background img
banner
banner

Αποκλιμάκωση μεν, αυξημένη προσοχή δε…

ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΩ Η ΑΧΑΪΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID – ΣΤΑΘΕΡΑ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αχαΐα, αλλά σταθερότητα στον καθημερινό αριθμό των νέων κρουσμάτων covid-19 στην Αιγιάλεια παρουσιάζουν τα στοιχεία, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή του κόσμου και να επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση πολλών τομέων στους οποίους ίσχυαν περιορισμοί, πρέπει να οπλίζει με υπομονή και υπευθυνότητα κάθε έναν ξεχωριστά ώστε να ακολουθήσει ένα καλοκαίρι πιο ελεύθερο και λιγότερο οικονομικά επιζήμιο…

Ακολουθώντας τις προηγούμενες Κυριακές όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων ήταν μικρότερος από τις καθημερινές, χθες καταγράφηκαν στον νομό 23 νέα κρούσματα, αριθμός που είχε να δοθεί από το προηγούμενο φθινόπωρο όταν η διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ήταν πολύ μικρότερη. Όμως και τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν από 35 έως 45 με το Αίγιο ωστόσο να έχει 8 με 10 νέα κρούσματα καθημερινά.

Μπονάνος: «Μπορεί ξαφνικά να αρχίσουμε να έχουμε «ατυχήματα»

Στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έδωσε στo protionline.gr ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας: ΄΄Υπάρχει μία αποκλιμάκωση σε επίπεδο Π.Ε. Αχαΐας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια παρατηρούμε μία σταθερότητα με πτωτική τάση. Τη Δευτέρα 17 Μαΐου είχαμε 86 ενεργά κρούσματα ενώ τη Δευτέρα 24 Μαΐου είχαμε 79.

Είναι γεγονός ότι η υπόλοιπη Αχαΐα παρουσιάζει μία μεγαλύτερη ύφεση δεδομένου ότι τα ενεργά κρούσματα στην Πάτρα από 382 που ήταν στις 17 του μήνα έγιναν 333 στις 24 Μαΐου. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αιγιάλεια δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη κάμψη όπως στην υπόλοιπη Αχαΐα, αναμένουμε σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου τα νέα στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας΄΄.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ΄΄μπορεί στον νομό να υπάρχει μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, αυτό όμως δε σημαίνει και τίποτα. Είναι η φωτογραφία της στιγμής. Αν δεν δείξουμε καλή συμπεριφορά, δηλαδή αν αρχίσουμε και φερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία και αδιαφορούμε για τα μέτρα, μπορεί ξαφνικά να αρχίσουμε να έχουμε «ατυχήματα». Το έχουμε δει αρκετές φορές. Και μην ξεχνάμε ότι τα «ατυχήματα» αυτά δεν θα φέρουν οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα αλλά τοπικά lockdown. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση και το καλό επιδημιολογικό αποτύπωμα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι και για τη δημόσια υγεία και για την τοπική οικονομία΄΄.

Κοίλιας: ‘’Δεν υπάρχει η απαιτούμενη συμμόρφωση με τα μέτρα’’

Για την κατάσταση έτσι όπως καταγράφεται από τους ιδιώτες γιατρούς στην Αιγιάλεια, το τελευταίο διάστημα, μίλησε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, επισημαίνοντας: ΄΄Υπάρχουν κάποια σκαμπανευάσματα, παρατηρούμε ύφεση και στη συνέχεια πάλι έξαρση. Το τελευταίο εικοσαήμερο υπήρξε σημαντική αύξηση κρουσμάτων με διασπορά σε οικογένειες που νόσησαν όλες. Ακολούθησε μείωση, ενώ άρχισε πάλι να υπάρχει επιβάρυνση. Το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συμμόρφωση με τα μέτρα. Δυστυχώς, υπάρχει μία μικρή μερίδα πολιτών που αδιαφορούν. Μικρή μεν αλλά αρκετή για να προκαλέσει πρόβλημα΄΄.

Κρούσματα σε νέες ηλικίες τις τελευταίες μέρες

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν πως πάσχουν και κυκλοφορούν ανάμεσα σε κόσμο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε πως αυτό δεν είναι εξακριβωμένο. ΄΄Πιθανόν υπάρχουν πλέον πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν γνωρίζουν πως είτε υποτιμούν τον ιό είτε δεν γνωρίζουν πως πάσχουν ωστόσο τον μεταδίδουν στους άλλους. Δυστυχώς, υπάρχει διασπορά και σε σχολεία της περιοχής αφού ποτέ δεν εφαρμόστηκαν αυτά για τα οποία «φωνάζουμε» επί ενάμιση χρόνο. Όταν λέγαμε λιγότερα παιδιά μέσα στις τάξεις και δεν τηρήθηκε ποτέ θα έπρεπε να περιμένουμε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μία τάση μετάδοσης του ιού σε νέες ηλικίες΄΄, τόνισε ο κ. Κοίλιας, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Το γεγονός ότι άνοιξαν οι μετακινήσεις, οι χώροι αναψυχής, οι παραλίες, δε σημαίνει πως κυκλοφορούμε χωρίς μέτρα. Αντιθέτως, αν είμαστε ευσυνείδητοι και προσεκτικοί, μόνο τότε θα πάνε όλα καλά΄΄.

Τα αυτοτέστ των ιδιωτών και τα “Rapid tests” του δήμου έδειξαν μια… ¨καθαρή¨ Αιγιάλεια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας την προσπάθειά του ο δήμος Αιγιάλειας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να ¨τσεκάρει¨ με συνέπεια την διασπορά του covid-19 και το ιικό φορτίο της περιοχής, διεξάγει συνεχώς στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, δωρεάν έλεγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για το κοινό, δύο φορές την βδομάδα, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Από τα συνολικά 732 ¨rapid tests¨ που διενεργήθηκαν τις τέσσερις τελευταίες φορές (18 έως 27 Μαΐου) υπήρξαν μόνο 7 θετικά. Ταυτόχρονα, τα ¨self test¨ που διενεργούνται, πλέον εκτός από μαθητές και καθηγητές και στους εργαζόμενους και επιχειρηματίες σε όλη την Αιγιάλεια, έχουν συμβάλει και αυτά πολύ σημαντικά σε ένα μαζικό – κοινωνικό ¨τσεκ¨ για κρούσματα και την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Οι Αιγιαλείς που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα μεγάλη υπευθυνότητα για το ζήτημα, ακολούθησαν τις κρατικές οδηγίες και έκαναν τα αυτοτέστ τους, καθώς (όπως υπολογίζεται) στην πρώτη βδομάδα της διαδικασίας, μετείχαν πάνω από 6000 δημότες και με τα καταγεγραμμένα θετικά αποτελέσματα αυτών, δείχνουν να είναι κάτω από το 3% συνολικά.

Οι ενδείξεις των self tests έφεραν απολυμάνσεις χθες και κλείσιμο τμημάτων σε σχολεία

Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά σε σχολεία της Αιγιάλεια γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν μεμονωμένα τμήματα με τη διενέργεια μαθημάτων μέσω webex, με τα self tests να έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο σταμάτημα του ιού. Βεβαίως, υπήρξε και η περίπτωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου με διασπορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όπου έκλεισε για δέκα ημέρες. Τα μαθήματα διεξάγονται με τηλεκπαίδευση και οι μαθητές επανέρχονται στις αίθουσες αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου, εκτός απροόπτου.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απολύμανση με μέριμνα της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου καθώς μαθητής του Β2 τμήματος βρέθηκε θετικός σε self test αλλά και rapid test. Έτσι, το B2 τμήμα θα ξεκινήσει τηλεκπαίδευση από σήμερα ενώ όλο το υπόλοιπο σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά. Ήδη, σε τηλεκπαίδευση βρίσκεται το Α1 του σχολείου μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθητή.

Επίσης, απολύμανση έγινε χθες το απόγευμα και στο 3ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, καθώς νήπιο βρέθηκε θετικό στο self test και αναμένεται να υποβληθεί σε μοριακό τεστ για να διαπιστωθεί εάν όντως πάσχει από covid.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr