background img
banner
banner

«Ναι» κατά πλειοψηφία

ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΥΠΕΡ ΨΗΦΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΟΥΤΟΥ – ΚΑΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΨΥΧΡΑΜΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πώς θα καλυφθεί η ιδία συμμετοχή σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρηματοδότηση, πώς θα διοικείται η ενεργειακή κοινότητα, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο, είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής και τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στη συμμετοχή του δήμου Αιγιαλείας στην ενεργειακή κοινότητα που δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η απόφαση που ελήφθη στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τελικώς θετική αφού εκτός από τη δημοτική αρχή, η παράταξη Γούτου ψήφισε την πρόταση, με την επιφύλαξη όμως ότι αφορά το πρώτο βήμα και πως στη συνέχεια θα επανεξεταστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ενστάσεις υπήρξαν και για τον τρόπο με τον οποίο εισήγαγε αρχικά η δημοτική αρχή το θέμα, δηλαδή με συνεδρίαση διά περιφοράς για να… γίνει τελικώς με τηλεδιάσκεψη κατόπιν παρεμβάσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Παρόντες στη συνεδρίαση, κατόπιν επίσης αιτήματος της αντιπολίτευσης, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης και οι τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Γαλανός και Αβδελιώτης, απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων και ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για κερδοσκοπική εταιρεία αλλά για συμψηφισμό της ενέργειες που σπαταλά ο κάθε οργανισμός και ότι ο δήμος δεν θα κληθεί να δώσει περισσότερα χρήματα πέραν των 12.000 ευρώ, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι μόλις βρεθεί το μοντέλο χρηματοδότησης θα επανέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα κληθεί να αποφασίσει. Μίλησε για περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος των συμμετεχόντων με το «βάρος» των υποχρεώσεων να πέφτει στην Περιφέρεια.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε πως είναι ΄΄σημαντικό να έχουμε συνεργασία με όλες τις αρχές και ιδίως με την Περιφέρεια΄΄, προτείνοντας στους συμβούλους να αποδεχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όφελος 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως για την Αιγιάλεια

Στην εισήγησή του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας εδώ και ενάμιση χρόνο που έχει εκπονήσει αυτό το ειδικό σχέδιο και πρωτοπορεί με την αξιοποίηση έκτασης στο Μεσολόγγι για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. ΄΄Αυτή η ένταξή μας σήμερα δεν αποκλείει να κάνουμε και μία ενεργειακή κοινότητα μόνοι μας. Έχουμε δώσει τα στοιχεία για τις καταναλώσεις του δήμου στους τεχνικούς συμβούλους του Περιφερειάρχη. Είναι σημαντική η 60% μείωση δηλαδή κάπου 1,5 – 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο μείωση του κόστους, ενώ μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και νοικοκυριά ευάλωτα. Είναι θετικό που η προσπάθεια έχει μπροστάρη την περιφέρεια και ο δήμος μας δεν θα δώσει χρήματα. Το αρχικό κεφάλαιο είναι 30.000 ευρώ και σαν δήμος καλούμαστε να καταβάλλουμε 12.000. Είναι σημαντικό ότι θα κερδίζουμε 1,7 το χρόνο. Το βάρος πέφτει στην Περιφέρεια που θα προσπαθήσει να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόνο θετική είναι η συμμετοχή μας. Όχι μόνο γι αυτή τη δημοτική αρχή αλλά και για τα επόμενα χρόνια΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δέσμευση από τον αντιπεριφερειάρχη

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό έργο της παραχώρησης 1.300 στρεμμάτων που θα στηθεί μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. ΄΄Ζητώ να στηρίξετε αυτό το πρότζεκτ είναι μοναδικό πρέπει να πάμε όλοι ενωμένοι. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και ρεαλισμός για να προχωρήσουμε γρήγορα΄΄, τόνισε ο κ. Ζαΐμης, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης δεσμεύθηκε ότι θα βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Γαλανός είπε πως ΄΄είναι η πρώτη φορά που μία Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου ΟΤΑ στην Ευρώπη. Θέλαμε να καλέσουμε όλους τους ΟΤΑ και όλους τους ΤΟΕΒ, σήμερα έχουμε διαμορφώσει ένα ενεργειακό πλάνο έξι ενεργειακών κοινοτήτων, η τοποθεσία του Μεσολογγίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις΄΄. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία είπε: ΄΄Έχουμε 851 παροχές μία ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 17 κιλοβατώρες κατ’ έτος, ετήσια δαπάνη 2,8 – 3 εκατ ευρώ. Η παραγόμενη ενέργεια θα έχει συμψηφισμό που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο δηλαδή κοντά στα 16 κιλοβάτ. Η ετήσια ωφέλεια του δήμου Αιγιαλείας θα είναι στα 1,7 ευρώ καλύπτοντας σε ένα μεγάλο κομμάτι τη σημερινή κατανάλωσή του. Έτσι θα συμψηφίζει την ενέργεια που σήμερα καταναλώνει΄΄.

Το συνολικό κόστος δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και όπως έκανε γνωστό ο κ. Γαλανός θα ζητηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε, θα μπορούσε να αυτοχρηματοδοτηθεί, δηλαδή η ετήσια δαπάνη να γίνει σε μία μορφή σύμβασης ενεργειακής απόδοσης για ένα διάστημα να αποπληρώνεται και μετά να τεθεί στη διάθεση της ενεργειακής κοινότητας. ΄΄Ωστόσο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό ώστε η άμεση ωφέλεια να είναι στον πρώτο χρόνο΄΄, όπως είπε, προσθέτοντας πως ΄΄στόχος είναι όσο πιο σύντομα γίνεται, ο κάθε φορέας να έχει το σύνολο της ωφέλειας. Αυτό θα μπορέσουμε να το απαντήσουμε όταν θα γνωρίζουμε το τελικό ποσό χρηματοδότησης που θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο που τείνει να διευθετηθεί. Η συμμετοχή του δήμου δεν ξεπερνά το όριο της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ενεργειακής κοινότητας δηλαδή 12.000 ευρώ και η Περιφέρεια ως επιτελικός φορέας μπαίνει να καλύψει ό,τι χρειάζεται και ίσως πάρει πάνω της και μέρος της χρηματοδότησης. Δεν είναι δεσμευτική η παρουσία σας και δεν αποκλείει τον δήμο από άλλες ενεργειακές κοινότητες. Μέχρι 30/6 θα δίνεται προτεραιότητα σε χρηματοδοτήσεις όταν προέρχονται από ΟΤΑ΄΄.

Οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των παρατάξεων

Η επιφύλαξη του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου είχε να κάνει με το έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και με το εάν θα εξασφαλιστούν τελικά τα χρήματα ώστε να προχωρήσει και βέβαια να μην επιβαρυνθεί ο δήμος Αιγιαλείας δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ακόμη. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του μήπως ο δήμος βιάστηκε.

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη που καταψήφισε την πρόταση με την υπάρχουσα μορφή, χαρακτήρισε το ζήτημα ως σοβαρό θέμα που άπτεται την αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου, ωστόσο έθεσε ερωτήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ενιστάμενη για το περιεχόμενο του καταστατικού και κάνοντας λόγο για προχειρότητα και ασάφειες ενώ εντόνως διαμαρτυρήθηκε για ασάφεια ως προς τον τρόπο διοίκησης της ενεργειακής κοινότητας χαρακτηρίζοντας το σχήμα «ασαφές» αλλά και «σφιχτό». Ρώτησε συγκεκριμένα ΄΄από τη στιγμή που συμμετέχουν πέντε φορείς και τα όργανα διοίκησης είναι έξι, ποιος θα είναι ο έκτος;΄΄, τασσόμενη υπέρ περισσότερων «φωνών» στη διοίκηση. Τέλος ανέφερε πως η πρόταση στερείται οικονομοτεχνική μελέτης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, η παράταξή του οποίου καταψήφισε την πρόταση, έκανε επίσης λόγο για προχειρότητα, ασάφειες σημειωνοντας: ΄΄Πώς να το μελετήσουμε σε χρόνο μηδέν δεν έχουν δοθεί απαντήσεις΄΄. Ανέφερε ακόμη πως δεν είναι ούτε επίτευγμα της Περιφέρειας ούτε του δήμου ούτε οδηγία του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά για εντολή από τους ομίλους που έχουν κέρδος…

Υπέρ της συμμετοχής του δήμου στην ενεργειακή κοινότητα, εκτός από τις παρατάξεις του δημάρχου, του κ . Γούτου και του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας ψήφισε «παρών».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr