background img
banner
banner

Έξαρση κορωνοϊού στην Αιγιάλεια, μόνη λύση ο εμβολιασμός

ΑΝΕΒΑΖΕΙ… ΣΤΡΟΦΕΣ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την έλευση της πανδημίας στη χώρα, βρίσκει την Αιγιάλεια με αυξημένο ιικό φορτίο και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, με την επιστημονική κοινότητα να εναποθέτει τις ελπίδες της πλέον μόνο στον εμβολιασμό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αρχίζει να μπαίνει σε πιο ικανοποιητικούς ρυθμούς στην περιοχή. Μάλιστα, αυτό έχει αποτέλεσμα να νοσούν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που μέχρι στιγμής παραμένουν ανεμβολίαστοι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βαριά περιστατικά Αιγιαλέων που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ερωτηθείς από το protionline.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, παρατηρεί πως η εξάπλωση πλέον είναι μεγάλη στην Αιγιάλεια. ΄΄Η κατάσταση ένα χρόνο μετά την πανδημία, είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και είναι εμφανές ότι υπάρχει διασπορά και στην πόλη μας. Και η περιοχή έχει πολύ ψηλά ποσοστά ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό. Έχουμε οικογένειες που έχουν νοσήσει όλα τα μέλη τους, κάποια σοβαρότερα, κάποια ελαφρότερα και κάποια χωρίς συμπτώματα. Πολλούς τους παρακολουθούμε κατ’ οίκον, δεδομένου ότι και οι γιατροί πλέον είμαστε εμβολιασμένοι, ενώ τα βαριά περιστατικά τα στέλνουμε στο ΠΓΝΠ. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπολίτες να πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας΄΄, σημειώνει. Ως μόνη λύση, ο κ. Κοίλιας βλέπει τον εμβολιασμό του πληθυσμού παρατηρώντας πως οι ρυθμοί έχουν βελτιωθεί και ότι οι ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν.

Περισσότερα εμβόλια και έλεγχοι μέσω τεστ

Ως ώρας, από το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο έχουν παραληφθεί 2.850 δόσεις εμβολίων ενώ πραγματοποιούνται 325 εμβόλια την εβδομάδα. Η παραλαβή πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη με τη συνοδεία περιπολικού, ενώ το 60% των υγειονομικών του ιδρύματος, έχει εμβολιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο εμβολιάζονται οι πολίτες από 75-79 ετών ενώ συνεχίζουν και οι άνω των 80 ετών πάντα με τα εμβόλια της εταιρείας Pfizer. Από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν τα ραντεβού και για τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, διενεργούνται και Covid test. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται 75 μοριακά τεστ την εβδομάδα και 250 ράπιντ κυρίως σε υγειονομικούς. Η θετικότητα κυμαίνεται από το 6% στο 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιούνται διπλά ράπιντ τεστ την εβδομάδα στους υγειονομικούς του Νοσοκομείου για μεγαλύτερη ασφάλεια. Δυναμικά στη «μάχη» των εμβολίων έχει μπει το Κέντρο Υγείας Ακράτας από την περασμένη εβδομάδα που χρησιμοποιείται και ως εμβολιαστικό κέντρο για την ηλικιακή ομάδα 60-64 με τη χορήγηση του εμβολίου της ΑstraZeneca. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρο Σπύρος Μάρκου, την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε τελικά μόνο το 50% όσων είχαν δηλώσει ότι θα λάβουν το εμβόλιο. Την Πέμπτη εμβολιάστηκαν 30 άτομα και την Παρασκευή 37 αφού απορρίφθηκε μόνο ένας καθώς βρέθηκε ασθενής και για λόγους ασφαλείας δεν του χορηγήθηκε. Προχθές Σάββατο, εμβολιάστηκαν συνολικά 50 άτομα .

Δεν είναι καν η αρχή του τέλους, ίσως είναι το τέλος της αρχής…

΄΄Αυτό που κάνει καλή εντύπωση σε όλους τους υγειονομικούς, αλλά και σε εμένα προσωπικά, είναι ότι ο κόσμος έχει καλή διάθεση και είναι πολύ θετικός στον εμβολιασμό του, δεν γκρινιάζει ή φοβάται. Δεν έχει υπάρξει κανένα ευτράπελο, δεν προέκυψε καμιά αναφυλαξία ή αντίδραση του οργανισμού στην χορήγηση του φαρμάκου και συνεχίζουμε κανονικά΄΄, επισήμανε ο κ. Μάρκου.
Στο ερώτημα πώς βλέπει την κατάσταση να εξελίσσεται ένα χρόνο μετά την παρουσία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μάρκου παραπέμπει στην ιατρό του Αγροτικού Ιατρείου Ελίκης Θωμαέλλα Τσουβαλτζίδου, που είναι γραμματέας του Κολεγίου Γενικών Ιατρών, η οποίο τονίζει στo protionline.gr: ΄΄Δεν είναι καν η αρχή του τέλους, ίσως είναι το τέλος της αρχής. Ο κορωνοϊός είναι στις ζωές μας ένα χρόνο τώρα και ναι μεν μας ταλαιπωρεί, αλλά τουλάχιστον έχουμε τις ζωές μας ακόμα και παλεύουμε. Και στο τέλος οι άνθρωποι θα βγουν νικητές, όχι ο κορωνοϊός (Ουίνστον Τσώρτσιλ – έπειτα από την μάχη του Ελ Αλαμέιν)΄΄.

Οι ιδιώτες ιατροί αρνούνται την… επιστράτευση βλέποντας μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων

Την ίδια στιγμή που οι κλίνες των νοσοκομείων λιγοστεύουν και οι κλινικές μετατρέπονται σε θαλάμους covid ελλείψει άλλων χώρων αλλά και ιατρικού προσωπικού, το υπουργείο αναζητεί λύσεις και στρέφεται στην επίταξη των ιδιωτών ιατρών, υιοθετώντας παράλληλα και τη λύση των προληπτικών τεστ μία φορά την εβδομάδα για κάθε πολίτη. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έλαβε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, μεταφέροντας στο protionline.gr τον προβληματισμό του για τον τρόπο που το υπουργείο αντιλαμβάνεται την κατάσταση και για τις κινήσεις του. Μάλιστα, ο κ. Κοίλιας παρατήρησε πως ο υπουργός λειτούργησε εκβιαστικά στο θέμα της πρόσκλησης ιδιωτών να συνδράμουν το ΕΣΥ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αναφέροντας πως απείλησε να επιτάξει ιατρούς.΄΄Είχαν όλο αυτό το διάστημα να στελεχώσουν και να ενισχύσουν με προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Τώρα που η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο απειλούν με επιστράτευση αγνοώντας τις προτάσεις που επανειλημμένα έχουν καταθέσει και ο ΠΙΣ και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η συμπεριφορά του υπουργού είναι προσβλητική απέναντί μας αλλά και απέναντι στους νοσοκομειακούς προσφέροντας 2.000 ευρώ στους ιδιώτες. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Σαφώς δεν είμαστε αντίθετοι ότι σε μία ακραία κατάσταση θα βοηθήσουμε και αμισθί ακόμη. Είναι όμως δύσκολο για τους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους γιατί ο κάθε ένας ουσιαστικά υπηρετεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δεν λειτουργεί (δείτε στην περιοχή μας το Κέντρο Υγείας Αιγίου). Οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι παρακολουθούν πολλούς ασθενείς, πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καταφέρνοντας έτσι να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Εάν επιταχθούν οι ιδιώτες τότε η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι ασφυκτική. Μία από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι γιατροί που είχαν συμμετάσχει σε τελευταίες προκηρύξεις θέσεων και ήταν επιλαχόντες να τους προσλάβουν στα νοσοκομεία όμως ο υπουργός δεν συμφώνησε σε αυτό΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr