background img
banner
banner

Καταγραφή έργων και… αριθμών της ΔΕΥΑ από την παράταξη Γούτου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ

Τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΑ απασχολούν έντονα την μείζονα αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής Χρήστο Γούτο και τους Περικλή Παπαγιαννακόπουλο και Γιώργο Αγγελόπουλο να πραγματοποιούν επίσκεψη ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δημοτική Επιχείρηση. Εκεί είχαν συνεργασία με τα στελέχη κ. Παναγόπουλο, Νικολόπουλο, Λουδάρο και Λιόγκα λαμβάνοντας και αξιολογώντας τα στοιχεία που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση, τα έργα αποχέτευσης κ.λπ.

΄΄Εφικτή η κατάργηση του 80%΄΄

Ο κ. Γούτος επανέλαβε τη θέση της παράταξής του για μείωση του τέλους της ύδρευσης, δεδομένου ότι του γνωστοποιήθηκε πως η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΑ είναι καλή με 2,7 εκατ. ευρώ στο ταμείο της. Όπως ανέφερε στo protionline.gr, ΄΄άποψή μας, την οποία έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του ειδικού τέλους 80% που είχε ενσωματωθεί λόγω του Βιολογικού Καθαρισμού. Αυτό που ρωτήσαμε τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ είναι το ποιες δυνατότητες έχουμε ώστε να μειώσουμε το τιμολόγιο στην ύδρευση, αναφέροντάς μας πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. Τα στοιχεία που μας έδωσαν ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα΄΄.

Αναφορά στον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών για ένταξη κι άλλων έργων στο «Τρίτσης»

Τα μέλη της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» ενημερώθηκαν για τα δρομολογημένα έργα που θα εκτελέσει η ΔΕΥΑΑ όπως για τον συλλεκτήριο αγωγό που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα καθώς και για κάποια άλλα έργα που προωθούνται και για τα οποία η ΔΕΥΑΑ έχει εκπονήσει μελέτες. Ο κ. Γούτος υπενθύμισε πως στη συνεργασία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ζήτησε την ένταξη κι άλλων έργων της περιοχής στο πρόγραμμα «Τρίτσης» όπως είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για το κέντρο του Αιγίου και κάποια άλλα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ζητούν φθηνό νερό για να αρδεύουν όλοι

Ενημερώθηκαν ακόμη για το θέμα της άρδευσης. ΄΄Αυτό που μας μετέφεραν είναι ότι έχουν καταγραφεί 22.000 στρέμματα όμως υπολογίζεται ότι το σύνολο είναι 40.000 με 45.000 στρέμματα, άρα στην ουσία έχουν καταγραφεί τα μισά. Έχουν εγγραφεί 3.600 καταναλωτές ενώ εκτιμούν ότι θέλουν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Από την καταγραφή αυτή και με βάση τα λογιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι η άρδευση «μπαίνει μέσα» κατά 200.000 συν ΦΠΑ. Γύρω στις 550.000-600.000 ευρώ είναι το ρεύμα των γεωτρήσεων για το οποίο επιβαρύνεται ο δήμος.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν και πάρα πολλές ζημιές που αποκαθιστά ο εργολάβος΄΄, είπε ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Η δική μας θέση είναι να επιστρέψει η άρδευση στον δήμο όχι έτσι όπως ήταν πριν, αλλά να οργανωθεί από τον δήμο. Έστω και να πήγαινε και ο δήμος σε ιδιώτη όχι όπως έγινε διαμέσου της ΔΕΥΑΑ. Το νερό είναι αγαθό που πρέπει να είναι φθηνό για τον κόσμο. Οι επιφυλάξεις δεν έχουν να κάνουν με το ότι την άρδευση την έχει ο δήμος, αλλά με το γεγονός ότι δεν έχουμε φθηνό νερό για όλους.

Εκτιμώ ότι η διαδικασία δεν ξεκίνησε καλά, όλα έγιναν στο πόδι. Πήγαμε να φτιάξουμε την άρδευση χωρίς να ξέρουμε για τι ποσότητες μιλάμε ούτε σήμερα δυο χρόνια μετά γνωρίζουμε. Ξεκινήσαμε για να τα δούμε στην πορεία κι αυτό ήταν λάθος διότι η δημοτική αρχή λειτούργησε και πάλι εκ του προχείρου΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Αναγνωρίζουμε την ανάγκη δημιουργίας κλειστού συστήματος άρδευσης δηλαδή με σωλήνες παντού και όχι με αυλάκια που χάνεται το νερό. Αλλά θα πρέπει να προσέχουμε και το τιμολόγιο του νερού γιατί δεν μπορεί ένας αγρότης να πληρώνει τεράστια ποσά για να ποτίζει τη στιγμή που οι τιμές των προϊόντων που παράγει είναι ιδιαιτέρως χαμηλές΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr