background img
banner
banner

Κλήρος και πιστοί συνεργάστηκαν άψογα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ «ΛΑΒΩΜΕΝΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ «ΛΑΒΩΜΕΝΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ανθρωπιστική βοήθεια που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, αλλά και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τελικά πήγε… ανέλπιστα καλά. Τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν όλη την εβδομάδα και θα σταλούν σήμερα το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές, δεν είναι μόνο χρήσιμα και αναγκαία, αλλά πάνω από όλα, είναι ένα σαφές μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Ο κλήρος και ο κόσμος, ως ¨ενιαία γροθιά¨ κατάφεραν να γίνουν ένα “ηχηρό ράπισμα” ανθρωπιάς, ενάντια στις φυσικές καταστροφές και τα δεινά των καιρών που αντιμετωπίζει ο σεισμόπληκτος κόσμος της Θεσσαλίας.

Η ταυτόχρονη αποστολή των αγαθών που συγκεντρώθηκαν, αλλά και του ρουχισμού πάσης φύσεως στην Κοινωνική Ιματιοθήκη, γράφει: ¨Αποστολή σήμερα Τρίτη – Με αγάπη¨.
Η ¨ζεστή αγκαλιά¨ των Αιγιαλέων στέλνει και προσφέρει σήμερα το μεσημέρι, αρκετή ¨θέρμη¨ στις ψυχές των ταλαιπωρημένων ανθρώπων στην Θεσσαλία.

Η διάθεση της προσφοράς του κόσμου και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, δεν σταματούν και ούτε καταλαβαίνουν από… κορωνοϊούς, από οικονομικές δυσκολίες και φυσικά ούτε από ολιγωρίες ή δισταγμούς. Οι Αιγιαλείς απέδειξαν ξανά ότι όσο πιο ιδιαίτερες γίνονται οι κοινωνικές συνθήκες, τόσο πιο θερμή είναι αυτή η ανθρώπινη “αγκαλιά” τους.

Η άμεση συγκέντρωση τροφίμων στα δύο σημεία της Αιγιάλειας (Κράθιο και Π. Χαραλάμπους), αλλά και τα παντός είδους ρουχισμού στην Κοινωνική Ιματιοθήκη για τους σεισμοπαθείς, ήταν πιο μεγάλη και σημαντική από κάθε άλλη φορά, από κάθε άλλο προγενέστερο ¨κάλεσμα¨.

“Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι;”

Μιλώντας στο protionline.gr ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, για μια ¨αποτίμηση¨ στην δράση και τι ανταπόκριση είχε τελικά, επισημαίνει: «Ο κόσμος της Αιγιάλειας έχει ενεργό χριστιανικό πνεύμα και ρόλο. Η χριστιανοσύνη έχει αποδείξει στους αιώνες την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η στήριξη σε καθετί, δεν είναι μόνο στη καρδιά μας αλλά όταν χρειάζεται… μεταφράζεται και σε πράξη.

Το “ασθενώ” και το “πυρούμαι” (B’ Κορινθ. ια’ 29-31) εκφράζει κάθε χριστιανό και μπορεί να στραφεί προς κάθε κατεύθυνση, στην οποία η βάση της είναι η αγάπη.
Το αποτέλεσμα που καταφέραμε είναι πολύ καλό και είμαστε έτοιμοι όλοι, όταν και αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε ξανά και ξανά. Να ευχηθούμε κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που αναγκάστηκαν να χάσουν το σπίτι τους λόγω του σεισμού και προσευχόμεθα κάθε μέρα για εκείνους».

«Η αλληλεγγύη δεν μετριέται με ποσότητες αλλά με την Αγάπη»

Η Αιγιάλεια έδειξε την ¨ποιότητα¨ και την αμεσότητά της. Βεβαίως, αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, τη δράση της ευαισθητοποίησης του κόσμου την έχει δείξει και η ίδια η ιστορία, επανειλημμένως, καθώς όταν υπάρχει λόγος σοβαρός, ο κλήρος και οι πιστοί συνεργάζονται άψογα και φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. «Να συγχαρούμε τους συνανθρώπους μας και όλους όσους ανταποκρίθηκαν με κάθε τρόπο. Δεν έχει σημασία τι έφερε ο καθένας, η αγάπη δεν μετριέται με ποσότητες, αλλά με την πρόθεση. Εκφράζουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας την ευγνωμοσύνη και τις βαθύτατες ευχαριστίες μας. Ευχαριστούμε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που προέβαλαν την προσπάθεια, ευχαριστούμε τους πατέρες και συνεργάτες μας, που ανέλαβαν την ευθύνη της πρακτικής διαδικασίας της συγκέντρωσης των αγαθών», καταλήγει να πει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης.

«Ο κόσμος ένιωσε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλία»

Ερωτώμενη η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων – Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας Ντία Παναγοπούλου, για το ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και πώς θα χαρακτήριζε το αποτέλεσμα της δράσης, αναφέρει: «Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την ανταπόκριση του κόσμου, οι Αιγιαλείς δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουν την αγάπη τους και την έγνοια της προσφοράς τους και θεωρητικά και πρακτικά. Με συγκίνησε ιδιαίτερα που εκτός από την ιματιοθήκη, υπήρξε κόσμος που έφερε ρούχα και άλλα είδη ακόμα και στο μαγαζί μου! Είναι προφανές ότι ένιωσε την ανάγκη και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλία και στις πολύπαθες περιοχές και επειδή γνωρίζει από σεισμούς για τα… καλά, η κινητοποίησή του ήταν άμεση και καίρια, δυναμική και δραστική. Ευχαριστούμε τον κόσμο πάρα πολύ για ακόμα μια φορά. Ο εθελοντισμός είναι η διάθεση για προσφορά, είναι η αγάπη και το χαμόγελο που δίνει η αίσθηση της αλληλεγγύης και της πηγαίας βοήθειας».

Κόσμος και επαγγελματίες ¨επισφράγισαν¨ το αίσθημα της προσφοράς

Να σημειωθεί, ότι υπήρξε ένα μικρό… “ευτράπελο” όπως αναφέρθηκε, καθώς κάποιος πήγε ως προσφορά του, διάφορα λευκά είδη και ρουχισμό στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κράθιο, αλλά εκεί δεν τα δέχτηκαν, καθώς είχαν εντολή να συγκεντρώνουν μόνο τρόφιμα και νερά στο συγκεκριμένο σημείο. Τελικά η στιγμιαία ¨κακή συνεννόηση¨ βρήκε σχεδόν αμέσως λύση, αφού ο Υπεύθυνος Πρακτορείων Αιγίου και Ακράτας Άγγελος Ματθαίου, ¨έστειλε¨ εντελώς δωρεάν το εν λόγω πακέτο μέσω του ΚΤΕΛ Αχαΐας, στη Κοινωνική Ιματιοθήκη που βρίσκεται στην οδό Μελετοπούλων στο Αίγιο.

Σε γενικές γραμμές όμως, υπήρξε απόλυτος συντονισμός εκκλησίας και πιστών, δίδοντας έτσι τη δυνατότατα να ξεπεραστούν σε ¨νεκρό¨ χρόνο τα όποια μικροπροβλήματα προέκυπταν κατά την διαδικασία. Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου, μαζεύτηκε μια ¨γενναία¨ βοήθεια από κουβέρτες, παπλώματα, λευκά είδη και σεντόνια, πετσέτες προσώπου και μπάνιου, καθώς και παιδικά ρούχα και παπούτσια. Όλα τα είδη ήταν σε καλή κατάσταση, καθαρά και προσεγμένα και ο κόσμος με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τα μέγιστα τους υπευθύνους της Ιματιοθήκης, ως προς την κατανομή και το πόστιασμα των προσφορών της ένδυσης και της υπόδησης.

Να σημειωθεί, πως υπήρξαν αρκετά καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή (γνωστοί επαγγελματίες του τόπου οι οποίοι θέλησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους), που προθυμοποιήθηκαν και προσέφεραν μέρος από το στοκ εμπόρευμά τους, που αφορούσε κυρίως ρούχα και παπούτσια, αλλά και λευκά είδη.

Τα αγαθά που κατάφεραν να συγκεντρωθούν είναι όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί τρόφιμα μακράς διάρκειας και εμφιαλωμένα νερά. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα που “φεύγει” σήμερα για τις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας και της Λαρίσης είναι συνολικά 155 κιβώτια με:
30 κιβώτια γάλα
700 κιλά ζυμαρικά
10 κιλά περίπου καφές
300 κιλά όσπρια
200 εξάδες εμφιαλωμένο νερό (ενάμιση λίτρο)
65 κιλά λάδι
30 κιβώτια διάφοροι χυμοί
440 κιλά ζάχαρη
αλεύρι και καθώς και μια τεράστια ποσότητα κονσέρβες κάθε τύπου.

Σημείωση: Η Κοινωνική Ιματιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως, γνωστοποιεί πως χρειάζεται και έχει άμεση ανάγκη από κρεμάστρες, σταντ δαπέδου για ρούχα, γάντια και μάσκες, κολλητικές ταινίες για χαρτόκουτα, καθώς και μεγάλες μαύρες σακούλες απορριμμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, ας απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιάλειας και συγκεκριμένα στην κ. Ντία Παναγοπούλου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr