background img
banner
banner

Μετά το αντιπλημμυρικό και την ασφαλτόστρωση

ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΘΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ – ΟΣΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Με δύο νέα έργα ¨πνοής¨ και εξέλιξης προχωράει ο οικισμός της Αβύθου, δυναμικά με αγωγούς και με την απόλυτη… ιεροσύνη! Αφενός η ασφαλτόστρωση και η κατασκευή του δικτύου από την εταιρεία ¨Intrakat¨ χρήσιμο αντιπλημμυρικό έργο, αφετέρου η δημιουργία ενός ναού που θα δίνει στους πιστούς αλλά και στους επισκέπτες στο μέλλον, ένα μικρό πνευματικό και θρησκευτικό καταφύγιο.

Στήθηκε από το ¨μηδέν¨ με προσπάθεια των δύο κληρικών

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά / Οσίου Φανουρίου, άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2018. Ξεκίνησε έπειτα από μια δωρεά του οικοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ενός κατοίκου της περιοχής (του κ. Μιχάλη) υπέρ της εκκλησίας και παραχωρήθηκε τελικά στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Κομμάτι – κομμάτι και βδομάδα με την βδομάδα, το εκκλησάκι άρχισε να στήνεται από το ¨μηδέν¨ κυριολεκτικά, με την υπερπροσπάθεια και το σθένος του εκλιπόντος πατρός Δημητρίου, που το ¨οραματίστηκε¨ και το ¨στήριξε¨, περνώντας μάλιστα τη σκυτάλη της κατασκευής και του οράματός του να ολοκληρωθεί στον πατέρα Λουκά, τον τωρινό εφημέριο του ναού, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην αποπεράτωσή του.

Έτοιμο το εκκλησάκι

Ο ναός θα έχει δύο ονόματα: Ο ¨Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας και ο όσιος Φανούριος (αφιερωμένος στον Ρώσο Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Γιασενέτσκι, γιατρός το επάγγελμα). Η εκκλησία θα έχει δύο ημερομηνίες που θα εορτάζει, στις 11 Ιουνίου ο ¨Άγιος Λουκάς¨ και στις 27 Αυγούστου η δεύτερη ονομασία του. Το γραφικό εκκλησάκι είναι πλέον ¨έτοιμο¨, αφού μόλις… χθες ολοκληρώθηκαν οι… τελευταίες καλλωπιστικές επεμβάσεις του περιβάλλοντα χώρου του ναού, καθώς και κάποιες μικροεπεμβάσεις συμμόρφωσης.

«Ο Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός…»

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ποια είναι η σημασία του ναού για την Άβυθο, ο υπεύθυνος του ναού πατήρ Λουκάς Τσούλης, τονίζει: «Ο προκάτοχός μου κουράστηκε και μόχθησε για αυτό το εκκλησάκι. Το είχε σαν ¨όνειρο¨ να υπάρξει ο Άγιος Λουκάς και ο όσιος Φανούριος στην περιοχή της Αβύθου.
Ο Άγιος Λουκάς είναι και λογίζεται ως ένας πολύ θαυματουργός άγιος, με μεγάλη δύναμη και με αποτελεσματικότητα σε θέματα υγείας των πιστών. Σε ολόκληρο τον νομό Αχαΐας δεν υπάρχει άλλος ναός με αυτήν την συγκεκριμένη ονομασία, κάτι που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο, σαν ναό. Ελπίζω στις 11 Ιουνίου να μην υπάρχει πλέον το θέμα των lock down και των συγχρωτισμού του κόσμου, ώστε να μπορέσουμε να εορταστεί με όλες τις τιμές και να τελεστεί η πρώτη λειτουργία και επισήμως».

Σε άλλη ερώτηση, για το πώς ήταν η διαδικασία και αν είναι χαρούμενος για την αποπεράτωσή του, τονίζει: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο στο να αποπερατωθούν οι ενέργειες της ανέγερσης του ναού. Μπορεί το αρχικό όραμα του ναού να ήταν από τον πατέρα Δημήτριο, αλλά όταν το παρέλαβα, ήταν ακόμα στους σοβάδες. Έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα ώστε να γίνει και να τελειώσει το έργο, ¨έπεσε¨ μια ευθύνη στα χέρια μου που ήθελα και έπρεπε να ¨τελειώσω¨ και να αναδείξω. Κι αυτό και έπραξα. Νιώθω υπερήφανος και για την ολοκλήρωση του ναού και υπάρχει και μία άλλη ¨ακούσια¨ χαρά για μένα, αφού ο ναός ¨φέρει¨ το όνομά μου, έστω και τυχαία».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΒΥΘΟΥ: ‘’Ήταν ένα μικρό ‘‘αγκάθι’’ για εμάς, είχε δημιουργήσει προβλήματα’’

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Παλαιολογόπουλος για το έργο των αγωγών και της ασφαλτόστρωσης που ολοκληρώθηκε και πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή, τονίζει: «Το έργο του πάρκου, ήταν ένα έργο που το ζητούσαμε για πολλά χρόνια. Ήταν ένα μικρό ¨αγκάθι¨ για εμάς, το οποίο δεν εξυπηρετούσε ούτε τους περαστικούς και τους ντόπιους, ούτε τους καταστηματάρχες της περιοχής και φυσικά ήταν ένα άλυτο οδικό πρόβλημα». Και προσθέτει: «Ήταν ένα σημείο που δεν μπορούσε κανείς εύκολα να περάσει. Όλα τα νερά από το πάρκο και από τον δρόμο, λίμναζαν σε αυτό το σημείο και έφερνε πρόβλημα και στους επιχειρηματίες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής μας. Ορισμένες φορές μάλιστα κατά το παρελθόν, είχε δημιουργήσει τεράστιο θέμα, σε σημείο που τα λιμνάζοντα νερά να ¨μπαίνουν¨ στα καταστήματα».

Αποπεράτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα

Πλέον τα όμβρια συγκεντρώνονται έτσι ώστε διοχετεύονται μέσω αγωγών στον πλησιέστερο χείμαρρο και έτσι αντιμετωπίστηκε οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών.
Το έργο αυτό τελείται και επιβλέπεται μέσω του προγράμματος Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης των παραλιακών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας από την εταιρία Intrakat. Ξεκίνησε από τις αρχές του φθινοπώρου. Η τοποθέτηση και η επέκταση του αγωγού στο σημείο και έπειτα το ¨άνοιγμα¨ των φρεατίων ήταν τα αρχικά στάδια και μόλις χθες ¨μπήκε¨ στο έργο και η τελευταία… ¨βίδα¨ οριστικοποιώντας έτσι την διάθεση για αποτελεσματικότητα και μόνιμη επίλυση του προβλήματος.

Προοπτική στην ευρύτερη περιοχή

Ερωτώμενος ο κ. Παλαιολογόπουλος τη σπουδαιότητα των έργων, αναφέρει: «Η ασφαλτόστρωση είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή μας. Προσπαθούσε να φέρουμε σε αποτέλεσμα και αποπεράτωση, έργα τα οποία ζητούν την λύση τους πολλά χρόνια τώρα. Ο δρόμος ήταν επιτακτική ανάγκη και ¨απαίτηση¨ των κατοίκων. Το έργο αυτό δεν είναι ένα έργο ¨βιτρίνας¨, είναι ουσίας. Είναι κινήσεις που θα λύσουν τα πρακτικά προβλήματα στο σημείο και θα δώσει προοπτική στην ευρύτερη περιοχή. Το δε εκκλησάκι, θα δώσει μια άλλη αίσθηση στο χωριό. Είναι ένα σημαντικός ναός για την περιοχή. Αγκαλιάζουμε με όλη μας την αγάπη το νέο μας ¨παιδί¨ στην κοινότητα και το θεωρούμε ότι είναι και ιερό για τον τόπο μας αλλά σαφώς και διαφορετικό. Και αξίζει τον κόπο να το δει και να το επισκεφθεί όλος ο κόσμος».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr