background img
banner
banner

«Η Ζήρια πρέπει να… ξαναχαμογελάσει» | ΦΩΤΟ

ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ PROTIONLINE.GR ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η επόμενη μέρα του ολέθρου, βρήκε τη Ζήρια να… μετρά τις πληγές της. Όταν πια οι πυκνοί καπνοί αραίωσαν και το κακό έμοιαζε να απομακρύνεται, ξεκίνησε η καταγραφή των απωλειών. Οκτώ καμένα ή μερικώς κατεστραμμένα σπίτια, ατελείωτα στρέμματα καλλιεργειών και δάσους, υποδομές του χωριού, όλα έγιναν στάχτη. Η ανάγκη για στήριξη του ως τώρα καταπράσινου χωριού της Δυτικής Αιγιάλειας, είναι επιβεβλημένη ώστε να απαλύνει τον πόνο των κατοίκων και να επιστρέψει η ζωή στην ομαλή καθημερινότητα.

Το protionline.gr υποδέχθηκε το πρωινό της Δευτέρας 2/8 ο πρόεδρος του χωριού εντός του οποίου ξεκίνησε το… κακό το μεσημέρι του Σαββάτου 31/7, ο Βασίλης Γλωσσίδης, που δυσκολεύεται ακόμη να συνειδητοποιήσει το πόσο γρήγορα καταστράφηκαν τόσες περιουσίες, παρά το γεγονός ότι ήταν στα πύρινα σημεία κάθε λεπτό του εφιάλτη.

Συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να επανέλθει η ομαλότητα

Στο χωριό επικρατεί οργασμός εργασιών. Συνεργεία του δήμου Αιγιαλείας αποκαθιστούν δρόμους, του ΔΕΔΔΗΕ επαναφέρουν το ρεύμα διαδικασία που επρόκειτο να ολοκληρωθεί ως το απόγευμα της Δευτέρας 2/8, ο ΟΤΕ αποκαθιστά το δίκτυό του. Συνολικά θα αντικαθίσταντο 150 κολόνες του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που κάηκαν… Αντικαθιστούν ακόμη καμένο καλώδιο μήκους 1.200 μέτρων…

Μόλις σε 50 μέτρα απόσταση από το κεντρικότερο σημείο του χωριού, η γη αρχίζει και… καπνίζει. Δεξιά και αριστερά παρατηρεί κανείς τη βλάστηση απανθρακωμένη και τα δέντρα καμένα να «γονατίζουν» και να αγγίζουν τη μαύρη γη. Η θλίψη επικρατεί παντού κι ένα «γιατί» διαγράφεται στα χείλη των κατοίκων.

 

Τα «αν» των κατοίκων

«Αν το σημείο που είχε ξεσπάσει η φωτιά την περασμένη Δευτέρα εξακολουθούσε να φυλάσσεται δεν θα συνέβαινε αυτή η αναζωπύρωση». «Αν είχαν επιχειρήσει νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δεν θα είχε εξαπλωθεί η φωτιά, δεν θα είχαμε χάσει τις περιουσίες μας», είναι δύο μόνο από τα «αν» που κατέγραψε το protionline.gr επισκεπτόμενη το δοκιμαζόμενο μέρος.

Η καταγραφή και το εθελοντικό έργο

Ο πρόεδρος, μέσα από τα… αποκαΐδια δίνει μία θετική προοπτική: ΄΄Από σήμερα το πρωί έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε καταγραφή και αποτίμηση της κατάστασης. Υπάρχει μια μεγάλη και θετική ενέργεια από πολλούς, μια εθελοντική “διάθεση” από πολύ κόσμο και αυτό “απαλύνει” όσο να ‘ναι την τεράστια οδύνη των ανθρώπων που έχασαν το βιός από το μένος της πυρκαγιάς. Σήμερα από το πρωί, μαζεύουμε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, ώστε να γνωρίζουμε επ’ ακριβώς, το ποιες είναι συνολικά οι απώλειες που έχουμε σαν κοινότητα, σε υλικά αγαθά. Στο γραφείο που στεγάζεται ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Άνω Ζήριας” έχει στηθεί μια πρόχειρη “γραμμή βοήθειας”, στην οποία μπορεί όποιος θέλει να φέρει οποιουδήποτε είδος ρουχισμό ή είδη πρώτης ανάγκης, εμφιαλωμένα νερά και πετσέτες΄΄, αναφέρει.

Στο ερώτημα του protionline.gr για το εάν έμεινε κόσμος άστεγος, σημειώνει: ΄΄Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια που κάηκαν δεν ήταν μόνιμες κατοικίες. Όμως ανάμεσα στα αποκαΐδια δυστυχώς, είναι και ένα σπίτι το οποίο ήταν όντως κύρια κατοικία και μάλιστα διέμενε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων με τον γιο τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη απομακρυνθεί σε ασφαλές μέρος στην Πάτρα΄΄.

΄΄Αν το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά την προηγούμενη εβδομάδα φυλασσόταν, δεν θα είχε ξεφύγει η φωτιά το Σάββατο. Τα στοιχεία έδειξαν πως είναι αναζωπύρωση της προηγούμενης΄΄, τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος ο οποίος βρισκόταν στο χωριό όταν ξέσπασε η φωτιά. Την ίδια ώρα καταγγέλλει καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων.

Νέα αναζωπύρωση σήμανε… συναγερμό

Το πρωινό της Δευτέρας 2/8, μία νέα αναζωπύρωση στην Άνω Ζήρια θα σημάνει… συναγερμό. Η αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση των δρόμων, τα πυροσβεστικά τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Σε λίγα λεπτά ακούγεται ξανά ο ήχος του αεροπλάνου, «συνώνυμος» πλέον της ελπίδας ότι το «κακό» θα μείνει εκεί που είναι, θα σταματήσει γρήγορα…

΄΄Σήμερα  έγινε μια αναζωπύρωση στο Λιμνάκι, δούλεψαν επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ο δήμος έχει βάλει μηχανήματα και η Περιφέρεια και καθαρίζουν την περιοχή και δημιουργούν ζώνες για να μην προχωρήσει η φωτιά. Γιατί η φωτιά υποβόσκει, είναι πευκοδάσος και είναι το χειρότερο δάσος για φωτιά. Είναι πυκνό και αδιαπέραστο και αυτό δεν τη σταματάει εύκολα.  Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακόμα και να τη βλέπεις να «κοιμάται», κάποια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος, με τις θερμοκρασίες και τους ανέμους που επικρατούν, να ξαναξυπνήσει, να αρχίσει να καίει όπως έγινε και προχθές΄΄, αναφέρει ο κ. Ντίνος.

Θλίψη στη θέα των καμένων σπιτιών

Περιδιαβαίνοντας κανείς το χωριό διαπιστώνει ότι η φωτιά «χτύπησε» σποραδικά. Πέρασε πάνω από ψηλά σπίτια με σκεπές και κατέληξε δίπλα τους για να κάψει οικόπεδα, δέντρα, άλλα σπίτια. ΄΄Ήταν τα σημεία που την ωθούσε ο άνεμος. Όπου έπεφτε μία σπίθα γινόταν φυτίλι κι εκεί φούντωνε΄΄, αναφέρουν οι κάτοικοι, περιγράφοντας πώς έχουν καεί «επιλεκτικά» σπίτια που βρίσκονται μέσα σε οικισμό αλλά κι άλλα λίγο έξω. Ένα από αυτά, το σπίτι με την απανθρακωμένη σκεπή και τη βεράντα στο οποίο βρέθηκε ο φακός του protionline.gr. Ακόμη και την υπέροχη θέα στο μπλε του Κορινθιακού, αμαυρώνει το «μαύρο» και το γκρι της στάχτης, της απόγνωσης.

΄΄Δεν περίμενα ποτέ ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μία τόσο μεγάλη καταστροφή. Το χωριό μας πρέπει να «ξαναχαμογελάσει» κι οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε γι’ αυτό. Από την Πολιτεία που πρέπει να μας στηρίξει μέχρι εμάς και τους κατοίκους΄΄, καταλήγει ο πρόεδρος.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr