background img
banner
banner

Ζωντανό… παράδειγμα η Αιγιάλεια

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Ένα… όνειρο ήταν και πάει η απλή αναλογική καθώς στην πράξη προκάλεσε πολλά προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας ή της ανωριμότητας πολλών να την ακολουθήσουν. Η κατάργησή της αλλάζει ξανά τα δεδομένα όχι μόνο ως προς την άσκηση διοίκησης αλλά και ως προς την εκλογή δημάρχου, γεγονός που αναζωπυρώνει από τώρα το ενδιαφέρον γύρω από τις δημοτικές εκλογές του 2023. Με τον νόμο της απλής αναλογικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, σε 230 από τους 332 δήμους και σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν έχουν την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δήμος Αιγιαλείας, με τη δημοτική αρχή, μη έχοντας την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, να μην μπορεί, τους τελευταίους έντεκα μήνες, να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία την ψήφισαν οι πολίτες. Το γεγονός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα με πρώτο αυτό της αδυναμίας κατάρτισης προϋπολογισμού για το τρέχον έτος το οποίο τείνει να φτάσει στη μέση του…

Οι αλλαγές που έρχονται βάζουν στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον Νόμο Κλεισθένη που εφαρμόστηκε με διαφοροποιήσεις, αφού από τον Σεπτέμβριο του 2019, με κυβερνητική απόφαση, αποκλείστηκαν οι εκλεγμένοι των μικρότερων παρατάξεων από την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κ.λπ., δίνοντας υπερεξουσία στην Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Βορίδη

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πήρε το… θέμα της ακυβερνησίας των δήμων «πάνω του» κι αυτό ήταν κάτι που εξέφρασε ανοιχτά επισκεπτόμενος το Αίγιο πριν από λίγες μέρες, βρίσκοντας το… κατάλληλο μέρος για να εξαγγείλει το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προώθησε. Βάσει αυτού, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα εκλέγονται με πλειοψηφία 43% συν 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή, καταργώντας στην ουσία την απλή αναλογική. Ο νικητής θα εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου. Επίσης, στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε. Επιπλέον, συρρικνώνονται και τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων έως και κατά 30%.

Το γεγονός βεβαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης που γίνεται λόγο για αντιδημοκρατικές και οπισθοδρομικές επιλογές, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και αφήνει εκτός τις μικρές παρατάξεις

Από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πάντως, ο πρόεδρός Δ. Παπαστεργίου μίλησε για «νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση διορθώσεις σχετικά με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, το ύψος των παραβόλων για υποβολή υποψηφιότητας, που κρίνονται υπέρογκα, αλλά και για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων ώστε να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους του πρώτου συνδυασμού στην εκάστοτε Δημοτική Κοινότητα.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Δεν θα ήμασταν ποτέ έτοιμοι για την απλή αναλογική΄΄

Ο έμπειρος της αυτοδιοίκησης και υπέρμαχος της απλής αναλογικής, δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ρωτήθηκε από τo protionline.gr για το θέμα, επισημαίνοντας: ΄΄Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της Δημοκρατίας και φυσικά υπέρ της αναλογικής αντιπροσωπευτικότητας, που σημαίνει ότι θα ήταν καλό να υπάρχει απλή αναλογική, όταν συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ο δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα πεδίο και απόληξη κομματικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων΄΄.

΄΄Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με κομματικές εξαρτήσεις και διαξιφισμούς. Αν αυτό συμβαίνει, θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση ένα πρόβλημα. Όμως, για μη ώριμους χαρακτήρες που δεν μπορούν να δεχθούν την απλή αναλογική, δεν φταίει ποτέ το δημοκρατικό πολίτευμα.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν ήμασταν ποτέ έτοιμοι και δεν θα είμαστε ποτέ “έτοιμοι” γι’ αυτό. Και με την λέξη “έτοιμοι” εννοώ ότι δεν θα είμαστε ώριμοι. Η πολιτική ωριμότητα χρειάζεται για να συνειδητοποιήσει ο καθένας το βάρος της ευθύνης που φέρει, δίχως να εξαρτάται από εξωγενείς από τα συμφέροντα του δήμου πηγές. Ούτε να αποφασίζει με βάση κάποιον “μανδύα”, ο οποίος δεν έχει σχέση με το ίδιο το πρόσωπο και τις ικανότητες που έχει΄΄, πρόσθεσε ο δήμαρχος, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η αποτυχία εφαρμογής της απλής αναλογικής στον δήμο σχετίζεται με πρόσωπα, είπε: ΄΄Ναι, υπάρχει μια σχετική ανωριμότητα σε εκείνους που διαχειρίζονται τα τοπικά πράγματα, ούτως ώστε να μην μπορούν να συμβαδίζουν με την απλή αναλογική. Δεν μπορώ να ξέρω πότε επιτέλους θα υπάρχει η πολιτική ωριμότητα που απαιτείται. Ξέρω όμως ότι αν δεν δοκιμαστεί η Δημοκρατία και αν δεν διδαχθούμε όλοι από αυτή, τότε δεν θα μπορέσει να τηρηθεί ούτε στη ζωή των πολιτών και θα αποτύχουμε΄΄.

Στο ερώτημα εάν αποτελεί δέλεαρ για κάποιους να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, το γεγονός ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής διευκολύνει το έργο του εκάστοτε δημάρχου να ασκήσει την πολιτική του, ο δήμαρχος απάντησε: ΄΄Το δέλεαρ που υπάρχει είναι μόνο για όποιον έχει προσωπικές στοχεύσεις. Αν σε κάποιον είναι “όνειρο της ζωής” να έχει τον ρόλο του συντονιστή ή του δημάρχου, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνει ένα όνειρο. Το δέλεαρ ενός ανθρώπου που πραγματικά θέλει να προσφέρει και να χαράξει την προσωπική του, θετική διαδρομή στην πολιτική σκηνή του τόπου, πρέπει να υπάρχει σε συνάρτηση με το όραμα και τη διάθεση προσφοράς στον τόπο. Πρέπει να τα “ζυγιάζει” όλα. Να μετρηθεί με όλα. Πρέπει να ακούει και να μαθαίνει. Πρέπει να “διαβάζει” τι λέει ο καθένας. Και αυτό βέβαια, δεν αφορά μόνο τον δήμαρχο αλλά κυρίως όλους, ανάλογα με το ποιο είναι το βάρος της προσωπικότητας του καθενός που συμμετέχει΄΄.

Βασ. Σταθακάρος: ΄΄Η απλή αναλογική στην πράξη ήταν μία αποτυχία΄΄

Βεβαίως, η κατάργηση της απλής αναλογικής στην πράξη θα… φανεί στις βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν αυτών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του προέδρου της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Αιγιαλείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Σταθακάρου για τις ανατροπές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διατυπώνεται ως εξής: ΄΄Άλλος ένας μύθος της Αριστεράς που επί χρόνια ταλανίζει την ελληνική κοινωνία καταρρέει. Δυστυχώς, είδαμε την πράξη την απλή αναλογική που συνοδεύτηκε από πλήρη αποτυχία, το ζήσαμε καθημερινά πανελλαδικά, είδαμε πόσα έργα έμειναν πίσω, πόσες συμφωνίες κατέρρευσαν, πόσοι δήμοι έμειναν ακυβέρνητοι και βέβαια και στον δικό μας δήμο, τον δήμο Αιγιαλείας, τι δεινά επέφερε΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Σταθαράκος επισήμανε τα εξής: ΄΄Άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης γίνεται πραγματικότητα με την κατάργηση της απλής αναλογικής και θα ισχύσει και στις βουλευτικές εκλογές. Το «αγκάθι» με τα τόσα προβλήματα, δεν θα υπάρχει και θα εφαρμοστεί το σύστημα που επιτρέπει να σωστή διακυβέρνηση. Έτσι δεν θα εκβιάζεται πλέον ο πρώτος συνδυασμός και θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική διοίκηση της χώρας΄΄.

Ο τρόπος εκλογής ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη είναι απλά το εργαλείο για καλύτερη διοίκηση. Η ουσία θα κριθεί από την υλοποίηση μιας γενναίας μεταρρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης που θα μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και κυρίως πόρους για να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση πολιτικών. Ίδωμεν.

Το σκηνικό δύο χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές

Χωρίς να έχει εκφραστεί επίσημα ενδιαφέρον (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο), είναι βέβαιο ότι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος θα παίξει τον δικό του ρόλο και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για τα δημοτικά πράγματα, με πολύ πιθανή την κάθοδο και των άλλων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την κατά καιρούς αναφορά από συγκεκριμένα πρόσωπα ότι ο κύκλος τους στα δημοτικά, έκλεισε. Από την άλλη, παλιοί γνώριμοι αλλά και νέοι φαίνεται να αναμοχλεύουν τα πράγματα ή να δέχονται κρούσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντός τους το τελευταίο διάστημα ή και πιέσεις ακόμη, ώστε να… βγουν μπροστά.

Το σίγουρο είναι ότι οι σημερινοί αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, πέραν του δημάρχου, θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις. Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, κάνουν ήδη σχέδια για την επόμενη ημέρα, γνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος από πρώτο χέρι.
Η επιστροφή στα μεγάλα ψηφοδέλτια του παρελθόντος αποτελεί ανάχωμα στις υποψηφιότητες, έτσι οι συμμαχίες παρατάξεων και προσώπων γίνονται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.
Για τον Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και την Αγγελική Κουρή, το όριο του 3% παραμένει ο πρώτος στόχος.

Ωστόσο τα ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρονται, θα έλεγε κανείς ότι είναι ακόμα περισσότερα.

Ανάμεσά τους ο Αιγιαλέας Θεόφιλος Βασιλείου, πρώην βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., τεχνοκράτης που έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και παλιότερα. Στο προσκήνιο επαναφέρουν κάποιοι και τον τέως δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ολοκλήρωσε τη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση στα εννέα χρόνια (πέντε ως δήμαρχος) και εκτιμώντας ότι λόγω συνθηκών δεν πρόσφερε όσα θα μπορούσε.

Ως ένας ακόμη «παίκτης» στην προεκλογική σκακιέρα για τον δήμο Αιγιαλείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Αιγιώτης πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος επίσης έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, στο πρόσωπο του οποίου κάποιοι βλέπουν μία ενωτική λύση.

Την ίδια στιγμή, μετά από χρόνια ο επαγγελματικός – επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ίσως αποζητά έναν διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου που να προέρχεται από τις τάξεις του, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα υπερίσχυε ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επί… δεκαετίες πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών και επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστος Τηλιγάδης, μέσα από τη δράση του οποίου είναι εμφανές πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα θέματα της Αιγιάλειας ευρύτερα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr