background img
banner
banner

Αναδεικνύοντας τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου…

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ – ΕΚΘΕΜΑΤΑ “ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ” ΓΝΩΣΕΩΝ

Σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορική παράδοση και τεράστια συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, την Ακράτα του πολιτισμού και των τεχνών, έγινε το βράδυ της Πέμπτης 8/7 η τελετή των εγκαινίων της Πινακοθήκης στο επιβλητικό κτίριο της πλατείας Ελευθερίας. Εν μέσω μιας γλυκιάς και γεμάτης συναισθήματα ατμόσφαιρας, η επίσημη… επανεκκίνηση πήρε “σάρκα και οστά” με τους δύο εκπαιδευτικούς – συγγραφείς Αναστασία Ευσταθίου και Παναγιώτη Κουμπούρα να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τον ρητορικό τους και πηγαίο λόγο και τον στόμφο των περιγραφών τους. Η ανάταση ψυχής για την ξεχωριστή αυτή δράση, ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να θαυμάζουν τα έργα του Παναγιώτη Ζωγράφου και τα δεκάδες θετικά σχόλια όλων, να… δίνουν και να παίρνουν, για την επιτυχία της διοργάνωσης και για την ιστορική σημασία της εκδήλωσης.

Οι τέσσερις επικρατέστεροι πίνακες

Η αναφορά στην… ιδέα και το πνεύμα της πιο αυθεντικής ψυχής του ελληνισμού, του στρατηγού Μακρυγιάννη, ξεχώρισε από την αρχή. Ο ζωγράφος Παναγιώτης Ζωγράφος “απεικόνιζε” με τον καλύτερο τρόπο τα όσα εξιστορούσε ο στρατηγός για το πεδίο των μαχών, τις συνθήκες που επικρατούσαν, τους αγώνες στην ύπαιθρο. Και για την καταγραφή της ιστορίας, οι πίνακες του μεγάλου ζωγράφου ήταν σχεδόν το ίδιο σημαντικοί με τον απόλυτο ξεσηκωμό των Ελλήνων, έναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η μεγαλύτερη συγκίνηση δε, ήταν η αναφορά στους τέσσερις επικρατέστερους πίνακες που είχαν σημαντικές απεικονίσεις και ήταν: Η πρώτη, η άλωση της Κωνσταντινούπολης, η δεύτερη κατά σειρά, ο “Παντοκράτορας” όπου αποδίδονται οι βασιλικές προσωπικότητες της Αμαλίας και του Όθωνα, η τρίτη που είναι η Ελλάδα ενώ στεφανώνει φιλέλληνες Ευρωπαίους και ο τέταρτος (που δεν σώζεται πια) ο οποίος απεικόνιζε τον Ιωσήφ Λουδοβίκο Άρμανσμπεργκ που “αφαιρεί” την καρδιά της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι πίνακες που εκτίθενται, αφορούν στιγμές των μαχών σε όλη την Ελλάδα, σε πολεμικά γεγονότα ή ναυμαχίες, ή από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και το αίμα των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα.

Η κ. Ζωή Ψαρρού

Έτοιμο το «κόσμημα» της πλατείας Ακράτας

Η πρωτοβουλία της δράσης ήταν του δήμου Αιγιαλείας και υλοποιήθηκε από το Νομικό Πρόσωπο “Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνικής Πρόνοιας Δ. Αιγιαλείας”. Η εκδήλωση των εγκαινίων είχε οριστικοποιηθεί κατόπιν της αντικατάστασης της κεραμοσκεπής του κτιρίου και έτσι η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας πραγματοποίησε τα εγκαίνια της. Οι φίλοι της Τέχνης και του Πολιτισμού έχουν την ευκαιρία στο εξής να απολαύσουν ως τις αρχές του ερχόμενου μήνα, το «κόσμημα» της πλατείας Ακράτας, στο οποίο διαφυλάσσεται και εκτίθεται μια συλλογή έργων της ζωγραφικής Τέχνης, δωρεά της εικαστικού Ζωής Ψαρρού.

Το συγκεκριμένο κτίριο (που η πρώτη του πέτρα “έπεσε” πριν περίπου 150 χρόνια) είναι ένα κόσμημα της Πλατείας Ακράτας, στο οποίο διαφυλάσσεται συλλογή έργων παλαιότερων ετών, των Ζωής Ψαρρού, Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και Τάκη Σιδέρη, ενώ πλέον φιλοξενεί και τα αντίγραφα των έργων ζωγραφικής του Παναγιώτη Ζωγράφου. Εκτός από τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. και την τεράστια συμβολή του για την ολοκλήρωση του έργου, που η προσπάθειά του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του ’20, μεγάλη βοήθεια λογίζεται το ενδιαφέρον της αρμόδιας αντιδημάρχου Μαρίας Σταυροπούλου.

Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης 8/7 εκτός από τους πολυάριθμους φίλους της Πινακοθήκης Ακράτας, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, , Νίκος Καραΐσκος και Μαρία Σταυροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιοβάς, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, και Πάνος Γιαννούλης, ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Στούμπος και πολλοί επιχειρηματίες και άνθρωποι της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Η συμβολή της Ζωής Ψαρρού

Η δωρήτρια Ζωή Ψαρρού, είναι ο άνθρωπος που πριμοδοτεί την Πινακοθήκη Ακράτας. Η γεννημένη στην Ακράτα ξεχωριστή προσωπικότητα, έζησε και δούλεψε ως τραπεζική υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα για πάνω από 30 χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε, αλλά η αγάπη της για την Τέχνη την οδήγησε να εργαστεί στην γκαλερί “ΑΡΓΩ” στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο Κολωνάκι. Ίδρυσε το δικό της χώρο Τέχνης στο Χαλάνδρι, τη γκαλερί «Χρυσόθεμις», την οποία και διηύθυνε από το 1979 έως το 2009. Για πάνω από τρεις δεκαετίες στήριξε ιδιαίτερα τους νέους εικαστικούς και προσπάθησε να προωθεί νέες καλλιτεχνικές τάσεις μέσα από την προβολή σε διάφορους εικαστικούς δημιουργούς. Το 1994 η Ζωή Ψαρρού δώρισε 55 σημαντικά έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών από την προσωπική της συλλογή στη πινακοθήκη Ακράτας, ενώ μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα το ευρύ κοινό με διάφορες προσθήκες δημιουργημάτων της ζωγραφικής Τέχνης και με έργα που ανανεώνεται συνεχώς στο όμορφο και εικαστικό χώρο.

Σχεδιασμός για επιπλέον δράσεις

Απευθυνόμενος στο κοινό που παραβρέθηκε στον χώρο, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Νιώθω… αδύναμος μπροστά στο σπουδαίο περιεχόμενο όσων εξιστόρησε ο κ. Κουμπούρας, αλλά πολύ περισσότερο, νιώθω “χρέος” από το πάθος που έβγαλε μιλώντας για εκείνες τις ιστορικές στιγμές του τόπου. Το πάθος αυτό είναι και για μένα διπλό: Το “εμείς” και η Ελλάδα μας! Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας αμόρφωτος άνθρωπος αλλά ένας μεγάλος μαχητής, ένας δυναμικός χαρακτήρας και ένας οραματιστής της δημοκρατίας. Η Ελλάδα του τότε είχε πολλούς ήρωες, μορφές όμως είχε λίγες. Ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης ήταν μορφές της ιστορίας και της επανάστασης. Ο Πάνος Ζωγράφος απεικόνιζε με την μεγαλύτερη πιστότητα την ένδοξη “ιδέα”, την ανάγκη του λαού για ελευθερία και έτσι, έχουμε σήμερα μια παρακαταθήκη γνώσης, μια “περιουσία” πληροφοριών για τις στιγμές και την καθημερινότητα των ηρωικών χρόνιων του ’21”.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα αντίγραφα των έργων της Πινακοθήκης Ακράτας, θα είναι η παρακαταθήκη της τότε εποχής στο σήμερα και επισήμανε τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά παραδείγματα, προσωπικότητες πολύ ιδιαίτερες και σημαντικές στο διάβα του χρόνου που γέννησε η Ακράτα. Κλείνοντας, πρόσθεσε:  “Δεν είναι τυχαίο ούτε το… Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται εδώ, ούτε η ιστορική κληρονομιά που φέρνει η ανατολική πλευρά του δήμου γενικά. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη περιοχή στην Αιγιάλεια με τόσο “βαρύ” πολιτισμό και τόσης ιστορικής σημασίας έργα και πρόσωπα. Τέλος, να επισημάνω το… μεράκι και την αγάπη των ανθρώπων που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της αποψινής “επιτυχίας”. Αυτή, υπάρχει ως παράδειγμα προσφοράς και συμπεριφοράς πολιτισμού που είναι ό,τι πιο όμορφο και σημαντικό συμβαίνει, με πρώτο πρόσωπο εν τη τάξει την κ. Ψαρρού. Δεν είναι μόνο η “ηχηρή” της προσφορά με… “σιωπηρό” τρόπο αλλά κυρίως, ο παιδαγωγικός λόγος της μύησης. Και βέβαια, στην σύγχρονη εποχή που ζούμε, τέτοιες δραστηριότητες είναι αυτές που μας δίνουν ανάταση ψυχής και ιστορικής σημασίας μνήμες. Απόψε βλέπω εδώ, ανθρώπους που γνωριζόμαστε εκτός από κοινωνικά και μέσα από τέτοιους χώρους. Και αυτό, είναι το πιο όμορφο αίσθημα, αυτό της προσφοράς και της αγάπης για την τέχνη. Ας γίνουμε όλοι πιο πλούσιοι και πιο πολιτισμένοι, μέσα από τέτοιες δράσεις όπως η αποψινή. Και πάνω απ’όλα, καλύτεροι άνθρωποι”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μιλώντας στην όμορφη εκδήλωση, τόνισε: “Αισθάνομαι μεγάλη χαρά κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ανατολική Αιγιάλεια και σήμερα, χαίρομαι διπλά. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, μου έχουν αναθέσει τη διαχείριση του χώρου αυτού όπως πολλές άλλες τέτοιες σημαντικές δομές. Η Πινακοθήκη έχει ανακαινιστεί, κατάφερε να οργανωθεί, να στηθεί σωστά και να φτιαχτεί η σκεπή του κτιρίου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφτασε να είναι ανοιχτή στη διάθεση του κοινού, το οποίο μπορεί να θαυμάσει και να εκτιμήσει την ιστορική και πολιτιστική αξία. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο και θα προσπαθήσουμε να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις για το συγκεκριμένο ακίνητο, να γίνουν και άλλες προσθήκες και βελτιώσεις. Σκοπός είναι να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού το κτίριο αυτό, ένας “πυρήνας” πολιτιστικών εκδηλώσεων, με εκθέσεις φωτογραφίας ή βιβλίων και πολλά άλλα πράγματα. Και η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά, είμαστε ανοιχτοί και συζητήσιμοι σε κάθε πρόταση που μπορεί να προκύψει ή να γίνει και σίγουρα, για εμάς η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, είναι το πιο σημαντικό “όπλο” στη φαρέτρα της σύγχρονης τέχνης της Αιγιάλειας. Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση και το στήσιμο του χώρου και όλους όσους συνέβαλαν με την θετικότητά τους, στο να βρεθούμε όλοι απόψε εδώ. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την απόλυτη διάθεση και ευχαρίστηση, να υπάρξουν και άλλοι ανάλογοι χώροι όπου θα αναδεικνύονται οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr