ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΙΟΥ – ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ‘’ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ’’
Η πρόταση της Επιτροπής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, που περιλαμβάνει τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, στην Πάτρα, ήρθε να… ταράξει τα νερά στην τοπική κοινωνία.
Τι κι αν η Σύγκλητος δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να εξετάσει την πρόταση, τι κι αν μέσω της πρυτανείας δεν είχε φτάσει κάτι στα… αυτιά του υπουργείου, η βούληση τοπικών παραγόντων περί υποβολής συγκεκριμένης πρότασης για το ακαδημαϊκό μέλλον της Αιγιάλειας, είναι σαφής.
Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη πρότεινε όχι μόνο τη διεκδίκηση παραμονής του Τμήματος στο Αίγιο αλλά και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής και Σχολής Οίνου.
Άλλωστε αυτό είναι κάτι που αναφέρθηκε και από τον ίδιο τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα εκτιμώντας την ταύτιση του αντικειμένου με την επαγγελματική – αγροτική δραστηριότητα της περιοχής και το γεγονός ότι τέτοιες σχολές θα έβρισκαν… πρόσφορο έδαφος στην Αιγιάλεια.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβανόταν και στο πρόγραμμα της κ. Ψυχράμη προεκλογικά, ενώ με παρεμβάσεις της το είχε αναδείξει όταν ακόμη η Αιγιάλεια πάσχιζε να κρατήσει το Τμήμα Οπτικής, κάτι που τελικώς δεν κατάφερε.
Η εναλλακτική των σχολών διετούς φοίτησης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου και στο πλαίσιο της κατάργησης των ΤΕΙ και της ενσωμάτωσής τους στα ΑΕΙ, είχε χαραχθεί μία προοπτική σχολών διετούς φοίτησης στο Αίγιο, οι οποίες θα στεγάζονταν στο Τμήμα του Παραρτήματος και θα είχαν αντικείμενο τον αγροτικό τομέα και τον οίνο που σχετίζονται με την περιοχή.
Με την αλλαγή της κυβέρνησης ωστόσο ανετράπη ο σχεδιασμός. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτό που ανέφερε ο Πρύτανης για δημιουργία Γεωργικής Σχολής και Σχολής Οίνου και Αμπέλου στο Αίγιο αφορούσε πανεπιστημιακά Τμήματα, ενδεχομένως υπαγόμενα στην Γεωπονική Σχολή, ή εάν από το υπουργείο έχουν επαναφέρει τη σκέψη των Σχολών διετούς φοίτησης. Όπως και να έχει, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, θα ενισχύσει τη λειτουργία και το κύρος του Παραρτήματος Αιγίου.
Β. Ψυχράμη: «Έχουμε υποχρέωση να το διεκδικήσουμε ως δήμος και ως περιοχή»
Όπως θυμάται η κ. Ψυχράμη, ΄΄όταν υπήρξε η συζήτηση για το Τμήμα Οπτικής – Οπτομετρίας και είχαμε επισκεφθεί τον υπουργό κ. Γαβρόγλου ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση κλεισίματός του, αυτό που είχα θέσει είναι η δημιουργία επιπλέον Τμημάτων, όπως περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό που μας είχε παρουσιαστεί προ εικοσαετίας και είχαμε παραχωρήσει ως δήμος Αιγίου, τις εγκαταστάσεις. Στην ατζέντα της διεκδίκησής μου ήταν η δημιουργία άλλων δύο σχολών και σήμερα αυτό αναφέρθηκε και από τον Πρύτανη.
Έχουμε υποχρέωση να το διεκδικήσουμε ως δήμος και ως περιοχή, ξέχωρα από το ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που με πολύ κόπο δημιουργήθηκε και έφτασε σε αυτό το τόσο υψηλό επίπεδο που είναι σήμερα΄΄.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» τον Απρίλιο του 2019 ήταν: «Να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία να ζητείται: 1ον) Η λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας στο Αίγιο, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί, αφού άλλωστε υπάρχει και άλλο Τμήμα Επιστημών Υγείας. 2ον) Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύονται, μεταξύ άλλων, δύο νέα τμήματα γεωπονικών επιστημών δηλ. το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Να ληφθεί απόφαση για πρόταση λειτουργίας τους στο Αίγιο αφού: i) ο δήμος μας είναι κατεξοχήν γεωργική περιοχή ii) είναι πρωτοπόρος στη βιολογική καλλιέργεια iii) διαθέτει ισχυρές μεταποιητικές μονάδες iv) παράγει προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη) v)αναπτύσσει τον αγροτουρισμό.vi) Είμαστε Δήμος 50.000 κατοίκων σε σχέση π.χ. με το Μεσολόγγι και την Αμαλιάδα».
΄΄Η διεκδίκησή μας πρέπει να έχει δύο σκέλη: Πρώτον, να τεκμηριώνεται γιατί είναι συμφέρουσα για όλους η διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο και δεύτερον, γιατί πρέπει να δημιουργηθούν Γεωργική Σχολή και Σχολή Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο. Και οι λόγοι είναι γιατί οι υποδομές και τα κτίρια υπάρχουν, το Πανεπιστήμιο μπορεί να υποστηρίξει τη Σχολή με καθηγητές και βέβαια στην περιοχή μπορούν να μάθουν περισσότερα οι φοιτητές που σπουδάζουν ένα τέτοιο αντικείμενο, καθότι υπάρχουν οι επιχειρήσεις και τα οινοποιεία που μπορούν να υποστηρίξουν και με εκπαίδευση και με πρακτική άσκηση του φοιτητές.
Οι οινολόγοι της περιοχής μπορούν να δώσουν τα «φώτα» τους και η πρακτική άσκηση μπορεί να λάβει χώρα τόσο στα οινοποιεία όσο και στον χώρο παραγωγής και στα αμπέλια΄΄, πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη, καταλήγοντας: ΄΄Άπαντες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το θέμα, διότι «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν»΄΄.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ‘’ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ’’ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ : 1)ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ- 2) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ
H από Φεβρουαρίου 2021 πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών με τον τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» δια της οποίας προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, αποτελεί αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου μεταξύ ΑΕΙ, Αυτοδιοίκησης, αλλά και των επιστημονικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων της ΠΔΕ. Παρατηρήσεις επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού:
Α.- Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό προκρίνονται οι εξής 3 ενότητες μεταρρυθμίσεων :
α) η αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
β) η απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα
γ) η μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.
Από την μελέτη των δύο πρώτων ενοτήτων διαφαίνεται ότι υπάρχει μια κοινή επιχειρηματολογίαπου αφορά στο γεγονός του πολυπληθούς και διάσπαρτου των τμημάτων, δεδομένου ότι η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών έχει 6 τμήματα σε 3 πόλεις και σε 2 Περιφερειακές Ενότητες της ΠΔΕ και η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών έχει 7 τμήματα σε 3 πόλεις και 3 Περιφερειακές Ενότητες της ΠΔΕ.
Ταυτόχρονα τα τμήματα των Σχολών αυτών κατά κανόνα διακρίνονται από τα ίδια προβλήματα, δηλαδή :
α) το ότι υπάρχει διασπορά των τμημάτων σε 3 περιφερειακές ενότητες που εμποδίζει τις ακαδημαϊκές συνέργειες,
β) το ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που δεν εξασφαλίζουν τον πυρήνα του γνωστικού αντικειμένου και δεν αναμένεται να καλυφθεί πότε ο κρίσιμος αριθμός διδασκόντων, δηλαδή μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ,
γ) το ότι στα περισσότερα τμήματα οι βαθμολογικές επιδόσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των υπολοίπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και μεταξύ της ίδιας Σχολής υπάρχουν τέτοιες βαθμολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τμημάτων ,
δ) το ότι υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών λόγω του ότι μετά την εγγραφή τους στο α’ εξάμηνο σπουδών, μεταγράφονται για άλλα πανεπιστήμια.
Υποστηρίζεται δηλαδή, από το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΠΠ, η μη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των ανωτέρω τμημάτων.
Αντίθετα, για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου από το Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΠΠ, δεν διαπιστώνεται κανένας από του άνω λόγους που οδηγούν σε αναδιάρθρωση τα άνω τμήματα και σχολές. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν ζητήματα αλληλεπικάλυψης αντικειμένου με άλλες περιφερειακές ενότητες ή έλλειψης διδακτικού προσωπικού ή χαμηλών βαθμολογικών επιδόσεων ή διαρροής φοιτητών.
Ο μόνος λόγος που αναφέρεται για την μεταφορά έδρας, είναι η απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και από τα τμήματα της Σχολής στο Κουκούλι.
Η προτεινόμενη μεταφορά της έδρας στην Πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι, υπονομεύεται τελικά από το ίδιο το στοιχείο της απόστασης, που η πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού αναδεικνύει ως κυρίαρχο.
Διότι η περιοχή του Κουκουλίου απέχει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου τη μισή απόσταση από αυτήν που απέχουν οι εγκαταστάσεις του τμήματος στο Αίγιο από το άνω Νοσοκομείο και μάλιστα με κυκλοφορία μέσω του αστικού υπερφορτωμένου κυκλοφοριακά ιστού της πόλης των Πατρών, που επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στο Ρίο, με συνέπεια να μην υπάρχει καμία σημαντική διαφορά για να φθάσει οποιοσδήποτε διδάσκων/ουσα ή φοιτητής/τρια στο Ρίο είτε εκκινεί από το Κουκούλι είτε από το Αίγιο.
Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι στην πρόταση του πανεπιστημιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού αναφέρεται επί λέξει πως «Η εξεύρεση σημαντικών χώρων λειτουργίας των εργαστηρίων του τμήματος αυτού στην Πάτρα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης μεταβολής», αποδεικνύει την παντελή έλλειψη όχι μόνο ωριμότητας της πρότασης μεταφοράς, αλλά κυρίως και πρωτίστως, την παντελή έλλειψη ανάγκης υλοποίησης μιας τέτοιας μεταφοράς.
Μετά από αυτά είναι σαφές ότι πρέπει να καταρτιστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένας χωριστός στρατηγικός σχεδιασμός που θα απαντά στα όποια λειτουργικά ζητήματα του τμήματος του Αιγίου με βάση τους ακόλουθους ενδεικτικούς άξονες για την ακαδημαϊκή και λειτουργική ενίσχυσή του :
α) πολυμερείς συμφωνίες υπό την αιγίδα του ΠΠ και της 6ης ΥΠΕ για την ένταξη των Νοσοκομείων Ρίου και Αιγίου και των Κέντρων Υγείας Αιγιάλειας σε ένα συνολικό σχεδιασμό επιστημονικής, εργαστηριακής και πρακτικής εμπλοκής των διδασκόντων και φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου.
β) τριμερείς συμφωνίες ΠΠ, Δήμου Αιγιάλειας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη με πόρους και διαρκή χρηματοδότηση των λειτουργιών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου.
γ) διμερείς συμφωνίες ΠΠ και Δήμου Αιγιάλειας για την κατάρτιση στη βάση της κοινωνικής ευθύνης, του δημοσίου συμφέροντος και της συμμετοχής της κοινότητας, ενός ολιστικού σχεδίου που θα είναι αφιερωμένο στην κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης της ευρύτερης περιοχής.
δ)Περαιτέρω ανάπτυξη διδακτορικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε τομείς ερευνητικής ισχύος και στη βάση πρότυπων τυποποιημένων συστημάτων διασφάλισης ποιότητας για κοινής επίβλεψης μαθήματα και προγράμματα (jointdegrees), σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του ΠΠ ή άλλα τμήματα και σχολές. ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ από όλα τα παραπάνω, επισημαίνουμε και τα ακόλουθα:
1)Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι κατεξοχήν γεωργική περιοχή 2)Είναι πρωτοπόρος στη βιολογική καλλιέργεια
3) Διαθέτει ισχυρές μεταποιητικές μονάδες για τη σταφίδα και τον οίνο, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο
4)Η ευρύτερη περιοχή παράγει προϊόντα ΠΟΠ(Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ), τη σταφίδα ΒΟΣΤΙΤΣΑ, και ΠΓΕ(Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης), τα κρασιά μας
5) Αναπτύσσει τον αγροτουρισμό
6)Έχει πληθυσμό 50.000 κατοίκων .
7) Διαθέτει τις κτηριακές εγκαταστάσεις πλησίον του τμήματος της Φυσικοθεραπείας.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το αίτημά μας να ιδρυθεί σχολή γεωργικής κατεύθυνσης( με προεξάρχουσα θέση στην άμπελο και στον οίνο)με έδρα το Αίγιο .