background img
banner
banner

Η τοπική αυτοδιοίκηση πεδίο που οι γυναίκες μπορούν να μεγαλουργήσουν!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Πρόσφορο έδαφος ανάδειξης της ισότητας των δύο φύλων, μπορεί να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το ενστερνίζονται κάποιοι μόνο σήμερα 8 Μαρτίου, που παγκοσμίως τιμάται η γυναίκα.

Ο αριθμός των γυναικών που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στην περιοχή, δηλαδή στον δήμο Αιγιαλείας, είναι δυσανάλογος των ικανοτήτων τους.
Όσες φορές στον δήμο Αιγιαλείας, οι γυναίκες υπηρέτησαν θέσεις ευθύνης, απέδειξαν την ευρηματικότητα, τη μεθοδικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα. Στον δήμο Αιγιαλείας σήμερα υπηρετούν δύο γυναίκες αντιδήμαρχοι προερχόμενες από τον συνδυασμό που στις εκλογές του 2019 είχε τις περισσότερες υποψήφιες γυναίκες. Μάλιστα, για πρώτη φορά στον δήμο Αιγιαλείας υπηρετεί γυναίκα «τοπική» αντιδήμαρχος, η Μαρία Σταυροπούλου στην Ανατολική Αιγιάλεια. Επίσης, για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί δύο παρατάξεις που επικεφαλής τους ήταν γυναίκες, όσες δηλαδή και οι υποψήφιες για τη δημαρχία το 2019, οι Βάσω Ψυχράμη και η Αγγελική Κουρή.

Αντιθέτως, η προεδρία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και παλιότερα της ΔΕΠΑ, θα έλεγε κανείς πως ήταν γυναικείο προνόμιο, αφού πολλοί έχουν ταυτίσει τη γυναίκα με τον Πολιτισμό με μακροβιότερη την Μαρία Τσουκαλά που κρατάει τα ηνία από 2012.

Για πρώτη φορά, σε υψηλή θέση διοίκησης υπηρετεί και σε άλλη Δημοτική Επιχείρηση όμως γυναίκα.

Πρόκειται για την Διαμάντω Βασιλακοπούλου που δίνει τις δικές της «μάχες» από την αντιπροεδρία της ΔΕΥΑΑ. Δυναμική είναι η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μαρίας Ιατροπούλου από την παράταξη «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.». Επίσης, εύστοχες είναι και οι παρεμβάσεις της Γιώτας Γκρέμου από την παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» που έχει διατελέσει και πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής.

Κι αν το 2019 οι γυναίκες που ηγούνταν συνδυασμών ήταν δύο οι Βάσω Ψυχράμη και Αγγελική Κουρή, στις εκλογές του 2014, η ιδιαιτέρως μαχητική Δώρα Μαστραπά ήταν αυτή που είχε κατεβάσει το δικό της ψηφοδέλτιο «Ανατροπή για την Αιγιάλεια». Αντιθέτως, στις εκλογές του 2010 δεν υπήρξε γυναίκα υποψήφια δήμαρχος στον νεοσύστατο τότε δήμο Αιγιαλείας.

Μ. Γιδά: «Υπάρχει σοβαρό και σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής γυναικών στην πολιτική της χώρας»

Η Μαρία Γιδά είναι αντιδήμαρχος Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων, με επιπλέον αρμοδιότητες θεμάτων Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας και θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος Δ.Ε. Αιγίου. Αν και εξελέγη για πρώτη φορά, εντούτοις αποδεικνύεται χρήσιμο «εργαλείο», με γνώσεις πάνω σε κάθε αντικείμενο από αυτά που της έχουν ανατεθεί και μέσα από την εργατικότητά της τείνει να γίνει το… δεξί χέρι του δημάρχου.

Μιλώντας στo protionline.gr για τη σημερινή μέρα, σημειώνει: «Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπενθύμισης των αγώνων που ξεκίνησαν τον Μάρτη του 1897 από τις εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστοϋφαντουργία, στη Νέα Υόρκη, διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τα χαμηλά ημερομίσθια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα από τα κινήματα γυναικών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, που διεκδικούν τη διατήρηση των κεκτημένων, την εξάλειψη των διακρίσεων κυρίως στους τομείς της εργασίας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης καθώς και την παύση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες σε όλη την υφήλιο.

Η επαγγελματική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η οικονομική ανεξαρτησία, η ίση μεταχείριση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ο σεβασμός της γυναικείας προσωπικότητας, η κατάργηση των στερεότυπων, η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, απαραίτητα στοιχεία για την κοινωνική απελευθέρωση και καταξίωση της γυναίκας, είναι αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, επισημαίνει: «Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι υπάρχει σοβαρό και σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής γυναικών, στην πολιτική στη χώρα μας και αυτό το έλλειμμα είναι διαπιστωμένο διαχρονικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η έλλειψη των αναγκαίων κοινωνικών δομών και υποστηρικτικών μέτρων από την πλευρά της πολιτείας είναι οι κύριοι λόγοι που αποτρέπουν τις νέες κυρίως γυναίκες, από τη συμμετοχή στην πολιτική.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση που από τη φύση της είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι σίγουρο ότι έχει πολλά να ωφεληθεί από τη γυναικεία αντίληψη, ευαισθησία και διεισδυτικότητα στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας. Η αυξημένη, ισότιμη και αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην πολιτική θα δώσει δύναμη και καλύτερη προοπτική στη Δημοκρατία μας».

«Όλες οι γυναίκες από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα στην πράξη, για βοήθεια στους συνανθρώπους μας μέσα σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Το χρωστάμε στις γυναίκες που αγωνίσθηκαν πριν από εμάς για εμάς αλλά και στα παιδιά μας», καταλήγει η κ. Γιδά.

Αγ. Κουρή: «Βασικό κίνητρο για να μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων είναι να απελευθερωθούν από κάθε κοινωνική ανισότητα»

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας Αγγελική Κουρή, τέθηκε επικεφαλής σπάζοντας τη… συνήθεια που ήθελε άντρες να τίθενται επικεφαλής της παράταξης και όπως φαίνεται η επιλογή δικαιώνει, καθώς αποτελεί… ήρεμη αλλά και ουσιαστική δύναμη. Η άποψή της για τη γυναίκα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως διατυπώθηκε στo protionline.gr, παρουσιάζει ενδιαφέρον: «Οι όποιες θετικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες που τις έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής είναι αποτέλεσμα των αγώνων του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Βασικό κίνητρο για να μπορούν οι γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, όπως και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι να απελευθερωθούν από κάθε κοινωνική ανισότητα στη ζωή, στην εργασία στην οικογένεια σε κάθε πτυχή της ζωής. Η κοινωνική δράση και η συμμετοχή των γυναικών δεν εξασφαλίζεται με την επιβολή ποσόστωσης και άλλες τέτοιες αυταπάτες αλλά προϋπόθεση της συμμετοχής είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων που ανοίγουν το δρόμο παρουσίας και δράσης των γυναικών. Δεν στηρίζεται η ισοτιμία των γυναικών χαρίζοντας απλά ένα λουλούδι όταν η ίδια η δημοτική αρχή έχει εργαζόμενες στο δήμο με μερική απασχόληση και έχει κάνει κανόνα για τις εργασιακές σχέσεις των γυναικών τα δίμηνα και τα τετράμηνα».

Και προσθέτει η κ. Κουρή: «Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα από την Τ/Δ αγωνίζεται για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους δήμους καθώς και για το χτίσιμο ασπίδας προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών μέσα από κοινή αγωνιστική δράση». Καταλήγει δε μιλώντας για τη σημερινή μέρα ως εξής: «Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες τις άνεργες, τις αγρότισσες ,όπως και όλο το λαό αντιμέτωπες με την ανασφάλεια ,τα αδιέξοδα που γέννησαν η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας ,την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και σε όλο τον κόσμο ,και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης ,καταστάσεις που θεριεύουν μέσα στις συνθήκες των οικονομικών και κοινωνικών καταναγκασμών. Οι αγώνες των εργατριών που σήμερα τιμάμε καθώς και οι αγώνες του χτές και του σήμερα για τη χειραφέτηση των γυναικών δεν πρέπει να αποτελούν αποστεωμένες αναμνήσεις του παρελθόντος, κούφιες γιορτές ευτελισμένες από την καπηλεία ενός συστήματος που κάνει τα πάντα για να τις σβήσει η να τις παραμορφώσει σε φτηνά πανηγυράκια . Πρέπει να γίνουν ενεργητική δύναμη για τη γενικότερη εξέλιξη της ανθρωπότητας που περνάει μέσα από την κοινή απελευθέρωση αντρών και γυναικών από την καπιταλιστική βαρβαρότητα .Μέσα από την πάλη της ανατροπής αυτού του βάρβαρου συστήματος στο οποίο δέκα άνθρωποι κατέχουν εισόδημα όσο δυόμιση δισεκατομμύρια. Εξάλλου, όπως είχε γράψει και ο Καρλ Μάρξ, όποιος σκαμπάζει από ιστορία, ξέρει καλά πως οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι».

Μ. Τσουκαλά: «Σε ένα κόσμο ανδροκρατούμενο, η γυναίκα υφίσταται πολλά μαστιγώματα σε πολλά επίπεδα»

Υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2006 έχοντας προσφέρει σε καίρια πόστα. Ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με πολλή αγάπη και μεράκι οραματίστηκε τα παραλιακό μέτωπο της Αιγιάλειας ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο για το μέλλον, βάζοντας βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, κατάφερε πολλές φορές να βάλει τα… πράγματα στη θέση τους και να διατηρήσει το επιθυμητό επίπεδο. Ως πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ανέβασε το επίπεδο Πολιτισμού της περιοχής με σημαντικές εκδηλώσεις, είτε συνεχίζοντας θεσμούς και διοργανώσεις και εμπλουτίζοντάς τα είτε καθιερώνοντας νέα. Παλιότερα και υποψήφια βουλευτής Αχαΐας, η Μαρία Τσουκαλά έχει λόγο, άποψη και όραμα αλλά και μία δυναμική να διαμορφώνει καταστάσεις.

Η ίδια αναφέρει στο protionline.gr για τον ρόλο της γυναίκας: «Σε ένα κόσμο ανδροκρατούμενο, η γυναίκα υφίσταται πολλά μαστιγώματα σε πολλά επίπεδα. Παρόλα αυτά είμαι ευτυχής που γεννήθηκα γυναίκα. Αυτό το κατάλαβα όταν έγινα μητέρα. Αυτός είναι ο καλύτερος ρόλος της ζωής μου. Η ζωή απαιτεί τα δυο φύλα να προχωρήσουν μαζί με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Η ανάμειξη των γυναικών στα κοινά είναι πολύ θετική και εύχομαι όλο και περισσότερες να ασχοληθούν στο μέλλον.

Πιστεύω ότι αυτές που το θέλουν πολύ που έχουν να δώσουν οι αποφασιστικές τα καταφέρνουν. Έτσι κι αλλιώς οι γυναίκες ξέρουν να διεκδικούν. Ξέρουν να δείχνουν την αξία τους. Το μαστίγωμα που υφίσταται η γυναίκα το θεωρεί παράσημο νίκης όπως έλεγε η Μελίνα. Όταν σταματήσει να υπάρχει ημέρα της γυναίκας, λέει η Αρβελέρ, θα έχουμε πετύχει εμείς οι γυναίκες την πολυπόθητη ισότητα δικαιωμάτων!».

Β. Ψυχράμη: «Οι γυναίκες καθημερινά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος για ποσόστωση. Μπορούν να προσφέρουν έργο, αρκεί να έχουν ισότιμη ευκαιρία»

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, ασχολήθηκε με τα κοινά το 2010 και εξελέγη «χτίζοντας» τότε τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Το 2014 η είσοδός της στο Συμβούλιο έγινε με τον… αέρα των 1.759 σταυρών και στις εκλογές του 2019, ως υποψήφια δήμαρχος πλέον, έδωσε μία αξιοπρεπή «μάχη» κόβοντας τρίτη το νήμα. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ, καταφέρνοντας εδραίωση του «Βοήθεια στο Σπίτι», αναβίωση παιδικού καρναβαλιού, εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, θεσμοθέτηση χριστουγεννιάτικου πάρκου, Οινοξενείων κ.ά.

Διετέλεσε ακόμη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Πρασίνου και πολιτικής προστασίας από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Φεβρουάριο του 2017 με αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και σημαντικό έργο όπως ίδρυση Ε.Ε.ΕΚ Αιγίου, ΚΔΑΠ, Κέντρου Κοινότητας, καθώς και αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων από τον Μάρτιο του 2017- ως τον Φεβρουάριο του 2019 και από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 όταν και ο δήμος Αιγιαλείας κατετάγη 10ος σε όλη την Ελλάδα σε απορρόφηση χρημάτων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (Αγορά μηχανημάτων έργων, κατασκευή 13 παιδικών χαρών και προμήθεια οργάνων), με πληθώρα έργων στο «βιογραφικό» της, όπως η εξασφάλιση του έργου της ανάπλασης που εκτελείται σήμερα.

Δυναμική προσωπικότητα, με αίσθημα δικαιοσύνης και έντονη διάθεση προσφοράς, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της γυναίκας που είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώντας στo protionline.gr για τον ρόλο της γυναίκα στα κοινά, σημειώνει: «Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν γυναίκες άξιες, με προσόντα και άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως, τα ποσοστά συμμετοχής τους στα κοινά δεν είναι ανάλογα των ικανοτήτων τους ή των αναγκών που έχει η αυτοδιοίκηση. Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, λόγου χάριν, μόνο το 1/4 των συμβούλων είναι γυναίκες και, φανταστείτε, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών στο δημοτικό σκηνικό!!! Στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί άριστα να αναδειχθεί η ισότητα των δύο φύλων, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις αλλά με μοναδικό κριτήριο την ατομική ικανότητα παραγωγής αυτοδιοικητικού έργου. Τυπικά, υπάρχει η ποσόστωση ως ελάχιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο σε κάθε δημοτικό συνδυασμό.

Οι γυναίκες όμως, καθημερινά αποδεικνύουν με το έργο τους ότι δεν υπάρχει λόγος για ποσόστωση. Μπορούν να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν, μπορούν να προσφέρουν έργο, αρκεί να έχουν ισότιμη ευκαιρία».

Σύμφωνα με την κ. Ψυχράμη, «είναι κοινά παραδεκτό ότι σύνθετα και χρόνια προβλήματα λύνονται πιο αποτελεσματικά με πρωτοποριακές λύσεις, οι οποίες πηγάζουν από την πολυδιάστατη θεώρηση ενός ζητήματος. Οι γυναικείες παρουσίες μόνο οφέλη μπορούν να αποφέρουν σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και να προτείνουν ρηξικέλευθες λύσεις».

«Επιβάλλεται στο Δημοτικό μας Συμβούλιο να συμμετέχουν όλες και όλοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Εφόσον η τεχνολογική πρόοδος επηρεάζει την ζωή του συνόλου των πολιτών, ανδρών και γυναικών, είναι προφανές ότι το σύνολο του πληθυσμού πρέπει να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η κάθε γυναίκα όμως, θέλει να κριθεί από το έργο της, όχι από το φύλο ή την εξωτερική της εμφάνιση. Η ευθύνη φέρει υπευθυνότητα», καταλήγει η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr