background img
banner
banner

Τελευταία ευκαιρία για προϋπολογισμό…

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η τελευταία «πράξη του δράματος» πρόκειται να παιχτεί αυτή την εβδομάδα για τον προϋπολογισμό του δήμου Αιγιαλείας. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήρθε τάχιστα αυτή τη φορά και είναι απορριπτική στην απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, υιοθετώντας κατά πλειοψηφία πρόταση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια».

Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή και την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο με την ελπίδα ότι η διαδημοτική σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας απέδωσε καρπούς και θα εξευρεθεί η πολυπόθητη σύγκλιση για να ψηφιστεί ένα σχέδιο προϋπολογισμού σύννομο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απειλητικά και η αντίστροφη μέτρηση ως το τέλος του μήνα έχει αρχίσει, δεδομένου ότι αν μέχρι τις 31 Μαΐου ο δήμος δεν έχει καταφέρει να έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο, παύει να πορεύεται με πλασματικό προϋπολογισμό και πλέον ο δήμος μπαίνει σε μεγάλες… περιπέτειες. Διότι, όπως εκφράστηκε και διά στόματος δημάρχου την περασμένη εβδομάδα, εάν δεν δοθεί άλλη παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο δήμος μπορεί να τεθεί σε επιτροπεία…
Να σημειωθεί ότι το θέμα διαμόρφωσης σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2021, τίθεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αύριο στη 1.00 μετά το μεσημέρι, ενώ για τον ίδιο λόγο συγκαλείται ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεθαύριο Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

Το Σώμα καλείται να ψηφίσει και να στείλει στην Αποκεντρωμένη προϋπολογισμό με θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου ως προς τη νομιμότητα της σύνταξής του και αυτός είναι και ο λόγος που αιτιολόγησε την περασμένη Παρασκευή και αυτή την απόρριψη, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, κάνοντας λόγο για «παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Ζητούμενο η συνεργασία ώστε να τεθεί προς ψήφιση μία πρόταση

Για να επιτευχθεί αυτό βεβαίως, θα πρέπει σήμερα να γίνουν νέα «βήματα» συνεργασίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της διαδημοτικής σύσκεψης της περασμένης εβδομάδας, στην οποία ο δήμαρχος είχε δεχθεί να αποδεσμεύσει τους κωδικούς όπως του ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης.
Ο δε κ. Γούτος, παρότι υπεραμύνθηκε της άποψης ότι πρέπει να γίνουν περικοπές από τη χρηματοδότηση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. –κάτι που υποστήριξε ως τέλους η κ. Ψυχράμη – τόνισε ότι δεν θα θέσει αυτό ως προϋπόθεση.

Ο ίδιος είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία για τους κωδικούς αναμένοντας ταυτόχρονα, «νεότερα» από το «στρατόπεδο» της δημοτικής αρχής για το εάν αποδέχεται τα όσα έθεσε την περασμένη εβδομάδα στον δήμαρχο. Το ζητούμενο βέβαια είναι να τεθεί προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Τετάρτης μία πρόταση που θα φέρει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε θα εγκρίνονται σχέδια που απλώς θα… πηγαινοέρχονται στην Αποκεντρωμένη και ο καιρός θα κυλά με τον δήμο να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Δήμος… στα χέρια  του υπουργείου Εσωτερικών

Τι θα σημάνει όμως σε περίπτωση που δεν δοθεί άλλη λύση από το υπουργείο Εσωτερικών και ο δήμος τεθεί υπό επιτροπεία; Ερωτηθείς από το protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, τονίζει: ΄΄Αυτό θα σημάνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να κινηθούμε βάσει πλασματικού προϋπολογισμού όπως σήμερα, και οι πληρωμές θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από το υπουργείο που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του δήμου. Είναι σαφές ότι έτσι εμποδίζεται η άσκηση της πολιτικής του δήμου αφού το υπουργείο θα αποφασίζει για ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες΄΄.

Και μπορεί ο δήμος Αιγιαλείας να είναι ένας από τους λιγοστούς ανά την Ελλάδα που έχει περιέλθει σε αυτή τη δεινή θέση, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς το έλλειμμα και την αδυναμία λειτουργίας του δήμου με τη νέα του διοικητική μορφή το 2011 όταν επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου έπρεπε να διοικηθεί με «ψίχουλα». Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που είχαν προκύψει σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανάγκες του δήμου λόγω της μεγάλης έκτασής του, το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά τότε είχε εγκρίνει για τον δήμο Αιγιαλείας χρηματοδότηση ύψους 8.640.000 ευρώ.

Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά είχε κρατηθεί το 1,8 εκατ. ευρώ, χρήματα που αποδόθηκαν το 2015 επί δημαρχίας Θανάση Παναγόπουλου.

Πρόθεση χρηματοδότησης του δήμου με 1,5 εκατ. ευρώ

Και στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος του υπουργείου θα είναι καταλυτικός, με τον κ. Καλαμίδα να σχολιάζει: ΄΄Αν υπάρχει προϋπολογισμός, όλα ρυθμίζονται και χρήματα να μην υπάρχουν όλο και κάτι πληρώνει ο δήμος. Θυμάται το 2014 ανέλαβα με 14 εκατ. παθητικό και στα δυόμιση χρόνια άφησα και πλεόνασμα. Όταν όμως δεν υπάρχει προϋπολογισμός, είναι σαν να μην έχει κανείς κλειδί να μπει στο σπίτι του΄΄. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κάνει γνωστή την πρόθεση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει τον δήμο με 1,5 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας: ΄΄Μας έχει γνωστοποιηθεί το θα δώσουν στον δήμο μας 1,5 εκατ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πώς να γίνει αυτό όμως χωρίς προϋπολογισμό; Σαφώς και μέσω επιτροπείας μπορούν να δοθούν τα χρήματα όμως εκεί ξεκινούν άλλα προβλήματα…΄΄.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr