background img
banner
banner

Ομαλοποίηση εν μέρει με τον προϋπολογισμό

ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ομαλοποιείται σταδιακά η οικονομική διαχείριση του δήμου Αιγιαλείας καθώς μπαίνουν σε σειρά οι διαδικασίες που είχαν… μπει στον πάγο ελλείψει προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Υπηρεσία ενταλματοποιεί τιμολόγια αποστέλλοντάς τα στο υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη σταδιακή άντληση των χρημάτων της επιχορήγησης του 1.608.499,03 ευρώ που αναλογεί στον δήμο, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους.

‘‘Εχει εξομαλυνθεί εν μέρει η κατάσταση τώρα που έχουμε προϋπολογισμό. Από αύριο μπορούμε σιγά – σιγά να περνάμε τις πάγιες προκαταβολές των προέδρων των κοινοτήτων και βεβαίως, να πληρώνονται και τα εντάλματα προς τρίτους΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας.

Η παράταση δίνει περιθώρια να ενταχθούν κι άλλα

Αναφορικά με την επιχορήγηση, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν είναι μία επιχορήγηση που πιστώνεται στον δήμο αλλά πως ο δήμος δημιουργεί καταλόγους με τα εντάλματα τα οποία είναι νόμιμα, τα στέλνει στο υπουργείο κι αυτό, εφόσον κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, πιστώνει τους λογαριασμούς των ανθρώπων που πρέπει να πληρωθούν. ΄΄Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε στείλει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ σαν πόσο για έλεγχο. Το πρόγραμμα αυτό ήταν να λήξει πριν από λίγες ημέρες (30 Ιουνίου), όμως πήρε παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Όταν τα ληξιπρόθεσμα παίρνουν παράταση, αυτόματα σημαίνει ότι έχουμε περιθώριο να εντάξουμε κι άλλα χρήματα, γιατί ληξιπρόθεσμο θεωρείται οποιοδήποτε ένταλμα ξεπεράσει τις 90 ημέρες σαν σύνολο. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τα τιμολόγια που κόβονται στον δήμο και γίνονται εντάλματα, με όλη την υπόλοιπη και απαραίτητη διαδικασία να γίνεται ταυτόχρονα.
Αφού δόθηκε παράταση για έναν μήνα, μπορούμε να προσθέσουμε ληξιπρόθεσμα για ακόμα 30 ημέρες΄΄, είπε ο κ. Καλαμίδας.

Αναφορικά με το πού φτάνουν τα ληξιπρόθεσμα του δήμου, ο αντιδήμαρχος είπε πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ακριβές ποσό της επιχορήγησης δεδομένου ότι κάποια ληξιπρόθεσμα μπορεί να μην κριθούν ως νόμιμα.

Σημείωσε ακόμη πως πριν μερικούς μήνες, τα ληξιπρόθεσμα Μαρτίου – Απριλίου ήταν 1 εκατ. ευρώ, οπότε, σύμφωνα με αυτή την ένδειξη, ένας επιπλέον μήνας μπορεί να δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος της τάξης των τετρακοσίων χιλιάδων, ανάλογα την περίπτωση.

Υποχρεώσεις στο «μικροσκόπιο»

Σε ό,τι αφορά τέλος το οικονομικό «άνοιγμα» του δήμου, σημείωσε: ΄΄Πολλές φορές οι δήμοι κάνουν το εξής σφάλμα: Υλοποιούν δαπάνες προϋπολογιστικές δίχως να έχουν έσοδα και γι’ αυτό δημιουργούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Και όταν αυτά συσσωρεύονται… δημιουργούν μια επικίνδυνη “τρύπα”. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω το έλλειμμα που υπάρχει, γιατί παραδείγματος χάριν αν έχουμε ταμείο 1,1 ευρώ, οι 600.000 είναι για μισθοδοσίες. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κάποιος το ακριβές ποσό. Και βέβαια, όσο τα έξοδα του έτους “τρέχουν” δεν ονομάζεται έλλειμμα αλλά πάγια έξοδα και οικονομική υποχρέωση. Το έλλειμμα δημιουργείται έπειτα από τον ισολογισμό, ο οποίος ισολογισμός θα δώσει την “τάση” των πραγμάτων και το πώς έχει η κατάσταση στις 31 Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους. Αυτή τη στιγμή, ο δήμος έχει μόνο απαιτήσεις και υποχρεώσεις΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr