background img
banner
banner

Κοντά στην οριστική λύση για τα απορρίμματα ο δήμος Αιγιαλείας!

ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2023

Το πιο ουσιαστικό βήμα για τη μόνιμη και οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας έγινε με την έγκριση της χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων, με τη λειτουργία της οποίας και σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, θα επιτευχθεί μείωση μεγαλύτερη του 50% στην ταφή των απορριμμάτων, γεγονός που αποφέρει τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος στον δήμο!

Το επιλέξιμο ποσό της δαπάνης ανέρχεται σε 5.344.400 ευρώ και η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», αποτέλεσε το πιο ευτυχές γεγονός για τον δήμο Αιγιαλείας, εν μέσω μάλιστα μίας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης με τις φωτιές. Ήταν δε το επισφράγισμα μιας συντονισμένης προσπάθειας στην κατεύθυνση της απαλλαγής του δήμου από το κόστος της μεταφοράς και ταφής των απορριμμάτων και της εξεύρεσης μίας σταθερής και μόνιμης λύσης.

Κατευθείαν σε φάση δημοπράτησης

΄΄Μετά από τόσα χρόνια και με πολύ αγώνα, καταφέραμε να κάνουμε πράξη κάτι τόσο σημαντικό που από την αρχή περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό μας. Ουσιαστικά, αλλάζει εκ βάθρων τη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το πιο σημαντικό, βήματα για τη μόνιμη λύση΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, κάνοντας γνωστό πως μετά και από αυτή την τόσο θετική εξέλιξη, ο δήμος μπαίνει σε φάση δημοπράτησης του έργου, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία!

Θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων σε ποσοστό πάνω από 45%

Βάσει της μελέτης που έχει εγκριθεί, πρόκειται για μία πλήρη εγκατάσταση, η λειτουργία της οποίας θα επιτρέψει στον δήμο να επιτύχει τους στόχους του. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από την απαλλαγή του από τον όγκο των απορριμμάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, αν υπολογίσει κανείς τα οργανικά μαζί με τα ανακυκλώσιμα.

Θα φτιάχνει λιπάσματα για γεωργική αξιοποίηση

Η Μονάδα περιλαμβάνεται στο εργοστάσιο που έχει αδειοδοτηθεί να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης στη θέση «Νησί». Σε αυτή θα καταλήγουν τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα που θα εναποτίθενται στους καφέ κάδους τα οποία θα υφίστανται μία ειδική επεξεργασία, θα γίνεται κομποστοποίηση και θα φτιάχνονται λιπάσματα για γεωργική αξιοποίηση, κάτι που άλλωστε προωθείται πανελλαδικά μέσω του υπουργείου. Η Μονάδα θα έχει τον ανάλογο εξοπλισμό, τους καφέ κάδους απορριμμάτων σε κάθε γειτονιά και βέβαια τα αυτοκίνητα που θα κάνουν την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων για να τα μεταφέρουν στη Μονάδα. ΄΄Θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι σε καταστήματα εστίασης αλλά και σε νοικοκυριά και σε αυτούς θα εναποτίθενται οργανικά απορρίμματα, δηλαδή υπολείμματα τροφίμων΄΄, ανέφερε ο κ. Καραΐσκος. Καταλήγοντας: επισήμανε: ΄΄Με τη λειτουργία της Μονάδας αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Αιγιάλειας και ο δήμος μας γίνεται παραγωγός σύμμεικτων απορριμμάτων τα οποία μετατρέπονται σε κομπόστ που θα χρησιμοποιείται ως λίπασμα, συμμετέχοντας έτσι στην κυκλική οικονομία΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr