην Αιγιάλεια, να προχωρούν σε βελτίωση των υποδομών με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων αλλά και δημιουργία νέων. Την ώρα που η Περιφέρεια επεξεργάζεται τη δημιουργία Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, η ΔΕΥΑΑ με την εκτέλεση σημαντικών έργων βάζει σε… ροή την άρδευση, ενώ το «στήριγμα» των παραγωγών του Αιγίου, ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντα, κάνει προγραμματισμό για συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του αρδευτικού του δικτύου. Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον πως οποιαδήποτε αύξηση της γεωργικής παραγωγής είναι απαραίτητο να βασίζεται στη σωστή εκτίμηση των αναγκών σε νερό των καλλιεργειών και σε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία, διαχείριση και απόδοση των αρδευτικών συστημάτων.

Πρόταση για Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων σε τμήμα της Π.Ε. Αχαΐας

Το θέμα απασχόλησε την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Πάτρα την περασμένη Τετάρτη, όπου έγινε συζήτηση για τα δεδομένα που ισχύουν στις Περιφερειακές Ενότητες, δεδομένου ότι οι προετοιμασίες για τη νέα αρδευτική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος που προκάλεσε τη συνάντηση με τον Βοηθό Περιφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγείων Βελτιώσεων Γιώργο Κοντογιάννη έθεσαν επί τάπητος ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν για μια ομαλή αρδευτική περίοδο.

Τη συνάντηση απασχόλησε η πρόταση που τέθηκε για επεξεργασία και αφορά τη δημιουργία Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και τμήμα στην Π.Ε Αχαΐας. Η πρόταση έχει βρει θετική ανταπόκριση αφού τα εγγειοβελτιωτικά έργα έχουν σκοπό την εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών, την ορθολογική διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων, τη μέριμνα για την ποιότητα των αρδευτικών νερών και την προστασία του εδάφους. Εκτιμάται ότι με την αποκλειστική εποπτεία από στελεχωμένες Διευθύνσεις και αρμόδια τμήματα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα θα δώσουν αύξηση στην προστιθέμενη αξία των καλλιεργειών και τελικά βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης στην Περιφέρεια μέσω των αρχών της αειφορικής γεωργίας.

Στόχος της ΔΕΥΑΑ η τεχνολογική εξέλιξη της άρδευσης

Στην ΔΕΥΑΑ, έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε την αρμοδιότητα της άρδευσης, ο απολογισμός κρίνεται θετικός από άποψη οργάνωσης, εκτέλεσης έργων αλλά και διαδικασίας άρδευσης των κτημάτων που καλύπτει. Το πρώτο βήμα ήταν η καταγραφή αυτών που παρέλαβε η Επιχείρηση από τον δήμο επιτρέποντας στους υπεύθυνους να δουν το φυσικό αντικείμενο. Στη συνέχεια δημοπρατήθηκε εκπονηθείσα μελέτη, αναδείχθηκε ο εργολάβος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά προβλήματα της καθημερινότητας και να οριστούν οι υδρονομείς.

΄΄Αυτό που καταφέραμε ως τώρα, ήταν να λειτουργήσουμε την άρδευση κάνοντας εκατοντάδες επεμβάσεις σε μικρής κλίμακας υποδομές οι οποίες ήταν κατεστραμμένες. Το “μπάτζετ” μας, ήταν πολύ περιορισμένο και δεν είχαμε την πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αναλάβαμε. Οι επεμβάσεις αυτές, αφορούσαν νέους αγωγούς, καινούρια δίκτυα, αντικατάσταση υποβρυχίων μηχανημάτων σε γεωτρήσεις, δημιουργήσαμε υδρομαστεύσεις, και γενικά έγιναν παρεμβάσεις σε καίρια σημεία. Κυρίως όμως, κάναμε ψηφιοποίηση από τις οδεύσεις των αυλακιών και μάλιστα το πήγαμε “ψάχνοντας” γιατί αγνοούσαμε πού ακριβώς είναι τι και δεν γνωρίζαμε ούτε τον συνολικό αριθμό τους΄΄, ανέφερε στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Συνεχίζουμε και τώρα να κάνουμε επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές, κοιτάζουμε χωμάτινα αυλάκια και με μικρά έργα τα μετατρέπουμε σε τσιμεντένια, προκειμένου να τα βρούμε έτοιμα το καλοκαίρι. Το πλάνο μας είναι κάθε χρόνο που περνάει, αυτές οι επεμβάσεις να επεκτείνονται, κάνοντας τα πράγματα στο μέλλον πιο βατά και εύκολα. Διανύσαμε μια μεταβατική περίοδο που μπήκαν νέες βάσεις και όλα πήγαν πολύ καλά, για την πρώτη μόλις χρονιά των δράσεών μας. Ας μην ξεχνάμε, πως ήταν μια αρκετά “κακή” υδρολογική περίοδος, αφού δεν είχαμε βροχές και φτάσαμε να αρδεύουμε μέχρι Νοέμβρη μήνα. Θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά και προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος΄΄.

Να σημειωθεί πως τα έργα καλύφθηκαν μέσω των προηγούμενων τιμολογίων και των εσόδων της ΔΕΥΑΑ, ενώ όλα αυτά έχουν κοστίσει περί τις 300.000 ευρώ.

Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, ΄΄είναι η εξέλιξη της άρδευσης τεχνολογικά καθώς τα νέα μηχανήματα είναι υψηλής απόδοσης και ποιότητας. Όπως τόνισε, ΄΄η “έξυπνη άρδευση” για παράδειγμα, είναι ένα… άλλο πράγμα από αυτό που ονομάζουμε και γνωρίζαμε ως άρδευση. Μάλιστα, αποτελεί απαίτηση της Ε.Ε. η οποία “επιβάλλει” τις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες σταδιακά, κάνοντας τα δίκτυα “κλειστά” υποχρεωτικά.

Προσπαθούμε να “ξεφύγουμε” από το κλασικό μοτίβο, που είναι οπωσδήποτε μια απαρχαιωμένη διαδικασία και οδεύουμε σε νέες και σύγχρονες μεθόδους, τις οποίες θα τις δείξουμε πολύ γρήγορα. Το δίκτυο εκσυγχρονίζεται. Χρησιμοποιούνται πλέον “ειδικές σταγόνες”, drones, τηλεμετρίες, υπάρχει εξειδίκευση σε ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν ρομποτικά συστήματα, με κάθετες παραγωγές΄΄.

΄΄Ο σχεδιασμός ήταν να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα αρχικά και πλέον, αυτήν μπορούμε και την ελέγχουμε και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνει ο κόσμος για να ποτίζει με το υφιστάμενο σύστημα. Το επόμενο βήμα μας, είναι σαφώς μια άρδευση άλλου επιπέδου, νέας γενιάς, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνολογίας΄΄, κατέληξε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ.

Στήριγμα του πρωτογενή τομέα στο Αίγιο ο Αρδευτικός Οργανισμός «Σελινούντας»

Την άλλη… όψη του νομίσματος, αποτελούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι καταφέρνουν να ορθοποδήσουν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ανταποκρινόμενοι στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρδευτικός Οργανισμός «Σελινούντας» που κάνει βήματα… εμπρός με σκοπό, αφενός να αναβαθμίσει το αρδευτικό του δίκτυο αναβαθμίζοντας τη διαδικασία και διευκολύνοντας τους κατόχους κτημάτων της περιοχής που καλύπτει και αφετέρου συμβάλλοντας στη μείωση της απώλειας ύδατος. Ο συνολικός αριθμός των υδρονομέων που απασχολεί ο Οργανισμός τους μήνες ποτίσματος, είναι οκτώ και συνολικά αρδεύονται 4.500 στρέμματα.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος του Αρδευτικού Οργανισμού Γιώργος Μεϊντανάς, ΄΄μέχρι τώρα, η άρδευση γίνεται με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή επιφανειακά. Το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε. και μέχρι το 2023 υποχρεώνει να διεξάγεται η διαδικασία με νέους τρόπους, γεγονός που μας ωθεί σε παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού. Έτσι λοιπόν, ο τρόπος άρδευσης αλλάζει σιγά – σιγά, παύει να λειτουργεί με τον τρόπο που ξέραμε μέχρι σήμερα, αναβαθμίζεται. Βάσει σχεδιασμού που έχουμε κάνει, στα κεντρικά αρδευτικά αυλάκια τα οποία είναι μεγάλης έκτασης και αρκετού πλάτους, θα ενσωματωθούν οι νέες σωληνώσεις, μια διαδικασία που δεν έχει ιδιαίτερο κόπο και θεωρείται εύκολη. Δεν χρειάζεται κάποιος επανασχεδιασμός, δηλαδή, αλλά πάνω στις υφιστάμενες παροχές θα γίνουν οι παρεμβάσεις΄΄.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός, που τροφοδοτεί με νερό την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, λαμβάνει νερό από το ομώνυμο ποτάμι, όμως τον Ιούλιο μήνα, ελλείψει ύδατος μπαίνουν σε λειτουργία και οι γεωτρήσεις. ΄΄Το θέμα που πρέπει να προσέξουμε, είναι πώς θα έρθει αυτό το νερό στο δίκτυο. Όμως τεχνικά, αντιμετωπίζεται αυτό, με ειδικά μοτέρ πιέσεως που ενσωματώνονται πλήρως στις ήδη υπάρχουσες σωληνώσεις΄΄, αναφέρει ο κ. Μεϊντανάς, τονίζοντας πως κρίνονται επιβεβλημένα και εκτελούνται συνεχώς έργα συντήρησης. Κάποια από αυτά μάλιστα, επισημαίνει, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και αφορούν το αρδευτικό δίκτυο, αλλά και τις γεωτρήσεις. ΄΄Έχουμε αυτή την στιγμή 12 γεωτρήσεις, οι οποίες μόνο οι έξι από αυτές είναι παλαιού τύπου. Οι υπόλοιπες είναι τελευταίου τύπου, καινούριες δηλαδή, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι νεότερες είναι υποβρύχιες. Οι δε παλαιότερες, χρειάζονται συχνά επεμβατικές συντηρήσεις, καθώς μιλάμε για γεωτρήσεις που υπάρχουν από το 1955 και έπειτα, αρκετά “ταλαιπωρημένες”΄΄, σημειώνει.

Σε ερώτημα για το τιμολόγιο του Οργανισμού αλλά και το κατά πόσο είναι υγιής οικονομικά, ο προϊστάμενος αναφέρει: ΄΄Ο κόσμος ανταποκρίνεται, δείχνει μια συνέπεια στις πληρωμές του κατά 80%. Για είκοσι χρόνια δεν υπήρξε αύξηση των 30 ευρώ του πληρωτέου ποσού, αλλά έπειτα από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που ενσωματώθηκαν στα αρδευτικά ή τα οικιακά κοινωνικά τιμολόγια, ανέβηκε αρκετά το συνολικό κόστος, πηγαίνοντας στα 35 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, το μεγαλύτερο έξοδο για εμάς, είναι σαφώς η ΔΕΗ και οι υδρονομείς, οι οποίοι δουλεύουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο. Για παράδειγμα φέτος δούλεψαν και στις αρχές του χειμώνα καθώς δεν είχαμε βροχές΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr