background img
banner
banner

Αποστολή υπομνήματος και παράσταση στο υπουργείο Παιδείας

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Σήκωσαν τα μανίκια» τα μέλη της Επιτροπής που συνέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου με σκοπό τον συντονισμό δράσης του δήμου για την αποτροπή της μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στην Πανεπιστημιούπολη Πάτρας. Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή αποφασίζοντας την έκδοση υπομνήματος και την αποστολή του προς τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Παιδείας, καθώς επίσης και παράσταση στην υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Στην «πρώτη» της Επιτροπής συμμετείχαν, η αντιδήμαρχος Μαρία Γιδά εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος εκ μέρους της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» και ο δημοτικός σύμβουλους Γιώργος Κουβαράς από την παράταξη Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας.

Δεν παρέστη στη σύσκεψη η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο, είχε κάνει γνωστές τις θέσεις και προτάσεις της για το πώς πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο μέσω σχετικής επιστολής.

Επίσης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη και ο επικεφαλής της «Αιγιαλέων Πόλις», αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, αλλά ούτε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή η οποία ούτως ή άλλως είχε γνωστοποιήσει πώς δεν θα συμμετάσχει.

Κατέθεσαν τις προτάσεις τους

Εκτός από το κείμενο της κ. Ψυχράμη που ανεγνώσθη, και η κ. Γιδά παρουσίασε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και ο κ. Κουβαράς κατέθεσε κείμενο της παράταξης στην οποία ανήκει. Η κ. Γιδά ανέλαβε ουσιαστικά να συμπτύξει τις προτάσεις των παρατάξεων και να δημιουργήσει ένα υπόμνημα με σκοπό την αποστολή του στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας. Εν συνεχεία, το υπόμνημα εστάλη στους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων για έγκριση ούτως ώστε να προωθηθεί αναλόγως.

Μέσω του κειμένου αυτού εκφράζεται η αντίθεση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας στην πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου για μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, καθώς επίσης και η ταύτιση απόψεων πάνω στο θέμα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων και με τους βουλευτές του νομού Αχαΐας.

Πού «στέκεται» το υπόμνημα

Τα κύρια σημεία στα οποία «στέκεται» το υπόμνημα είναι η διατύπωση των θέσεων του δήμου Αιγιαλείας και της τοπικής κοινωνίας που έχουν να κάνουν με την αδήριτη ανάγκη παραμονής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, παρουσιάζοντας ακράδαντα επιχειρήματα.

Ένα εξ αυτών, αναφέρει το υψηλό επίπεδο του Τμήματος έτσι όπως λειτουργεί τόσα χρόνια στο Αίγιο και τον άρτιο εξοπλισμό του, γεγονός που σημαίνει ότι η μετακίνησή του δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς – ακαδημαϊκούς λόγους.

Ένα ακόμη επιχείρημα αφορά την απόσταση που είναι και ο μόνος λόγος που επικαλείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, αποδεικνύοντας πως είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η μετάβαση από το Αίγιο στο Ρίο για πρακτική άσκηση των φοιτητών, από ό,τι από το Κουκούλι που είναι η Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, δεδομένου ότι θα πρέπει να διέλθει τον βεβαρημένο αστικό ιστό της Πάτρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επισημαίνεται μάλιστα πως δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά για να φθάσει οποιοσδήποτε στο Ρίο, είτε ξεκινά από το Αίγιο είτε από το Κουκούλι.

Επίσης, αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι ο δήμος έχει συνδράμει για την ίδρυση και την καλή λειτουργία του Παραρτήματος στηρίζοντάς το περαιτέρω με μεγάλα ποσά, ευελπιστώντας πως θα γίνει πράξη ο αρχικός σχεδιασμός για λειτουργία τεσσάρων Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε μελλοντικό χρόνο το αίτημα για δημιουργία συγκεκριμένων σχολών

Επίσης, μέσω του σχεδίου του υπομνήματος, είναι σαφής η βούληση της τοπικής κοινωνίας να αντιδράσει σε οποιαδήποτε ενέργεια μετακίνησης ή υποβάθμισης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
Παράλληλα, ζητείται όχι μόνο να διατηρηθεί το Τμήμα αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς επίσης να λειτουργήσουν στον δήμο κι άλλα τμήματα που επίσης μπορούν να συνδεθούν με την καθημερινή οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της Αιγιάλειας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ελήφθη υπόψη η πρόταση της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» για κατάθεση παράλληλου με το αίτημα διατήρησης της Φυσικοθεραπείας, αιτήματος για δημιουργία Γεωργικής Σχολής Οίνου και Αμπέλου, κάτι που εκτιμήθηκε πως πρέπει να γίνει σε δεύτερο χρόνο κα θέτοντας ένα γενικό αίτημα στην παρούσα φάση που αφορά «άλλα τμήματα».
Τέλος, στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε πως θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα συνάντηση του δημάρχου, των αρχηγών των παρατάξεων και των βουλευτών με την υπουργό και τον αρμόδιο για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υφυπουργό Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr